Concrete Penthouse Inspired by Cubist Art and Arte Povera Movement

Concrete Penthouse in Antwerp by Vincent Van Duysen

Architect: Vincent Van Duysen Architects
Project: Concrete Penthouse
Location: Antwerp, Belgium
Project Year 2016
Photography: Koen Van Damme

Inspired by the beautiful panoramic view of the River Schelde and the bluestone along the gray quayside, the Concrete Penthouse project is arranged around the axes of its views and volumes allowing each zone to take advantage of this spectacular location.

Concrete Penthouse in Antwerp by Vincent Van Duysen 1

The concept of the project was to create an ‘urban loft’. The concrete ceiling and rough timber refer to the historical warehouses which have an architectural presence in the surrounding quay and the city. The spacious and volumetric approach is inspired by the abstract and Cubist artwork of Georges Vantongerloo, an Antwerp artist and cofounder of the art movement De Stijl.

Concrete Penthouse in Antwerp by Vincent Van Duysen 2

The project uses strong architectural sensitivity and qualities in a residential apartment context. The sculptural architectonic approach corresponds to the abstract expressionist art collection of the owner. The walls and floor are finished in the same material to rigorous detail as this results in a sober and textural appearance. The material selection is a manifestation of the gray tones of the Schelde and its quayside, as well referring to the Arte Povera movement where driftwood, metal, earth and concrete were used.

Concrete Penthouse in Antwerp by Vincent Van Duysen 3

From the beginning of the design process the width of the timber planks and the concrete ceiling were imperative for the entire project. The central monolithic volume enclosing the fireplace is positioned in a way that all surrounding spaces have a direct connection however are separable through use of a full height sliding door.

Concrete Penthouse in Antwerp by Vincent Van Duysen 4

The floor level of the entrance is raised to match the height of the facing terrace. This intensifies the spaciousness and contributes to the separation between the public zone to the front and the private to the back. The private rooms have a more intimate experience through the use of reclaimed timber planks to the ceiling and walls.

Concrete Penthouse in Antwerp by Vincent Van Duysen 5

Concrete Penthouse in Antwerp by Vincent Van Duysen 6

Concrete Penthouse in Antwerp by Vincent Van Duysen 8

Concrete Penthouse in Antwerp by Vincent Van Duysen 9

Concrete Penthouse in Antwerp by Vincent Van Duysen 10

Concrete Penthouse in Antwerp by Vincent Van Duysen 11

Concrete Penthouse in Antwerp by Vincent Van Duysen 12

Concrete Penthouse in Antwerp by Vincent Van Duysen 7

Concrete Penthouse in Antwerp by Vincent Van Duysen 17

Concrete Penthouse in Antwerp by Vincent Van Duysen 13

Concrete Penthouse in Antwerp by Vincent Van Duysen 14

Concrete Penthouse in Antwerp by Vincent Van Duysen 15

Concrete Penthouse in Antwerp by Vincent Van Duysen 16

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

La Duette House, Montreal / Natalie Dionne Architecture

A new home for two families brings new life to a quiet Montréal neighborhood dating back to the 50’s and 60’s. In its own, unassuming way, this recent building is part of a movement that is gradually transforming Montréal’s traditional streets, as a growing number of young families are moving in.

Old Commercial Garage Finds New Life as a Light-Filled Modern Home

A very long, narrow site in the heart of Darlinghurst, previously a commercial garage and bounded by terrace houses on all sides, called for intelligent planning to maximise sun penetration and flexible living.

Anker Jordan Cottage by Scalar Architecture

Nestled in a peninsula on Ossipee Lake, New Hampshire, the Anker Jordan cottage is formed by two conjoined prisms that provide an elegant and singular resolution to a wide range of desires and concerns.

Caroline House, Melbourne / Kennedy Nolan

Caroline House is an alteration and addition to a weatherboard Edwardian house in inner Melbourne. The rear of the house faces south, where there is a generous garden. We restored and re-imagined the existing house and added a pavilion which is separated from the original building