Chestnut Residences / Edmonds + Lee Architects

Chestnut Residences, Edmonds + Lee Architects

Architects: Edmonds + Lee Architects
Project: Chestnut Residences
Location: San Francisco, California
Photographer: Bruce Damonte

For this four-story multifamily condominium building, Edmonds + Lee related the massing of the three-unit structure to the neighborhood’s existing context, but contrasted the neighboring facades with the use of contemporary details and a subtle play on plane and volume, all through the careful deployment of a crisply detailed glass box gently nudged into the street. Combining a cement-board panel rain screen with floor-to-ceiling operable glass windows, the front of the Chestnut Residences draws air and light into the residences, and creates a visually-striated jewel box effect from the street view.

Chestnut Residences, Edmonds + Lee Architects 1

On the interior, a minimalist look with white walls, wide-plank oak flooring, and deeply textured stone throughout the bathrooms details the individual units. Museum-inspired track lighting creates a novel atmosphere for a residential space, and throughout the building sustainable elements like environmentally-friendly materials, photovoltaic solar panels, and energy-efficient construction and post-construction practices help to create a building that has a singular footprint within a global context.

Chestnut Residences, Edmonds + Lee Architects 2

Chestnut Residences, Edmonds + Lee Architects 3

Chestnut Residences, Edmonds + Lee Architects 4

Chestnut Residences, Edmonds + Lee Architects 5

Chestnut Residences, Edmonds + Lee Architects 6

Chestnut Residences, Edmonds + Lee Architects 7

Chestnut Residences, Edmonds + Lee Architects 8

Chestnut Residences, Edmonds + Lee Architects 9

Chestnut Residences, Edmonds + Lee Architects 10

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Vinegar Hill Apartment Features Modern Clean Detailing and Natural Materials

New York based studio General Assembly developed a total renovation project for an apartment in the Vinegar Hill neighbourhood. After trying and failing to find an apartment with character, the owners of this space opted to combine two fairly lifeless new development apartments and renovate to perfectly suit their style.

House on Hillside / Terry & Terry Architecture

Perched high on the North slope of Potrero Hill, the location of this project provides an abundance of natural light and views of the city, the bay and beyond. The site is a typical San Francisco narrow lot flanked by zero lot line properties on either side, creating an urban canyon running East to West.

Edgeland House – A Bunker-Style Home Designed for a Science Fiction Writer

Edgeland House is a private residence designed by Bercy Chen Studio in Austin, Texas. The Edgeland House is commissioned by a science fiction writer...

Cafe Al maqha – a unique design by Fares Dhifi

Fares Dhifi is a young designer from France, of Tunisian origin. One of his latest projects is Cafe Al maqha, a café with a...

La Dolca of Tickets: Magic Universe of Stories and Sweets

La Dolca of Tickets is the new gastronomic space in Ticket Restaurant, designed by El Equipo Creativo, a design studio based in Barcelona. The architects Oliver Franz...

Claremont House is a Private Inner City Sanctuary

Claremont House is a contemporary home designed by Keen Architecture for a young man and his girlfriend. Description by Keen Architecture: With a push for...