Architecture and Interior Design StudiosDPo ArchitectureCLT Courtyard House, Vancouver / DPo Architecture

CLT Courtyard House, Vancouver / DPo Architecture

CLT Courtyard House / DPo Architecture

Project: CLT courtyard house
Architects: DPo Architecture
Location: Vancouver, Canada
Project size 242 m2
Site size 3060 ft2
Completion date 2019
Building levels 2
Photo Credits: Grant Harder

The ” CLT courtyard house ” by DPo Architecture was built using prefabricated mass timber CLT panels on a site in Vancouver. The the unique siting allows for dramatic views out toward the scenic city downtown and mountains beyond, but also toward an intimate courtyard formed between the two structures.

CLT Courtyard House / DPo Architecture

An early design decision was to use a wood CLT structural system and to expose the material as an interior finish. Concrete floors with radiant heat generate enough heat in the winter and also help store solar gain through the west-facing glazing. Rusting steel panels also make a strong presence in the design as cladding on the exterior. A succulent low maintenance green roof helps with rainwater harvesting on the site. In the courtyard a fountain also clad in steel introduces a water element as a natural complement to the wood.

CLT Courtyard House / DPo Architecture

Wood finish is exposed on the interior of the North and South walls and is dramatically expressed in the design as it rises up the fully exposed 2 storey high CLT wall along the main stair. A skylight at the roof level brings light down this same whitewashed wood and through the open stair risers to bring light to the basement. Every solid wood tread on this stair was patiently milled by the owner from a large fallen white spruce tree to size. The stair rises to access the green roof garden, which was also planted by the owner to increase the water retention in the wet climate and allow for a more sustainable footprint. In the future, solar panels can be installed to the roughed in conduit ready to receive them and the long-term goal would be to run this home on fully renewable energy. This would provide an added benefit to this already environmentally conscious design which has a lighter carbon footprint stored in its structure, as it is made out of the natural and renewable resource of wood.

plan

kitchen / DPo Architecture

dining room / DPo Architecture

kitchen and dining room / DPo Architecture

plan 2

CLT Courtyard House / DPo Architecture

living room / DPo Architecture

bedroom / DPo Architecture

plan 3

CLT Courtyard House / DPo Architecture

Campbell Street House, Multi Residential Architecture and Vertical Living

Campbell Street House is a study in pushing multi residential architecture and vertical living to the limits. The dwelling lot sizes are 4m in width and 9m in length, 36m2 in total per dwelling, or 72m2 total site area.

The Bletchley Loft by Rural Building Company

The Bletchley Loft is a modern two-storey house designed by Rural Building Company in Perth, Australia. Description by Rural Building Company: The Bletchley Loft takes...

Renovated 1850s Firehouse with Preserving the Original Architectural Elements

This old fire house received a new life by completing renovation project led by architect Joanne Goldfarb. Renovated 1850s firehouse is presented by the...

Spicewood Ranch in Texas Hill Country

This Spicewood ranch is located outside of Austin, in the beautiful Texas Hill Country. This ranch is the result of a three year collaborative...

PF House by Infante Arquitectos

PF house, is designed to disconnect from the rest of the group; live, grow, all turned inside, coexist between spaces that can be adapted according to the time and needs of the user

Related Articles