Creek House, West Vancouver / Splyce Design

Creek House, West Vancouver / Splyce Design

Project: Creek House
Architects: Splyce Design
Design: Nigel Parish, Tomas Machnikowski, Nick Macleod
Build: Powers Construction
Structural: Jansson Structural Consulting
Landscape: Splyce Design (hardscape) Botanica (softscape)
Location: West Vancouver, British Columbia, Canada
Area: 5000 ft2
Year 2018
Photography: Sama Jim Canzian

The Creek House project consists of the renovation and addition to a 1950s post and beam house situated within an established forest creekside environment in West Vancouver. Two creeks flow between large mature cedar trees and native plant species, providing habitat for spawning salmon, river otters, eagles, coyotes, herons and deer- all viewable from the house throughout the year.

Creek House, West Vancouver / Splyce Design

The existing house was stripped of its layers of past renovation and restored to a modern day version of its former self, with the existing timber structure and form remaining largely intact. Design intervention included a reimagining of the tectonic nature of the original 1950s post and beam structure, where new design details, construction methods and materials are expressed and celebrated for their beauty in a raw and honest state. The exposed bolts and steel plates of the post to beam connections or the 1/2″ steel plate ribbon stair, become experiential moments in the space, adding pages to the home’s 70 year old story.

Creek House, West Vancouver / Splyce Design

To accommodate functions that were absent in the existing, a new addition was designed to the east of the house, representing a formal departure from the original post and beam structure, both in terms of scale and materiality. The addition is a simple form, grounded with a dark exterior that is slightly off axis from the original, marking the clear boundary between the two at the rear of the house. This division is pronounced on the interior with a subtle change in floor elevation and floor treatment. Two steps define the edge between the concrete floor of the addition and the new wood floor of the renovation.

Creek House, West Vancouver / Splyce Design

At the front of the house, the design language is singular, where the long, low, elevation unifies the existing and the new. With its dark stained cedar siding, green roof and surrounding native landscape, the Creek house seeks to become a natural extension of the landscape, suggestive of a mossy outcropping within the forest.

Creek House, West Vancouver / Splyce Design

dining room, West Vancouver / Splyce Design

Creek House, West Vancouver / Splyce Design

kitchen, West Vancouver / Splyce Design

kitchen, West Vancouver / Splyce Design

Creek House, West Vancouver / Splyce Design

Creek House, West Vancouver / Splyce Design

living room, West Vancouver / Splyce Design

Creek House, West Vancouver / Splyce Design

staircase, West Vancouver / Splyce Design

Creek House, West Vancouver / Splyce Design

bedroom, West Vancouver / Splyce Design

bathroom, West Vancouver / Splyce Design

terrace, West Vancouver / Splyce Design

Creek House, West Vancouver / Splyce Design

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Vista House Designed For A Young Family

Vista House is a family home recently completed by Dan Gayfer Design in Thornbury, Melbourne. Description by Dan Gayfer: A young Thornbury family, with a...

Contemporary Ranch House Inspiring Openness and Absolute Relaxation

SarahMarc House is a contemporary ranch house located on the outskirts of Puerto Varas. The owners’ original request determines that the house should be a "magic box" that transforms daily living into travel and vacation days. The magic box must deliver a constant relaxation feeling.

Attic loft reconstruction in a late 19th century house

Czech studio B2 Architecture designed this attic loft to become a modern home. The apartment is located in Prague and has an area of...

A Home for Ana and Pau / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

Looking at Pablo Muñoz Payá’s project “A home for Ana and Pau” we can see how the antithesis of this perception can be achieved, free from the connotations that such typologies may entail.

Old Monastery Turned into a High-Quality Family Home

In the former Sint Lucia monastery in Bennebroek Holland, Bureau Fraai has made a design that transforms a old monastery into a high-quality family home while maintaining the characteristic qualities of the monastery.

Whidbey Retreat by Prentiss Balance Wickline Architects

The buildings of Whidbey Retreat are expressed as industrial objects within the landscape, eschewing the idea of ‘blending’ with the surroundings and, instead, striving for a harmonious composition of elements in the forest - an arrangement encouraged by the adventurous aesthetic of the artist clients.