Residential ArchitectureHousesPeakaboo House by Alcorn Middleton

Peakaboo House by Alcorn Middleton

Peakaboo House by Alcorn Middleton

Project: Peakaboo House
Architects: Alcorn Middleton
Location: Brisbane, Australia
Photography: Jad Sylla
Awards:
2020 QLD Architecture Awards COLORBOND© Award for Steel Architecture

The Peakaboo House explores a fresh typology for multigenerational living in a suburban setting and a fresh approach to the use of steel building materials

As it was, the existing house was soundly built, with concrete walls and hardwood floors. Why demolish such a house, well-positioned to best use the expansive block? Why change what has made this house a home; why not add something so that this home sustains the family’s culture and meets their enduring needs?

Peakaboo House by Alcorn Middleton

dining area, Alcorn Middleton

The pavilion buildings suit two couples of different generations, but of the same family. The original home now only consists of the sleeping quarters and bathrooms for the older couple, and visiting family guests. With the living, dining and kitchen spaces now occupying the first of two new pavilions, the younger couple self-sufficiently reside in their self-contained loft-style studio in the second new pavilion.

kitchen, Alcorn Middleton

kitchen, Alcorn Middleton

This family and its culture thus remain close, despite both couple’s, lives and independent activities, still able to be privately observed within the confines of their own pavilion. Onlooker and passers-by cannot help but sense the Peakaboo House’s individuality and envision the distinctive life and activities within. At first glance, they are intrigued by the façade that offers convenient, but less-than-obvious openings. So is it any wonder that these strangers often feel drawn to approach and talk with those whom live in the house, so they might understand its distinction, and thus satisfy their curiosity.

Peakaboo House by Alcorn Middleton

Densification through communal living arrangements, is a fundamental characteristic to the outcome of this project; sharing land, building structures, amenities, and utilities between couples, where possible. Passive Heating and cooling elements function exceptionally well, in and around, all three pavilions. Pivot doors and windows work well to capture and funnel prevailing breeze. On a hot summers day, being inside has the feeling of residing under a generous shady tree. The remarkable ventilation that can be experienced on the site, lends itself to three strong axes that delineate the ground plane, and continuing through the building fabric, carving out three separate arrivals onto the site (and to/from each pavilion).

dining area, Alcorn Middleton

Peakaboo House by Alcorn Middleton

bathroom, Alcorn Middleton

Peakaboo House by Alcorn Middleton

inner yard, Alcorn Middleton

Peakaboo House by Alcorn Middleton

Peakaboo House by Alcorn Middleton

Peakaboo House by Alcorn Middleton

Cozy Apartment in Kyiv for a Family with 3 Kids and a Dog

“No fake and more space for happiness”, – these were the wishes of a young couple with 3 children, addressed to our team. So we made it – a real house for a real family!

House Ostrava-Polanka by Bydloarchitekti

A house for two architects and their children, a house for us. Our house is situated on the site of a brick house after great-grandmother.

Nulla Vale House and Shed / MRTN Architects

Just past the airport the landscape changes from tract housing to pastoral land and small rural communities. Dotted along the drive are old agricultural outbuildings and early settler dwellings. Nostalgia for this connection between land and building was the guiding principle for our Nulla Vale House and Shed.

Complete Refurbishment and Extension of a Dilapidated Semi-Detached House in South London

The Pelham Road project was the complete refurbishment and extension of a dilapidated semi-detached house in South London. The clients wanted a bespoke four bedroom house and had some specific requirements, such as extending the ground floor to create a large and airy entertaining space.

Belmont Park House, Texas / Tim Cuppett Architects

Located on the bank of Shoal Creek, one of two primary waterways traveling through Austin to the Colorado River, Belmont Park House consists of two weathered Douglas fir clad volumes which rise above the creek from a flush limestone plinth.

Related Articles