Residential ArchitectureRenovation ProjectsRenton Hill House Featuring a Natural Palette of Steel, Concrete and Walnut

Renton Hill House Featuring a Natural Palette of Steel, Concrete and Walnut

Open Floor Plan Home Featuring a Natural Palette of Steel, Concrete and Walnut

Architects: Collaboration Companies
Project: Renton Hill House
Location: Renton, Washington, United States
Size: 4,300 SQ.FT.
Year 2017
Photographs: Tim Bies
Text by Collaboration Companies

Description by architect: With a long history of sentimental value, the homeowners wanted to keep their family home’s existing footprint while updating the layout to better harmonize with their changing needs and social lifestyle. The design-build team worked in tandem to create spaces that paid homage to original traditional details while transforming the home into a series of modern indoor and outdoor spaces intended for living and entertaining.

Open Floor Plan Home Featuring a Natural Palette of Steel, Concrete and Walnut 1

Inside, the Renton Hill House features an open floor plan and a natural palette of steel, concrete and walnut. Spaces are connected by central elements such as a custom cast-in-place concrete fireplace, steel and walnut stair, and a 18’ basalt tile feature wall. The reimagined media room, a previous addition made to the original home, opens up to the outdoor entertainment zone featuring an extensive patio, pool, pool house, outdoor kitchen and two fireplaces. The strategic integration of original and modern details creates a unique home designed to bring people together and age beautifully as the house is passed down through generations.

Open Floor Plan Home Featuring a Natural Palette of Steel, Concrete and Walnut 2

Open Floor Plan Home Featuring a Natural Palette of Steel, Concrete and Walnut 3

Open Floor Plan Home Featuring a Natural Palette of Steel, Concrete and Walnut 4

Open Floor Plan Home Featuring a Natural Palette of Steel, Concrete and Walnut 5

Open Floor Plan Home Featuring a Natural Palette of Steel, Concrete and Walnut 6

Open Floor Plan Home Featuring a Natural Palette of Steel, Concrete and Walnut 7

Open Floor Plan Home Featuring a Natural Palette of Steel, Concrete and Walnut 8

Open Floor Plan Home Featuring a Natural Palette of Steel, Concrete and Walnut 9

Open Floor Plan Home Featuring a Natural Palette of Steel, Concrete and Walnut 10

Open Floor Plan Home Featuring a Natural Palette of Steel, Concrete and Walnut 11

Open Floor Plan Home Featuring a Natural Palette of Steel, Concrete and Walnut 12

Open Floor Plan Home Featuring a Natural Palette of Steel, Concrete and Walnut 13

Open Floor Plan Home Featuring a Natural Palette of Steel, Concrete and Walnut 14

Open Floor Plan Home Featuring a Natural Palette of Steel, Concrete and Walnut 15

Open Floor Plan Home Featuring a Natural Palette of Steel, Concrete and Walnut 16

Open Floor Plan Home Featuring a Natural Palette of Steel, Concrete and Walnut 17

Open Floor Plan Home Featuring a Natural Palette of Steel, Concrete and Walnut 18

Open Floor Plan Home Featuring a Natural Palette of Steel, Concrete and Walnut 19

Merriwee House by Templeton Architecture

Retaining the optimistic façade and the generosity of the original dwelling, Templeton has added to the simple rectilinear form while exploring the decorative possibilities of brick construction commonly found in the architecture of the Art Deco movement.

74 sqm Apartment in Moscow with a Lot of Authentic Furniture

This apartment is the latest interior design project completed by Moscow-based Odnushechka Studio. The apartment has 74 sqm and is located in Moscow. The...

Victorian Family House in London Gets Fresh Redesign

The owners of this Victorian terrace, set within the Dartmouth Park Conservation Area, commissioned De Rosee Sa to create an sympathetic, yet contemporary, family house. Dartmouth Park is a district of north London in the London Borough of Camden, on the slope of the hill that rises up to Highgate from Kentish Town.

Marsh House on Chappaquiddick Island, Massachusetts

The owners found the original Marsh house while kayaking on the stream that passes within a few yards of the house. They fell in love with the location, especially the marshes and the feeling of being surrounded by nature.

Shy Citizen Apartment in Ljubljana / Idealists Studio

The most beautiful discovery while working on Shy Citizen Apartment was definitely a natural stone wall in the bathroom, which gives it a very special touch – some kind of a reminder that despite the new appearance of the apartment is still part of the Castle Hill.

Related Articles