Contemporary Rural Retreat That Offered Both Dramatic and Contemplative Spaces

Contemporary Rural Retreat That Offered Both Dramatic and Contemplative Spaces

Architects: Bohlin Cywinski Jackson
Project: Contemporary Rural Retreat
Interiors: WRJ Interior Design
Location: Jackson, Wyoming, United States
Year 2016
Photographer: Edward Riddell, Nic Lehoux

Located on the western edge of Gros Ventre Butte, the sloping site for this residence offers extraordinary views of the Snake River Valley and the Teton Mountain Range. The owners, a retired couple with grown children, acquired the property many years prior to starting the design process and were interested in a calm, elegant retreat that offered both dramatic and contemplative spaces. A winding road guides visitors to the residence through a sagebrush meadow alongside a grove of delicate aspen trees. The driveway descends along a series of dense concrete walls into a courtyard sheltered by aspens, screening western views over the valley and marking a place of arrival in the vast landscape.

Contemporary Rural Retreat That Offered Both Dramatic and Contemplative Spaces 1

A delicate steel canopy extends from a break in the concrete walls, marking the entrance. The program of the house is experienced as a series of linear bars that parallel the valley. Visitors pass through a wood-lined box that captures views of a tranquil private garden to the south and through the dining room and kitchen to the north. The more intimately scaled spaces at the entry open to a transparent pavilion containing the living room and master suite. An axial view between two massive concrete fireplaces and through the study offers glimpses of the Snake River beyond. A floating stair connects the living area with the lower level, which houses more casual spaces for the family as well as a covered outdoor terrace for entertaining.

Contemporary Rural Retreat That Offered Both Dramatic and Contemplative Spaces 3

The substantial program for the house is thoroughly integrated with the sloping site through the use of planted roofs and natural materials that complement the colors and textures of the native landscape. In a place typically known for more rustic architecture, the crisp volumes and thin roof planes of this residence define a new vernacular.

Contemporary Rural Retreat That Offered Both Dramatic and Contemplative Spaces 3

Contemporary Rural Retreat That Offered Both Dramatic and Contemplative Spaces 4

Contemporary Rural Retreat That Offered Both Dramatic and Contemplative Spaces 5

Contemporary Rural Retreat That Offered Both Dramatic and Contemplative Spaces 6

Contemporary Rural Retreat That Offered Both Dramatic and Contemplative Spaces 7

Contemporary Rural Retreat That Offered Both Dramatic and Contemplative Spaces 8

Contemporary Rural Retreat That Offered Both Dramatic and Contemplative Spaces 9

Contemporary Rural Retreat That Offered Both Dramatic and Contemplative Spaces 10

Contemporary Rural Retreat That Offered Both Dramatic and Contemplative Spaces 11

Contemporary Rural Retreat That Offered Both Dramatic and Contemplative Spaces 12

Contemporary Rural Retreat That Offered Both Dramatic and Contemplative Spaces 13

Contemporary Rural Retreat That Offered Both Dramatic and Contemplative Spaces 14

Contemporary Rural Retreat That Offered Both Dramatic and Contemplative Spaces 15

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Around the Corner Northcote / Statkus Architecture

Around the Corner Northcote is a renovation project completed by Statkus Architecture. Description by Statkus Architecture: The project comprised a renovation to an existing weatherboard...

Silver Hair Silver Lining by Sim-Plex Design Studio

Sim-Plex therefore takes the living habits of the silver-haired people as the core of the design, making this project as an example of improving the living space of the elderly.

Smoky Quartz House by KUBE Architecture

The goal for this existing suburban home was to “break open the box” to allow views of the surrounding wooded landscape. Interconnected spaces were created where previously there were walls dividing them.