Residential ArchitectureHousesAn Old Stable Converted into Two Contemporary Guesthouses

An Old Stable Converted into Two Contemporary Guesthouses

An Old Stable Converted into Two Contemporary Guesthouses

Architects: Mezzo Atelier
Project: Pink Guesthouses
Team: Joana de Oliveira, Giacomo Mezzadri
Location: Ponta Delgada, São Miguel Island, Azores
Area: 250 sqm
Photography: Fernando Guerra

From the architect: In the Atlantic island of São Miguel, in the Azores, an old stable from the beginning of the 20th century was converted into two guesthouses where history and contemporaneity coexist in balance.

An Old Stable Converted into Two Contemporary Guesthouses 1

The design’s main goal was to keep the construction’s character, lines, and its rural atmosphere, while adapting the enclosed structure to a completely new typology and contemporary regulations. New openings where carefully shredded in the colored façades, as well as on the stone wall, and a new volume was added to the main construction, allowing for a second, smaller house to appear integrated in the whole.

An Old Stable Converted into Two Contemporary Guesthouses 2

The bigger house develops in two levels: the ground floor opens to the surrounding exterior spaces and reaches out to it’s different heights, creating a semi-level floor where a social space gives access to the private suites and service area. The upper floor contains the social spaces and it was designed as a free plan so it could be taken advantage of the roof’s structure and it’s full height. From the ochre kitchen there’s an access to a terrace situated on top of the smaller ground floor house.

An Old Stable Converted into Two Contemporary Guesthouses 3

New elements, as the exterior stairs, connecting the outdoor terrace, or the use of whitened wood in the interiors, are re-interpretations of the Azorean vernacular architecture, which was important to dignify. The aged pink and ochre tones are the main identity of the area where the building sits. The ochre was traditionally used to frame windows and doors, at Pink House it was used instead on the bedrooms interior shades and kitchen, adding a new kind of relation between inside and outside views.

An Old Stable Converted into Two Contemporary Guesthouses 4

The interiors and custom made furniture were carefully designed in order to create a neutral and peaceful atmosphere, allowing the garden views to be proeminente on the inside spaces. Local cryptomeria wood ( japanese cedar) was used abundantly for construction and furniture and old wooden beams of pine and acacia, found on site were converted into custom made tables.

An Old Stable Converted into Two Contemporary Guesthouses 5

An Old Stable Converted into Two Contemporary Guesthouses 7

An Old Stable Converted into Two Contemporary Guesthouses 9

An Old Stable Converted into Two Contemporary Guesthouses 8

An Old Stable Converted into Two Contemporary Guesthouses 10

An Old Stable Converted into Two Contemporary Guesthouses 11

An Old Stable Converted into Two Contemporary Guesthouses 12

An Old Stable Converted into Two Contemporary Guesthouses 13

An Old Stable Converted into Two Contemporary Guesthouses 14

An Old Stable Converted into Two Contemporary Guesthouses 14

An Old Stable Converted into Two Contemporary Guesthouses 15

An Old Stable Converted into Two Contemporary Guesthouses 16

An Old Stable Converted into Two Contemporary Guesthouses 19

An Old Stable Converted into Two Contemporary Guesthouses 20

An Old Stable Converted into Two Contemporary Guesthouses 17

An Old Stable Converted into Two Contemporary Guesthouses 18

An Old Stable Converted into Two Contemporary Guesthouses 22

An Old Stable Converted into Two Contemporary Guesthouses 23

An Old Stable Converted into Two Contemporary Guesthouses 24

An Old Stable Converted into Two Contemporary Guesthouses 25

Subscribe to our newsletter

Casa Terrazas, Chihuahua, Mexico / Garza Maya Arquitectos

Casa Terrazas is located west of the city of Chihuahua, in a subdivision on a hill, on a south facing plot. The clients were looking for a concept in which the views of the city would be used to the maximum while at the same time avoiding direct sunlight in summer

Woori Apartment / Inbetween Architecture

Located on the first floor of a 1960s apartment building in the leafy Melbourne suburb of Toorak, the Woori apartment has canopy views and a sense of privacy rarely found in such a location.

Spectacular Outdoor Design Project by Apex Landscapes

Chelsea-based Apex Landscapes realized this spectacular outdoor design project for a privately-owned located on Ormond Road, Ferntree Gully, Melbourne. The architect’s description: An impeccable outdoor entertainment...

Family Home and Office on the Banks of Lake Geneva

This family home and office on the banks of Lake Geneva, with architecture by SAOTA and interiors by ARRCC, was designed for a successful Senegalese businessman based in Switzerland. The home draws on the owner’s heritage to advance an emerging African‐inspired aesthetic in its sculptural form, materiality, and textural quality.

Into the Wild House is Clad in Weathered Wood with Accent on the Black Steel Windows Frame

Into the Wild is an über-modern residential project on 2.3 acres of undeveloped land in the heart of Saint John, New Brunswick, Canada. The house was designed by Acre Architects in close collaboration with the homeowners - Judith Mackin and Robert Moore from Tuck Studio.

Recommended Stories