Residential ArchitectureRenovation ProjectsInner City Cottage Turned into a Contemporary, Light Filled Home

Inner City Cottage Turned into a Contemporary, Light Filled Home

Inner City Cottage Turned into a Contemporary, Light Filled Home

Project: Inner City Cottage Renovation
Architects: Pearson Architecture
Lead Architects: Sara Pearson, Elizabeth Muir, Pilar Lopez
Location: Leichhardt, Australia
Area 140.0 m2
Project Year 2017
Photographer: Grant Sparkes-Carroll

The design for this dwelling transforms an existing inner city cottage into a contemporary, light filled home. New kitchen, living and dining areas and a shady cantilevered white steel pergola extend out to connect the interiors of the house to its yard and outdoor living area.

Inner City Cottage Turned into a Contemporary, Light Filled Home 1

As the centre of the home, the kitchen is precisely integrated with the stair to the first floor to maximise storage, functionality and provide space for entertaining family and friends.

Inner City Cottage Turned into a Contemporary, Light Filled Home 2

From the new first floor, the main bedroom, ensuite and sheltered balcony have leafy views to the backyard and surrounding neighbourhood, with landscaping that retains the established trees and screening vegetation. Privacy for the inhabitants is maintained through careful modulation of the floor levels and the proportions of windows, doors and screening elements.

Inner City Cottage Turned into a Contemporary, Light Filled Home 3

Responding to the site requirements to admit and retain natural light to neighbouring dwellings, the structural geometry of the new addition lifts to the north, creating a balance of natural light and ventilation throughout. The kick in the mid-floor plate mediates between the two new levels of the house, to fold the structure and share the solar access and views out to the treetops beyond.

Inner City Cottage Turned into a Contemporary, Light Filled Home 4

A materials palette of Blackbutt timber floors, full height glazing, steel shade hoods, and painted brick walls brighten and weave the existing building fabric of the cottage to the contemporary additions.

Inner City Cottage Turned into a Contemporary, Light Filled Home 5

Inner City Cottage Turned into a Contemporary, Light Filled Home 6

Inner City Cottage Turned into a Contemporary, Light Filled Home 7

Inner City Cottage Turned into a Contemporary, Light Filled Home 8

Inner City Cottage Turned into a Contemporary, Light Filled Home 9

Inner City Cottage Turned into a Contemporary, Light Filled Home 10

Inner City Cottage Turned into a Contemporary, Light Filled Home 11

Inner City Cottage Turned into a Contemporary, Light Filled Home 12

Seaweed Flagship in South Portland by MAAM

SeaWeed is a retreat-inspired marijuana dispensary that embraces the restorative powers of cannabis. In its various forms -flowers, edibles, vapors- cannabis connects us to healthy rituals that keep mind and body energized and balanced.

Panoramic House by Schuchovski Arquitetura

The Panoramic house was designed for a family in search of a new lifestyle in the port city of Itajaí (SC). An atmosphere of belonging and identity, a panoramic view of the sea ...

Old Family House Transformed into a Holiday Home in Smilovci, Serbia

The main challenge when reconstructing and extending the old family house into a holiday house was utilising the existing local advantages - natural and built environment. The plot is located in low-urbanized area by the local road Smilovci - Protopopinci, at the foot of Stara Planina Mountain, near Smilovci Lake.

Black Box House in Montreal by Natalie Dionne Architecture

Black Box House is the latest in a series of tiny additions impacting existing architecture in a big way. Conceived as a jewelry box, large openings blur the interior/exterior boundary, revealing its treasure of fine cabinetmaking work within through the playful use of complementary surface materials.

Casa Narigua: Modern House Surrounded by Mountains

Casa Narigua was organized in three bodies according to their utility function, respectively, one body for the parking, garage and auxiliaries, a second body for bedrooms and intimate needs and the third body is designed for the kitchen and social area.

Related Articles