Chez Michelle – A Sophisticated Living Space Where Nature is the Main Character

Chez Michelle, Bloomint Design

Project: Chez Michelle
Interior Designer: Bloomint Design
Location: Savoie, France
Interior floor area: 400 m2
Year 2017
Photographer: Margaret Stepien

The first time we visited the house, we fell in love with its symmetry, its elegance and its surroundings. On the top of the hill, at the foot of the Mountain, Chez Michelle stands between forest and a grand open view of the Lac du Bourget. The surrounding is so inspiring, the contrast between the white snow and the black earth in the winter, or the unbelievable sunset turning the lac and sky orange, yellow and red…. Depending on the season, looking out from the large windows, one can contemplate a beautiful show where nature is the main character.

Chez Michelle, Bloomint Design

We inspired ourselves of nature’s beauty to create an interior based on the same color changes the seasons offer. A path was created throughout the house, full of contrasts & poetry.

Chez Michelle, Bloomint Design

The Main entrance, black & white, mirroring the alps in the winter. Strong contrasts and lack of color give to this space its meaning: a transitional space offering, trough large iron warehouse glass doors, a view on the colorful living areas on the ground floor.

Chez Michelle, Bloomint Design

The mudroom, is a practical secondary entrance, where one can come in with dirty shoes and hands full of groceries, hang coats up and change into house slippers, put away canned food, even wash up before coming in to the open kitchen. This transitional area is Michelle’s idea, brought from her American culture. A very practical space, with colorful cement tiles and wooden built-in storage space.

Chez Michelle, Bloomint Design

The kitchen, dining and living area become one open space, facing the garden & lake views, is a joyful, colorful and very lively part of the Chez Michelle, inspired by summer time’s bliss. We worked in a close collaboration with our clients to combine new furniture with pieces they already had and loved from their past house, a perfect balance was established between old and new.

Chez Michelle, Bloomint Design

Back in the main entrance, a graceful black wooden stair case brings us to the first floor, with a more intimate and romantic atmosphere, here the soft colors reflect this region in the fall, perfect setting to rest and relax, this floor holds four bedrooms and three bathrooms.

Chez Michelle, Bloomint Design

The second floor is where the architecture of the house rules, the wooden floors are dark in the ground floor, medium tone in the first floor, and now a light wooden color to continue the conceptual color nuance. The walls are a nuclear white and the open multifunctional space topped by a very high ceiling offering a superb view on the lake and the roof’s old wooden beams, here one feels like on the top of a mountain, ruling the world! This space offers an extra guest room and bathroom, a gym, play and lounge area.

Chez Michelle, Bloomint Design

Chez Michelle, Bloomint Design

A sophisticated living space where nature is the main character

A sophisticated living space where nature is the main character

A sophisticated living space where nature is the main character

A sophisticated living space where nature is the main character

A sophisticated living space where nature is the main character

A sophisticated living space where nature is the main character

A sophisticated living space where nature is the main character

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Casa Narigua: Modern House Surrounded by Mountains

Casa Narigua was organized in three bodies according to their utility function, respectively, one body for the parking, garage and auxiliaries, a second body for bedrooms and intimate needs and the third body is designed for the kitchen and social area.

Minimalist Vertical Loft in Palermo with Clever Space-Saving Solutions

Studio DiDeA converted a former brick manufacturing facility located in an historical building in downtown Palermo into a residential interior: a tiny vertical loft with clever storage and space-saving solutions featuring double-height spaces and a black steel staircase.

North Fork Bay House for a Young Brooklyn Family of Four

With direct access to Great Peconic Bay, this prefab beach house is designed to be a weekend retreat for a young Brooklyn family of four, and seasonal residence for the client’s Florida-based parents.

Suncrest Retreat, Orcas Island, a Peaceful Home by Heliotrope Architects

This 3,000-square-foot retreat residence is located on a 26-acre site composed of a mature Douglas fir and Pacific madrone forest, with occasional rocky clearings and several small ponds.