Residence Dans l’Escarpement / YH2 Architecture

Residence Dans l'Escarpement / YH2 Architecture

Project: Residence Dans l’Escarpement
Architects: YH2 Architecture
Team: Marie-Claude Hamelin, Loukas Yiacouvakis, Karl Choquette, Etienne Sédillot
Contractor: Sébastien Turcot
Location: Domaine Valdurn, Saint-Faustin-Du-Lac-Carré, Canada
Area: 3,230 sq ft
Year 2017
Photographer: Maxime Brouillet

This light-filled house, an hour and a half from Montreal, is literally hanging from a cliff as its name, “Dans l’Escarpement”, implies in French. Residence Dans l’Escarpement is located on land pertaining to an estate started over a hundred years ago and known for its remarkable landscapes and pristine lakes.

Residence Dans l'Escarpement / YH2 Architecture

In spite of this highly desirable location, this particular piece of land had never been built due to its steep cliff. The clients commissioned the architects to design their house in such a way that it would blend in the hill and cause as little disruption as possible to its surroundings.

Residence Dans l'Escarpement / YH2 Architecture

To keep the house’s imprint on the ground to a minimum, the architects designed the house around two concrete “boxes”, the first one, vertical, and the second one, horizontal. A totally glassed-in volume was anchored to both. The main entrance and the owners’ private suite are on the upper level of the 3-storey volume. One level down, one finds a small office/library area, adjacent to the kitchen dining area. The lowest level of this vertical “box” features a sauna/spa facility.

metallic gangway / YH2 Architecture

The one-level horizontal “box” was set a few meters away from the first volume. Planned as guest accommodation, it gives direct access to the forest floor and connects to the sauna/spa area from the outside. The intermediate level is the true heart of this house with its windowed walls opening up to the surrounding forest. The living dining area expands outdoors with a terrace built on the roof of the guests’ suite.

Residence Dans l'Escarpement / YH2 Architecture

The prevailing material used inside is mahogany, selected for its enduring qualities and for its rich hues. In the living dining area, floors, ceilings, beams, window frames and kitchen cabinets are all finished with this rich dark wood recalling the trees just beyond. With light constantly shifting, interiors and exteriors seem to mesh. Keeping within the same color palette, Corten steel was introduced for the fireplace and for outdoor sheathing. Exposed concrete was used extensively on exterior walls; symbolically, it refers to the huge boulders, which are characteristic of the territory.

dining room / YH2 Architecture

Access to the house is walking down a metallic gangway stretching from a concrete garage near the parking area. As one progresses on the light bridge structure, particularly on a misty day, there is a sensation of going towards a tree house floating in mid-air.

dining room / YH2 Architecture

mahogany interior / YH2 Architecture

home office / YH2 Architecture

kitchen / YH2 Architecture

bathroom / YH2 Architecture

light-filled house / YH2 Architecture

 light-filled house / YH2 Architecture

Residence Dans l'Escarpement / YH2 Architecture

Residence Dans l'Escarpement / YH2 Architecture

Residence Dans l'Escarpement / YH2 Architecture

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Contemporary Victorian Five Bedroom Extended Terraced House in Shepherds Bush, London

The house has recently been extended to include a super sleek concrete inspired kitchen and dining space. A truly unique space – the floor, kitchen island, dining table, and seating is all constructed from almost seamless concrete.

Villarroel Apartment in Barcelona / Raul Sanchez Architects

In summary, from the client's predetermined conventional organization, the Villarroel apartment proposes adding layers of complexity to the interior experience of the house, adding ambiguity to the classic labels of each room, as well as to the way they relate to each other, so that all this will eventually translate into greater spatial richness.

Minimal and Loft Style for a Young Family with a Son

The team of designers of Zooi studio has realized a project of flats in minimal and loft style suitable for a young family with a son aged 10.

New Office for King: “The Kingdom” inspired by 200 games

The gaming company King - the creator of "Candy Crush Saga" - has appealed to Adolfsson & Partners AB in Stockholm, Sweden, to develop...

Casa Atrium in São Paulo / Isay Weinfeld Architect

Casa Atrium is located on a rectangular and flat lot, which cuts through the block transversally from one street to the next, in a residential area of São Paulo.

Whitefish Poolhouse & Gallery, Montana by Cushing Terrell

The Whitefish Poolhouse is perched on a steep slope high above Whitefish Lake. Contemporary in aesthetic, the program includes a 75-foot-long, single-lane lap pool, a Japanese soaking tub, a changing/shower area, an exercise room and an art gallery.