Residential ArchitectureHousesThe Burrow by De la Vega Cano Lasso

The Burrow by De la Vega Cano Lasso

The Burrow by De la Vega Cano Lasso

Project: The Burrow
Architects: De la Vega Cano Lasso
Location: Madrid, Spain
Size: 50 m2
Completion date 2019
Photo Credits: Imagen Subliminal

The house as a lair, a hideout, a shelter. A reflection which distorts and expands the garden, while confuses and protects. I can not guess the inside, a bit closer, now i can peep through the great silver oculus drilling the reflection. But, What´s inside? a woman looks herself in a mirror, in a garden, immersed in a pond.

The Burrow by De la Vega Cano Lasso

The opposite view, from the inside, is fully covered with vegetation, a pond full of water and flowers flooding the view through the oculus.
The reflective element hosts the most private spaces of the Burrow, the bedroom and toilet, with controlled openings on it, allowing effective lighting and ventilation while avoiding the direct views from the outside. Introverted and cozy, the burrow´s essence.

The Burrow by De la Vega Cano Lasso

The rest of the burrow´s uses, kitchen-dining, living and studio, are concentrated in the contiguous volume, former painting workshop. As a strategy, the custom made furniture is placed in the perimeter, ensuring the maximum free area and avoiding the circulation space. Its translucent roof, drowns it with zenithal light all day long.

The Burrow by De la Vega Cano Lasso

For its construction, a structural solution with a quick assembly was chosen, a galvanised steel substructure wrapped with OSB (recycled wood) boards. The skin is completed with natural cork and recycled cotton as thermal insulation. The inside is lined with pine wood, wrapping it up warm and making it more welcoming.

The Burrow by De la Vega Cano Lasso

The oculus, as well as all the window frames are fully made in brushed galvanised steel, which reflects and blurs the incoming light. On the roof, two skylights of this same material, are opened to the sky, bathing the space with light.

The Burrow by De la Vega Cano Lasso

The Burrow by De la Vega Cano Lasso

home office by De la Vega Cano Lasso

bedroom by De la Vega Cano Lasso

bedroom by De la Vega Cano Lasso

bedroom by De la Vega Cano Lasso

The Burrow by De la Vega Cano Lasso

bathroom by De la Vega Cano Lasso

Subscribe to our newsletter

This Italian Stone House Celebrates Vernacular Architecture in a Modern Way

The new system of this Italian stone house stands on ancient remains dating back to Medieval Communes. Linked to each other on the hypogeum level, the structures rest on a red concrete platform (38 X 20 mt) dominating the surrounding landscape.

Highland Park Residence, an Austin Transformation Designed by Clayton Korte

Originally built in 1950, prominent Austin architect Howard R. Barr, FAIA, designed this mid-century modern gem in the heart of Austin’s Highland Park neighborhood in the late 1940’s.

A Personal Oasis in El Born, Barcelona

This apartment in Barcelona was refurbished by Squad One Studio. The project was conceived in collaboration with MC Arquitectes. Text by Squad One: Refurbishment for a...

Gourmet Restaurant in Paris by Alia Bengana + Atelier BEPG

YOSHINORI is a gourmet restaurant located in the heart of Saint-Germain-des-Prés just a stone’s throw away from Odéon. The space consists of two floors, a ground floor and a basement. It is characteristic of the neighborhood in which it is located and has a stone and wooden structure, visible wooden beams on the ground floor, and vaulted stone cellars in the basement.

Santos Pousada Apartment by Hinterland Architecture Studio

Santos Pousada Apartment is located on the top floor of a building designed by Portuguese mid-century architects Arménio Losa and Cassiano Barbosa.

Recommended Stories