Rehabilitation Project in Nice – ‘Hey Joe’ by Collectif Etc

Rehabilitation Project in Nice - 'Hey Joe' by Collectif Etc (1)

‘Hey Joe’ is a rehabilitation project of an apartment in Nice, France, completed by Strasbourg-based Collectif Etc.

Description by Collectif Etc: In March 2015, we were with Agathe Sicard in Nice, to collaborate in the rehabilitation project of the Carolina Moretti and Paul Matet apartment, two architects friends.

“Hey Joe
Course not like that, tell
There’s no fire in you (…) ”
Johnny Halliday gets Hendrix in 1967.

Rehabilitation Project in Nice - 'Hey Joe' by Collectif Etc (4)

They buy a top floor on the hillside, like a small house perched on the shores of Nice. The guys are there to give a helping hand. Everyone gets started to destroy the remnants of the old apartment, recovering the volume of the attic and give ideas for development.

Rehabilitation Project in Nice - 'Hey Joe' by Collectif Etc (3)

Caro and Polo propose to build the wall-cabinet-staircase and kitchen. The sketch is already there, but it remains to refine the set, make it buildable and especially do hawesome.

Rehabilitation Project in Nice - 'Hey Joe' by Collectif Etc (5)

Together with Agathe, a friend also architect, we are working on details to go to completion. Other activities will be completed by local entrepreneurs, such as Mounir and Ahmed brothers who will care for insulation, plasterboard or soil.

Rehabilitation Project in Nice - 'Hey Joe' by Collectif Etc (1)

The windows are manufactured by a local family enterprise. We continued onsite: the wall-cabinet-staircase, the kitchen, the railings and the net. We are also responsible for the construction of the mezzanine alternating IPE beam and recovery joists of the old ceiling.

Rehabilitation Project in Nice - 'Hey Joe' by Collectif Etc (12)

This project was an opportunity for us to work in another way: less improvisation, more detail; a private project owner for the first time. All this is not without questions, we will deepen again!

Rehabilitation Project in Nice - 'Hey Joe' by Collectif Etc (8)

Thanks to Agathe Sicard for the invaluable and unfailing support; to Milene Servelle for architectural photos; to Louis-Phong for pork caramel; Ahmed and Mounir for expert advice; Lili, a fantastic grandmother for having welcomed and hosted us; a very large arm Vado, Edith, Manu, Benoît, Sacha, Eloka and Richard  for demolition; Polo, Caro and Joline for their confidence.

Rehabilitation Project in Nice - 'Hey Joe' by Collectif Etc (7)

Rehabilitation Project in Nice - 'Hey Joe' by Collectif Etc (6)

Rehabilitation Project in Nice - 'Hey Joe' by Collectif Etc (9)

Rehabilitation Project in Nice - 'Hey Joe' by Collectif Etc (10)

Rehabilitation Project in Nice - 'Hey Joe' by Collectif Etc (11)

Rehabilitation Project in Nice - 'Hey Joe' by Collectif Etc (2)

Rehabilitation Project in Nice - 'Hey Joe' by Collectif Etc (2)

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Dundee House – Complete Renovation of an Existing 1934 Spanish-Style House

Dundee House is a 2,600 square foot family home and hillside landscape in Los Feliz, Los Angeles, California. This project is the result of...

Tribeca North Loft / Andrew Franz Architect

In Manhattan’s landmarked Tribeca North area, the 3,000-square-feet top floor and roof of an 1884 caviar warehouse are reconceived as a residence with large...

Long Crendon House / Mailen Design

Architects: Mailen Design Project: Long Crendon House Location: Long Crendon, Aylesbury Vale, Buckinghamshire, United Kingdom Area: 157 sqm Photography: Kristen McCluskie Designed by Mailen Design, the Long Crendon House...

Trailbend Taproom, Seattle / Graham Baba Architects

When the owners of several beloved Seattle beer institutions (The Dray and The Yard) wanted to expand into a new part of town, they approached the design team with a vision: design a beerhall-style taproom that was contemporary

Pahi House, Rural Retreat in New Zealand by Pac Studio

This cost-effective and environmentally responsible new home is placed between native bush and the Kaipara Harbour on the Pahi Peninsula. The two-bedroom house has a highly efficient plan, which takes into account standard sheet sizes and construction techniques ...

Apartment Verbi with modern and unique design for a young family

Apartment Verbi was completed in March 2015 by the Ukrainian architects Roman Verbishchuk, Yulianna Verba and Lyubov Lazoriv.  The apartment has an area of...