facebook

Modest Case Study House Redesigned with a Steel Structure and Larger Window Openings

Modest Case Study House Redesigned with a Steel Structure and Larger Window Openings

Architects: Pollen Architecture & Design
Project: Balcones house / Case Study house rebuild
Location: Austin, Texas, United States
Architects in Charge: Elizabeth Alford, Michael Young
Area: 2700.0 ft2
Photography: Patrick Wong, Whit Preston, Casey Dunn, Brent Humphreys

Balcones house is perched on the edge of a fractured limestone cliff, which is a part of the echelon of the Balcones fault. Rooms look either downhill into the tops of trees in the ravine below or uphill into the rock gardens behind the house. We rebuilt and reconceived a house originally on the site, designed in 1957 by Jonathan Bowman. We kept the site strategy of the original house, as well as its limestone rubble walls in order to maintain the modest Case-Study era scale. ∗The Case Study Houses were experiments in American residential architecture sponsored by Arts & Architecture magazine, which commissioned major architects of the day to design and build inexpensive and efficient model homes for the United States residential housing boom caused by the end of World War II and the return of millions of soldiers. The program ran intermittently from 1945 until 1966.∗

Modest Case Study House Redesigned with a Steel Structure and Larger Window Openings 1

The Case Study house was redesigned and rebuilt with a steel structure and larger reconfigured window openings. Most of the windows slide completely away to one side, allowing direct connection to the outside. The airflow up the hill draws air through the house in most months. While keeping the proportion of the original, we added square footage tucked behind the house.

Modest Case Study House Redesigned with a Steel Structure and Larger Window Openings 2

The new house on the old footprint has an intimate scale, and is lined in straight-grain pine. The new floor area is built out in plaster and has a higher roof that twists to respond to the cliff and cups to collect rainwater. A continuous clerestory window between the two roofs lets in southern light along the length of the bedrooms and allows views of treetops.

Modest Case Study House Redesigned with a Steel Structure and Larger Window Openings 3

We built the project acting as general contractor, with some support from a construction manager. This was a great way for us to get to know trades and craftspeople in Austin, and to try things we wouldn’t risk with a client. As designers making our own house, the question is really when to stop; it’s the proverbial labor of love. If I had to state a thesis about major details, it might be using metal plate against a variety of materials to make an edge. For example, a steel angle gives a sharp edge the concrete floor; steel I-beams are set into the wood ceiling as a groove; aluminum plates make a super-thin frame around aluminum windows; aluminum trims the slot diffusers set into wood and plaster.

Modest Case Study House Redesigned with a Steel Structure and Larger Window Openings 4

We like to use intense materials to bring tactility to our modern spaces. Many materials were designed and developed specifically for this project by our firm. For example, the quarter-sawn pine boards were sourced and milled locally; a gravel-cast concrete topping slab was developed as a warmer, less expensive version of terrazzo; and insulated tube skylights we fabricated. The concrete cladding at the front door was designed and molded onsite. Firm partner, Michael Young, had positives cut in plexiglass using CNC-milling, then made rubber molds from which multiple units were cast. The effect created amplifies light coming down from the skylight above.

Modest Case Study House Redesigned with a Steel Structure and Larger Window Openings 5

Product Description. A major emphasis of the firm’s work is the connection between indoor and outdoor spaces, and the introduction of “good light” to the interior. In the Balcones House, the selection of the windows and doors was important in making this connection. Larger slider doors along the main living space bring in ample natural light, and also allow the entire wall to disappear. When the doors are open, the room doubles in size as the outside patio and interior living space are joined. Additionally, doors were used in some places to achieve an oversized casement window, maximizing light and also allowing fresh air to be brought inside.

 

Modest Case Study House Redesigned with a Steel Structure and Larger Window Openings 7

Modest Case Study House Redesigned with a Steel Structure and Larger Window Openings 8

Modest Case Study House Redesigned with a Steel Structure and Larger Window Openings 15

Modest Case Study House Redesigned with a Steel Structure and Larger Window Openings 9

Modest Case Study House Redesigned with a Steel Structure and Larger Window Openings 10

Modest Case Study House Redesigned with a Steel Structure and Larger Window Openings 11

Modest Case Study House Redesigned with a Steel Structure and Larger Window Openings 6

Modest Case Study House Redesigned with a Steel Structure and Larger Window Openings 12

Modest Case Study House Redesigned with a Steel Structure and Larger Window Openings 13

Modest Case Study House Redesigned with a Steel Structure and Larger Window Openings 14

Modest Case Study House Redesigned with a Steel Structure and Larger Window Openings 19

Modest Case Study House Redesigned with a Steel Structure and Larger Window Openings 16

Modest Case Study House Redesigned with a Steel Structure and Larger Window Openings 17

Modest Case Study House Redesigned with a Steel Structure and Larger Window Openings 18

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Tivoli Terrace: Renovation Project in Sydney by LAVA

Tivoli Terrace is a renovation project completed by LAVA Studio, located in Paddington, a historic inner city district of Sydney. Description by LAVA: Bringing the outside...

Redesign of Office Spaces – DHL Supply Chain Jažlovice

The concept for the DHL Supply Chain offices was created through a unique cooperation between the client and the architectural studio VONT.

Piuarch Studio Has Converted its Rooftop into a Permanent Vegetable Garden

Orto fra i cortili (Garden Among the Courtyards) is the project realized on the flat roof of the building that houses Piuarch, in the heart...

Nordau Apartment in Tel Aviv / Dori Interior Design

Located in the center of Tel Aviv, Nordau apartment was designed by Dori Interior Design. The apartment has two bedrooms and an area of 85...

Cordilleras House: Modern Farmhouse in Sonoma, California

Redesign of a classic eastside Sonoma property into a Modern Farmhouse with dramatic style, high quality finishes, and an indoor/outdoor flow ideal for Wine...

Haus P – Deep Black Holiday House for a Family of Eight

Directly on the border to Austria, Oberreute lies surrounded by a hilly landscape. Here, the young Studio Yonder für Architektur und Design have planned...