Crescent House in Wyoming by Carney Logan Burke Architects

Crescent House in Wyoming by Carney Logan Burke Architects

Architects: Carney Logan Burke Architects
Project: Crescent House
Location: Wilson, Wyoming, United States
Photographs: Gibeon Photography, Krafty Photos

Located on a 40-acre site at the base of the Teton Range in northwest Wyoming, this 6,500-square-foot house is situated atop a gently sloping knoll inhabited by a mature aspen grove. The Crescent house is situated to take advantage of panoramic views of the mountain range and a framed view of the Grand Teton is visible through an opening in the trees.

Crescent House in Wyoming by Carney Logan Burke Architects 1

A deliberate arrival sequence begins far below the building site. The entry drive ascends through the aspen grove and emerges in an open meadow where the house is revealed on the knoll. A two-story library “lantern” within a stone building form announces entry from the arrival court.

Crescent House in Wyoming by Carney Logan Burke Architects 2

The home is organized to capitalize on view, light and sequence opportunities offered by this extraordinary site. The building program elements are arranged in separate building forms to optimize intimacy and exposure. The broad protective roof of the living, dining and kitchen pavilion stretches along an east-west axis to take advantage of views and natural light. Two sculpted stone buildings containing bedrooms and other private zones are connected to both ends of the pavilion. Movement through the house is choreographed to contrast the characteristics of solid and void, alternately creating shelter, intimacy and connections to outdoor spaces. This movement through the project culminates in the living area where glass walls roll away to create gracious connections to porches and terraces.

Crescent House in Wyoming by Carney Logan Burke Architects 3

A carefully chosen, yet reductive, palate creates simplicity and timelessness while enhancing the connection to its mountain environment. Sedimentary stone from a regional quarry mimics surrounding mountain ranges and rock formations. Clear vertical grain cedar siding breaks up the stone pattern and adds warmth and texture to the exterior. The same stone reappears on chimneys that define the public spaces within the pavilion. White oak flooring and expressively shaped ceiling planes echo the undulations of the roofline above.

Crescent House in Wyoming by Carney Logan Burke Architects 4

Crescent House in Wyoming by Carney Logan Burke Architects 5

Crescent House in Wyoming by Carney Logan Burke Architects 6

Crescent House in Wyoming by Carney Logan Burke Architects 7

Crescent House in Wyoming by Carney Logan Burke Architects 8

Crescent House in Wyoming by Carney Logan Burke Architects 9

Crescent House in Wyoming by Carney Logan Burke Architects 10

Crescent House in Wyoming by Carney Logan Burke Architects 11

Crescent House in Wyoming by Carney Logan Burke Architects 12

Crescent House in Wyoming by Carney Logan Burke Architects 13

Crescent House in Wyoming by Carney Logan Burke Architects 14

Crescent House in Wyoming by Carney Logan Burke Architects 15

Crescent House in Wyoming by Carney Logan Burke Architects 16

Crescent House in Wyoming by Carney Logan Burke Architects 17

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Black Ranch House by Oza Sabbeth Architecture

This project was an adaptive reuse of a quintessentially ‘humble’ ranch home dating back from the post war era. What it lacks in ‘architectural significance’ is made up by its location. It benefits by an advantageous location on the site that would have been lost had we decided to demolish and rebuild.

Off-the-Grid Sustainable House in Victoria’s Central Highlands

Sitting peacefully in an open field, this off-the-grid sustainable house captures the views without compromising on environmental performance. Located at Franklinford in Victoria’s Central Highlands, the four-bedroom home is shared between two families, providing a gathering place for the extended family and a place to relax and relish the joys of rural life.

The Rovers Return / Daniel Hopwood

After many years of living in the Near and Far East, our clients retired and returned to London. They wanted a base which is easy to manage, comfortable, feels stylish and new and is also a good backdrop for their art collection.

60m2 Apartment in São Paulo with References to Scandinavian Architecture

The first request made by the resident of this apartment, was to have a minimalist environment, with references to Scandinavian architecture. She did not want many colors and not much information in the apartment. Architecture should speak for itself. The apartment originally had 2 bedrooms, and two bathrooms.

Y House, an Addition and Renovation to a 1960’s Texas Ranch Style House

Originally built as a ranch-style house in 1962, the remodeled Y House is sensitively designed to weave into the fabric of the Sherwood Oaks neighborhood in South Austin while simultaneously providing a fresh and modern way of living.

Waterworks Presentation Centre in Toronto by Cecconi Simone

Waterworks Presentation Centre - A recent winner at the World Interior News Awards, Cecconi Simone Inc.’s presentation centre for Waterworks – a mixed-use condominium project in downtown Toronto – offered a fleeting glimpse of beauty and a preview of what’s to come.