Building Rehabilitation Overlooking the Douro River, Porto

Building Rehabilitation Overlooking the Douro River, Porto

Project name: Prédio Foz Building Rehabilitation
Architecture Office: As Arquitectos
Main Architect: Andrés Stebelski
Local Team: A43 Arquitectura
Construction Co.: Soc. Const. Almeidas & Magalhaes Lda.
Location: Porto, Portugal
Year of conclusion : 2020
Total area: 507m2
Architectural photographer: Ivo Tavares Studio

This project situated in the old historical town of Foz do Douro, in the City of Porto, seeks to rejuvenate one of the typical old houses in the area and to adapt it to current needs. Although the interior was completely demolished, the exterior walls of the old house were preserved. An extra floor was added using a dormer windowed roof completely covered with zinc, and creating 5 floors within the old walls instead of 3. Besides the granite details added to the restored façade, the exterior walls were completely covered with handpainted tiles, typical of the old buildings of the city of Porto, to protect them from the humidity of a coastal environment.

Building Rehabilitation Overlooking the Douro River, Porto

The building blends harmoniously into its surroundings by respecting the height of the neighbouring properties and the character of the facades.

Building Rehabilitation Overlooking the Douro River, Porto

Everything is new inside, where the two lower levels are joined in a double height, bright commercial space with large windows providing visibility to and from the street.

Building Rehabilitation Overlooking the Douro River, Porto

On the upper floors, two triplexes were created: one facing the sea and the other facing the city. There is a granite staircase to access the apartments from the side street.

dining room, As Arquitectos

The two apartments are almost symmetrical and have a large double-height space on the first floor taking advantage of the five corner windows of the original structure. The living room-kitchen and a washroom are on this floor. The first floor is spatially linked with a mezzanine by means of double height and an exposed steel structure where there is an open studio and a complete bathroom. There are two bedrooms and a bathroom on the third floor, with a spectacular view towards the sea or towards the ancient town of Foz.

living room, As Arquitectos

A light metal and wood staircase creates an attractive way of linking all levels. The lattice partition made of wooden strips, both separates the staircase and integrates with the space and with the oak wood strips lining the walls. The wood covering certain areas provides a warm and cosy atmosphere.

living room, As Arquitectos

Building Rehabilitation Overlooking the Douro River, Porto

Building Rehabilitation Overlooking the Douro River, Porto

Building Rehabilitation Overlooking the Douro River, Porto

Building Rehabilitation Overlooking the Douro River, Porto

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.