Concrete Casita – A Playhouse, Perfect for Sleepovers

Concrete Casita - A Playhouse, Perfect for Sleepovers

Project: Concrete Casita
Architecture Firm and Builder: Ravel Architecture
Architect of Record: Alex Finnell, Devin Keyes and Dan Fields of Ravel Architecture
Location: Austin, Texas, United States
Area: 600 ft2
Photo Credits: Jake Holt

An active family with two kids and a full house needed a versatile solution that could do something for everyone. Concrete Casita by Ravel Architecture is a playhouse, perfect for sleepovers. A media room for kids by day and parents by night. A luxurious guest suite for extended visits from the grandparents. A quiet space to reflect just far enough away. And storage for the necessities: bicycles, camping, climbing gear, gardening tools, and holiday decorations.

Concrete Casita - A Playhouse, Perfect for Sleepovers

Playing off the traditional forms of the surrounding historic neighborhood, this versatile casita anchors the back yard and buffers the busy alley and adjacent multi-family creating a second private yard in back while barely peeking out over the fence or overshadowing the existing home. Made of durable and elemental materials, the corten gable shell encloses a concrete cradle. The interior volume is clad in white oak and contains the bathroom, kitchenette, media center, and pocketing privacy partitions.

Concrete Casita - A Playhouse, Perfect for Sleepovers

What building methods were used?
We used insulated concrete walls for the sides of the building. The concrete walls are actually composed of two separate, four inch, concrete walls with a two inch layer of polyisocyanurate (rigid insulation) in between. The effect is the appearance of a ten inch concrete thick wall but with much better insulating properties than with a solid concrete wall. The insulation acts as a “thermal break”

Concrete Casita - A Playhouse, Perfect for Sleepovers

Concrete Casita - A Playhouse, Perfect for Sleepovers

Concrete Casita - A Playhouse, Perfect for Sleepovers

kitchenette - A Playhouse, Perfect for Sleepovers

Concrete Casita - A Playhouse, Perfect for Sleepovers

bedroom - A Playhouse, Perfect for Sleepovers

bathroom - A Playhouse, Perfect for Sleepovers

A Playhouse, Perfect for Sleepovers

Concrete Casita - A Playhouse, Perfect for Sleepovers

Concrete Casita - A Playhouse, Perfect for Sleepovers

Concrete Casita - A Playhouse, Perfect for Sleepovers

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Memory Hotel of Beijing / QSY Interior Design Office

Architecture serves as witness to historical changes. Memory Hotel locates in Changping District of Beijing City. It is designed by Wang Xiaofei, the founder of QSY Design Office.

A Renovation of a 1950’s Era Home into a Gathering Space for Family and Friends

Central Area Home project completed by Fivedot is a renovation of a 1950's era home into a gathering space for family and friends. The existing home was a small square on a large lot.

Casa La Roja by Felipe Assadi Arquitectos

Casa La Roja is a small house, consisting of 87m2 distributed on two floors. Its shape arises from a solid cube and the subtraction of part of its mass, to generate a double height entrance terrace and the roof slopes. The house is located in a mountain area of a sparsely urbanized context that seems rural. It is a low-density area, with plots around 5,000 m2; therefore the houses are isolated, with no visual contact between them.

Reconstruction of a Small Bungalow House in Singapore

Siglap Plain House is a single-family home designed by Aamer Architects in Singapore. Description by Aamer Architects: Located in front of a bus-stop at a...

Doonan Glass House / Sarah Waller Architecture

Sarah Waller’s own personal, architect’s ‘dream home’ in Doonan was designed around three primary elements: a white concrete slab that appears to be floating, long expanses of full height glazing and a near flat roof.

Apartment V in New Taipei City / Ganna Design

Completed in 2016, Apartment V is a private home located in Xindian, New Taipei City, Taiwan. The project was designed in 2016 by Ganna Design. From...