Contemporary Alterations and Additions to an Existing Weatherboard Edwardian Residence in Melbourne

Contemporary Alterations and Additions to an Existing Weatherboard Edwardian Residence in Melbourne

Architects: Warc Studio
Project: Screen House / contemporary alterations and additions
Location: Camberwell, Victoria, Australia
Year 2017
Photographer: Aaron Pocock

This project is for modest yet highly detailed contemporary alterations and additions to an existing detached weatherboard Edwardian residence with a rear Western aspect in Camberwell, Victoria. As well as the proposed living area additions, the brief called for the upgrading of existing bath rooms, wardrobes, improved internal circulation, the provision of a swimming pool, and landscaped utility areas. Particular emphasis was given to the provision of sustainable technologies especially managing the at times harsh Western afternoon light.

Contemporary Alterations and Additions to an Existing Weatherboard Edwardian Residence in Melbourne 7

The design solution focused on the interaction with the garden and outdoor space while managing the potentially harsh Western aspect of the site. Windows, cabinetry, walls and ceilings were also strategically placed to unveil views and openings to the outside. On entering the house, the main corridor provides an immediate view through to the rear garden.

Contemporary Alterations and Additions to an Existing Weatherboard Edwardian Residence in Melbourne 1

As the occupants proceed towards the rear, a series of views unfold: the North garden framed by cabinetry; glimpses of the sky through a strip skylight; views of trees through high level windows; screened views to the Western outdoor areas.

Contemporary Alterations and Additions to an Existing Weatherboard Edwardian Residence in Melbourne 2

The rear additions are cloaked in timber hardwood screens that mitigate the Northern and Western sunlight while maintaining views and visual surveillance of the pool area. The screens can be opened to maximise the afternoon sun during Winter as well as enabling maintenance to the façade.

Contemporary Alterations and Additions to an Existing Weatherboard Edwardian Residence in Melbourne 3

In addition to the screens managing light levels and passive solar radiation, the project incorporated the following sustainable features: high insulation levels; double glazing; locally and sustainably harvested Victorian hardwood using profiles that maximise timber yield; low VOC finishes; formaldehyde free plywood; rain water harvesting; hydronic heating; compost & vegetable garden.

Contemporary Alterations and Additions to an Existing Weatherboard Edwardian Residence in Melbourne 4

Contemporary Alterations and Additions to an Existing Weatherboard Edwardian Residence in Melbourne 5

Contemporary Alterations and Additions to an Existing Weatherboard Edwardian Residence in Melbourne 6

Contemporary Alterations and Additions to an Existing Weatherboard Edwardian Residence in Melbourne 8

Contemporary Alterations and Additions to an Existing Weatherboard Edwardian Residence in Melbourne 9

Contemporary Alterations and Additions to an Existing Weatherboard Edwardian Residence in Melbourne 10

Contemporary Alterations and Additions to an Existing Weatherboard Edwardian Residence in Melbourne 11

Contemporary Alterations and Additions to an Existing Weatherboard Edwardian Residence in Melbourne 12

Must Read

Head Office for VICE 12

Head Office for VICE by Martha Franco Architecture & Design

The Quebec head office for VICE, an edgy media outlet that was founded in Montreal, represents a return to roots for the company. The project is located in a former printing workshop full of history in Griffintown, an ex-industrial neighbourhood.