PhotographerMaxime Brouillet PhotographyComplete Interior Renovation of a 1980's Split-Level House

Complete Interior Renovation of a 1980’s Split-Level House

Complete Interior Renovation of a 1980's Split-Level House

Project: Complete Interior Renovation
Architects: DESK architectes
Project managers: Etienne Duclos & Kévin Sylvain
General contractor: Projets H.E.T.A.
Cabinetmaker: Ébénisterie ALD
Flooring: Unik Parquet
Location: Longueuil, Quebec, Canada
Area: 2,010 ft2 (187 m2)
Budget: $ 180,000
Completed 2020
Photographer: Maxime Brouillet

DESK architectes designed the complete interior renovation of this split-level in Vieux-Longueuil as an opportunity to enhance the architectural quality of a typical suburbs residence.

entrance, DESK architectes

In context
Located on the edge of Vieux-Longueuil, this typical 80s split-level had remained virtually unchanged since its construction. This residence deserved a makeover to properly accommodate its new occupants; a couple of young Montrealers wishing to enjoy the qualities of an isolated suburban house while remaining close to the Montreal business center.

living room, DESK architectes

The mandate
The mandate was to design the complete interior renovation of the building. The kitchen, bathroom, and master bedroom had to be completely reshaped. It was necessary not only to replace all the interior finishes but also to create a significant new aesthetic by magnifying the intrinsic qualities of the building and by optimizing the functional relationship between rooms.

Complete Interior Renovation of a 1980's Split-Level House

The project
The architectural concept takes advantage of the typical characteristics of a split-level ground floor. The living room of these buildings is generally a long open space, lacking in a spatial hierarchy. The concept, therefore, proposes to organize the space, without partitioning it, by adding metal claustra and blocks of built-in furniture. Thus, these dark elements are oriented so as to emphasize the link from the front to the back of the room. They frame the views and traffic from the entrance to the terrace without obstructing them.

Complete Interior Renovation of a 1980's Split-Level House

Main Floor plan

The staircase linking the living room to the kitchen served as an opportunity to create, on the living room side, an architectural bench made of white oak in continuity with the steps of the stairs. On the dining room side, a short drywall act as a railing that hides the table from the living room while keeping the visual relationship between the two levels.

Complete Interior Renovation of a 1980's Split-Level House

The kitchen, formerly organized in a “U” shape, has been completely reconfigured. Two large blocks of integrated built-in now face each other to frame a vast functional island. The new configuration of the kitchen provides more storage spaces and freed up the rear wall to allow wider openings to the backyard.

Complete Interior Renovation of a 1980's Split-Level House

Ground Floor plan

The bathroom has been reconfigured to create two distinct areas; the light zone combines the vanity, the medicine cabinet, and the bath while the dark zone combines the toilet and an Italian shower.

Complete Interior Renovation of a 1980's Split-Level House The Renovation C+G is a rehabilitation exercise of a typical suburban split-level. It reveals the potential hiding in older houses in a real estate market where new constructions are often preferred.

Complete Interior Renovation of a 1980's Split-Level House

Complete Interior Renovation of a 1980's Split-Level House

Complete Interior Renovation of a 1980's Split-Level House

Rear facade, DESK architectes

Front facade, DESK architectes

Subscribe to our newsletter

A Working Environment That Fosters Positive Energy

The cumulative effect is an working environment that fuels passion, fosters positive energy, and harnesses technology to tell the story of The Honest Company’s impact on the world.

Fairleigh House, Toronto by Studio AC

Located just off a busy retail/commuter street in Toronto this house was conceived as a simple architectural proposition. A box with one simple spatial gesture that attempts to refine quite common social orientations within the home.

Fichman Penthouse by regionalArchitects

Fichman Penthouse project was realized in the King West neighborhood from Toronto for the film producer Niv Fichmande by the architect Drew Sinclair, Principal...

Private Vacation Retreat by BattersbyHowat Architects

Set on the Malaspina Strait with a view of Texada Island, this one-level, private vacation retreat is situated on a waterfront acreage north of Gibsons.

Milk Beach Soho – Restaurant and Cocktail Bar by A-nrd studio

London based interior design studio A-nrd have completed the design and realisation of Milk Beach Soho, the latest all-day dining and buzzy night-time hotspot from restauranteur Elliot Milne.

Recommended Stories