Mount Brydges House by Chris Collaris Architects in Southwestern Ontario

- Advertisement -

Mount Brydges House by Chris Collaris Architects

Project: Mount Brydges House
Architects: Chris Collaris Architects
Construction interior: Cardinal Fine Cabinetry
Structural Engineer: Chet Liu, Y.C. Liu Engineering
Construction architecture: MilDon Homes Ltd
Location: Mount Brydges, Southwestern Ontario, Canada
Area: 1423.0 m2
Year: 2019
Photographs: Tim van de Velde

The Dutch architectural office of Chris Collaris designed a villa in Mount Brydges, overlooking the green fields and woods in the rural area of Southwestern Ontario, Canada.

Mount Brydges House by Chris Collaris Architects

While having a successful green nursery, an adjacent plot of 50 hectares, mainly consisting of seasonal beans fields and woods, was the number one chance for the client to extent the existing property and getting it ready to build a villa for the rest of their life.

Mount Brydges House by Chris Collaris Architects

To fit the design to the future wishes of the client, the Mount Brydges house had to be life cycle proof. But the design also had to meet the demands of a big family house, because a family growth of children with grandchildren had to be foreseen.

Mount Brydges House by Chris Collaris Architects

The functional program had the most important influence on the architectural design. All the living spaces have been organized on one floor. The spread of this program lead to a central atrium which connects all spaces and brings in light from the most inner part of the building structure. Natural daylight comes from above and most of the long sight lines in the villa go through the atrium. Every single space on the floor plan has a different connection and orientation to the outside. With green bean fields and woods the view is different in every room.

Mount Brydges House by Chris Collaris Architects

The villa is specifically designed on the climate in Southwest Ontario. Summers can be very hot and winters are always cold with lots of snow. The villa has been designed with a big canopy stretching longer and shorter in different directions. The canopy is keeping the intense sun light and warmth out of the house in summer, but allowing it in again in winter.

dining room, Chris Collaris Architects

The majority of the materials used in the Mount Brydges house are coming from local production areas. The natural stone of the floors (inside and outside) and the facades are coming from a quarry in Ontario. The Douglas fir cladding of the canopy is coming from a local forest and some furniture pieces (the coat rack and dining table) are even made with wood of old trees from the plot. The big green roof (Liveroof Ontario) has been produced on the fields of the green nursery next to the plot.

interior design, Chris Collaris Architects

Making as much as possible with sources and materials from a local area was important to the client, echoing the joy of the social nearness of the bigger family with all children and grandchildren. In this way, the villa found its destiny as a future proof sustainable inheritance of the whole family, made with things which were pleasantly close.

Mount Brydges House by Chris Collaris Architects

interior design, Chris Collaris Architects

Mount Brydges House by Chris Collaris Architects

bedroom, Chris Collaris Architects

bedroom, Chris Collaris Architects

bathroom, Chris Collaris Architects

Mount Brydges House by Chris Collaris Architects

Mount Brydges House by Chris Collaris Architects

Mount Brydges House by Chris Collaris Architects

Mount Brydges House by Chris Collaris Architects

Mount Brydges House by Chris Collaris Architects

Mount Brydges House by Chris Collaris Architects

Mount Brydges House by Chris Collaris Architects

- Advertisement -

Aavego Cottage Located on Wild Western Danish Coast

Designed, conceived and built mostly by hand by Danish architect Soren Sarup (founder of Puras arkitekter), the Aavego Cottage interacts with the surrounding landscape and integrates...

Modern Two Bedroom Apartment for a Retired Couple in Tel-Aviv

Immediately after purchasing the apartment, the couple contacted the Tel-Aviv based architecture & design firm Bronstein-Bracha Architecture & Design. Briefing the design team, The designers were asked to incorporate a very ambitious program to their 80 sqm wall partition plan.

Barretts Grove Apartment Building in London / Groupwork and Amin Taha

Barretts Grove is an archetypal Victorian street of two storey brick terraced houses later interrupted by detached apartment buildings, a tall red gabled LCC...

Penthouse O / JUMA Architects

Penthouse O is a private residence designed in 2016 by JUMA Architects, a Gent based architecture firm founded by Mathieu Luyens & Julie van De...

Enigma Cafe: Incredible Kinetic Steampunk-Themed Bar

Alexandru Tohotan and Zoltan Zelenyak of 6th Sense Interiors have designed Enigma Cafe, an incredible kinetic steampunk-themed bar in Cluj, Romania. Description by 6th Sense Interiors:...

Two-Bedroom Luxury Studio Flat with Heavy Postindustrial Features

We turned this weird connection of spaces into a two-bedroom luxury studio flat downtown, with heavy postindustrial features. The original concept contained strong contrasts, consistent usage of materials and colours mixed with our favourites, white brick walls, copper and various shades of grey.

Eco-Luxurious Accommodations Dômes Charlevoix near Quebec City

“Dômes Charlevoix” is a new concept of four seasons eco-luxurious accommodations located in Petite-Rivière-Saint-François, next to the Massif de Charlevoix, near Quebec City.

K House Designed like a “Cube” by Blatman Cohen Architecture & Design

K House exemplifies how architecture meets high urban design standards while taking into account the landscape of its rural surroundings. Vered Blatman-Cohen designed the house as a “cube” that was dropped onto the narrow, elongated plot.

Joya Villas Maleku – Sustainable Architecture in Costa Rica

Large openings on every level of the Joya Villas make the building seem lightweight and they connect the inhabitants to the surrounding natural environment. A delicate timber staircase appears to float from one floor to the other, suspended by the finest steel cables.

Northcote Residence / STAR Architecture

Northcote Residence is located in an inner-city suburb of Melbourne, Australia, and provides a response to the difficulty of designing a house to a client’s brief on a small block within a cosy neighbourhood cul-de-sac.

RaeRae House, Melbourne / Austin Maynard Architects

RaeRae house is a new five-bedroom family home which incorporates the front of two pre-existing terrace homes. A glazed entry, set back between the heritage buildings, unites the two and forms the gateway to the new build, surprising in light and scale.