Residential ArchitectureRenovation ProjectsContemporary Workers Cottage Renovation

Contemporary Workers Cottage Renovation

Contemporary Workers Cottage Renovation

Project: Contemporary Workers Cottage Renovation / Annie Street Residence
Architects: Refresh Design
Builder: Wendourie
Location: Paddington, QLD, Australia
Year 2020
Photography: Alanna Jayne McTiernan
Text by Refresh Design

Situated in one of Brisbane’s oldest inner-city suburbs the Annie Street Residence consist of a progressive extension to an existing 1920’s traditional high-set timber worker’s cottage. The underlying conceptual driver was to create two contrasting volumes joined via a semi-transparent circulation void whilst maintaining the street character and qualities of the existing house.

pool, REFRESH*DESIGN

Contemporary Workers Cottage Renovation

Conceived as a bold dark double-storey rectilinear volume with transversing gable roofs the proposed extension consists of a new open plan ground floor kitchen, dining and outdoor living areas that provide an enhanced connection to the north-facing backyard and pool through large retracting doors. The upper floor contains a series of generous bedrooms organized around the double-height living space below which have elevated prospect to existing mature trees, the close-by hills and access to light and natural cross ventilation whilst addressing privacy and overlooking constraints from the adjacent neighbours.

Contemporary Workers Cottage Renovation

kitchen, REFRESH*DESIGN

The dialogue between the two contrasting volumes explores a series of split-level spaces that offer up differing types of occupation and spatial experiences for the user. Visually, it is eccentric and in a lot of ways a lively departure from the quintessential worker’s cottage.

Contemporary Workers Cottage Renovation

dining area, REFRESH*DESIGN

Contemporary Workers Cottage Renovation

stairs, REFRESH*DESIGN

bedroom, REFRESH*DESIGN

bathroom, REFRESH*DESIGN

Tsubo Niwa House by Fraher and Findlay

Tsubo Niwa House is a Victorian large single family dwelling situated in Hackney. The client were the founders of Studio XAG. From the very beginning, the project was about refurbishing and extending the house whilst injecting the Clients creative personalities as designers and makers themselves.

Peter’s House in San Francisco by Craig Steely Architecture

The house presented in the contiguous images, named Peter's House, is located near Dolores Park in San Francisco. As you can also see in...

Networx for Network Rail, London

Network Rail asked Oktra to design and build a reception and creative meeting suite to supplement their new headquarters at Puddle Dock.

Parisian Apartment Refurbishment / JCPCDR Architecture

Located in one of the most desirable and picturesque districts of Paris, this cosy, one bedroom 75m2 flat embodied most of the challenges commonly encountered in parisian elder buildings.

King William Street, London by Ben Adams Architects

24 King William Street, for Beltane Asset Management, has created a new mixed use building from the bones of an existing one with two additional floors, an entirely new façade and a new interior.

Related Articles