Residential ArchitectureHousesContemporary Industrial House Features an Expressive Interior of Raw Steel

Contemporary Industrial House Features an Expressive Interior of Raw Steel

Contemporary Industrial House Features an Expressive Interior of Raw Steel

Architecture: Replinger Hossner Osolin Architects
Project: Contemporary Industrial House
Interiors: Maryika Byskinewicz Spaces
Landscape architect: Jerry Coburn, Geyer Coburn Hutchins / GCH
Location: Seward Park, Seattle, Washington
Photography: Aaron Leitz, Elizabeth Lockhart, Christopher Osolin (RHO Architects)

This new industrial house and studio for an uber-hobbyist sits quietly within a well established single-family neighborhood. At the center of the house is a large two-story central workspace, bathed in natural light by ample windows and skylights.

Home and studio space is woven together, with loft-like living quarters wrapping around and overlooking the workspace. The two-story volume is a flexible space designed to support a variety of metal working needs.

Contemporary Industrial House Features an Expressive Interior of Raw Steel 1

The open spaces of the building’s interior allow for fluid transitions between living, working, collecting, and play areas. Custom furniture has been designed by Maryika Byskinewicz. It offers the best fit for the space and guarantees top performance. The bookshelf with illuminated standing work surface includes an extension of the cast resin tabletop material onto adjacent shelving. The true lugged bicycle frame construction has been used for all the joints of the dining table base. One of the most exciting elements of the project was site-specific art installation initiated by the client.

Contemporary Industrial House Features an Expressive Interior of Raw Steel 2

A structurally expressive interior of raw steel, large industrial windows and precise architectural concrete walls is cloaked in a modest masonry exterior. In keeping with the scale of its neighbors, the house bunkers into the landscape with one workshop space completely underground. This plan provides the workshop with an on-grade access at the front of the house, and the upper-level living quarters access to a private garden in the back.

Contemporary Industrial House Features an Expressive Interior of Raw Steel 3

Contemporary Industrial House Features an Expressive Interior of Raw Steel 4

Contemporary Industrial House Features an Expressive Interior of Raw Steel 5

Contemporary Industrial House Features an Expressive Interior of Raw Steel 6

Contemporary Industrial House Features an Expressive Interior of Raw Steel 7

Contemporary Industrial House Features an Expressive Interior of Raw Steel 8

Contemporary Industrial House Features an Expressive Interior of Raw Steel 9

Contemporary Industrial House Features an Expressive Interior of Raw Steel

Contemporary Industrial House Features an Expressive Interior of Raw Steel 10

Contemporary Industrial House Features an Expressive Interior of Raw Steel 11

Contemporary Industrial House Features an Expressive Interior of Raw Steel 12

Contemporary Industrial House Features an Expressive Interior of Raw Steel 13

Contemporary Industrial House Features an Expressive Interior of Raw Steel 14

Contemporary Industrial House Features an Expressive Interior of Raw Steel 15

Contemporary Industrial House Features an Expressive Interior of Raw Steel 16

Subscribe to our newsletter

Grasshopper Courtyard Studio by Wittman Estes

Grasshopper Courtyard Studio offers an alternative density called courtyard urbanism. Maintaining the small footprint of a 1940s house (the lot is 4,500 square feet), a multifunctional 360-square-foot studio was added along the rear alley.

Soho Penthouse Duplex in Jean Nouvel’s Iconic 40 Mercer Street Building

Jean Nouvel’s large-scale curtain wall is a highly resolved and powerful element that must interact and inform the resolution of the new residence. A series of fully articulated components allow visibility of three sides ...

Agahnia House by Sebastian Mariscal Studio

A humble path seductively leads to a filtered stonewall with a mysterious presence. There are no windows and no reference to any grand entrance. Rather, a dense and naturally grown vegetated surroundings filtering the Agahnia house, to its almost disappearance.

Valle House in Mexico by SVM Arquitectos

Valle House was designed following a program for an adult couple, the Project is developed on two levels, at a ground floor with an open day area, and upstairs you get the private spaces. The project aimed for the easy connection within the spaces and their circulations ...

Apartment in Shakespeare Tower, Barbican by Takero Shimazaki Architects

The new apartment project at the Shakespeare tower in the Barbican developed through the initial conversations with its new owners, who previously had lived in Japan for many years.

Recommended Stories