Residential ArchitectureHousesThompson House, West Vancouver / Splyce Design

Thompson House, West Vancouver / Splyce Design

Thompson House, West Vancouver / Splyce Design

Project: Thompson House
Architects: Splyce Design
Design: Nigel Parish, Tomas Machnikowski, Nick Macleod, Ewing Choi
Build: Hart Tipton Construction
Structural: WHM Structural Engineers
Location: West Vancouver, British Columbia, Canada
Area: 5000 ft2
Photography: Sama Jim Canzian
Text by Splyce Design

Located on a steep site in West Vancouver, the Thompson House was designed to capture views of the harbour in one direction and mountains in the other, while controlling sightlines to and from the neighbours on either side.

Thompson House, West Vancouver / Splyce Design

Like the wings of a bird stretched out to protect its young, the two side walls and roof on the south elevation extend far past the exterior walls, providing privacy and large covered decks. These spaces are extensions of the interior and invite various uses throughout the year. The cedar-clad wing walls block any visual distraction of the adjacent properties and focus the view from the interior towards the ocean. The roof structure is undulating and pinwheel-like, resulting in a different slope on each of the four exterior elevations, and consequently, varied ceiling heights on the upper floor interior – low in the bedrooms – high in the circulation zone.

Thompson House, West Vancouver / Splyce Design

Upon entry into the home, space rises up and momentarily draws attention away from the straight shot ocean view ahead, and upwards towards the wall-to-wall skylight and exposed heavy timber rafters – a stark contrast to the rest of the light coloured materials in the palette. Two bridges span this section and offer opportunities for spontaneous interaction and play, as family members cross and engage with those below.

living room, Splyce Design

While the house is porous, open and social, it is also nuanced with layers and nooks that provide areas of retreat and solitude. A private office tucked behind the staircase, in the corner of the main floor, can suddenly change character and be part of the adjacent living space by way of an unexpected sliding wall panel. With framed views of the ocean and mountains, an enlarged stair landing on the upper floor, lined with bookshelves, becomes a natural spot for a one person library.

kitchen, Splyce Design

bedroom, Splyce Design

bathroom, Splyce Design

Thompson House, West Vancouver / Splyce Design

Massey House by Shaun Lockyer Architects

Architects: Shaun Lockyer Architects Interior design: Elm Interiors Builder: CGH Construction Location: Queensland, Australia Photography: Scott Burrows Massey House explores the idea how a contemporary home can fit within a character...

Taipei Apartment with Industrial and Vintage Style Design

It is a case about 40 year-old vintage apartment. To respect its history, CHI-TORCH deliberately made conscious efforts to retain details of time manifestation and proudly displaying building materials that many try to conceal.

Collaborative Transformation of a House on a Historic Mid-Century Modern Estate

This house lies on a mid-century modern estate in Holland Park by celebrated architects Maxwell Fry and Jane Drew. Built in 1966, the estate features red brick terraces with integrated garages and generous communal gardens.

Beats By Dre Headquarters / Bestor Architecture

Bestor Architecture designed the Beats By Dre Headquarters located in Culver City, California. Beats, formerly focused on electronics, was established in 2006 and has grown rapidly to include music streaming services and lifestyle fashion.

Modern Forest House Consisting of Small Pavilions Connected by External Walkways

Located in a residential subdivision in a fragment of a forest at El Barrial, within the municipality of Santiago, Nuevo León. Casa en el Bosque is a modern forest house that dialogues, blends with, and interacts in symbiosis alongside its natural environment.

Related Articles