Charming Traditional House Gets a Modern Extension

Charming Traditional House Gets a Modern Extension

Architects: ACDF Architecture
Project: Chalet La petite soeur
Team: Maxime-Alexis Frappier, Patrick Morand, Yoanna Anastassova, Kassandra Bonneville, Mireille Létourneau, Romilda Reda
Project manager: Patrick Morand
Collaborators: Étienne Hotte
Location: Saint-Donat, Quebec, Canada
Area: 1,400sq ft (130m2)
Year 2018
Photographer: Adrien Williams

On the vast Lac Ouareau, located near the town of Saint-Donat, sits a charming traditional house surrounded by birch trees. The owners, a dynamic stepfamily, commissioned ACDF to design for their many children a larger area to play and relax. In order to make sure everyone in the family can find a peaceful corner when spending time together, the architects created an addition that mirrors the original building’s dimensions. The extension preserves and pays tribute to the historic house while reflecting the beauty of the landscape it inhabits.

Charming Traditional House Gets a Modern Extension 1

The new space – a white prism standing on a concrete pedestal – appears like a refined version of the existing house. Through this contrasting effect, the extension maintains a connection to the original building and its location. The sheet metal roof and wood cladding resemble the smooth and shiny bark of birch trees growing on the site; its hues and textures also recall the whitewashed walls of countryside barns.

Charming Traditional House Gets a Modern Extension 1

On the ground floor, an open-plan space and large windows allow spectacular views on the lake. Polished concrete floors and natural wood details are used with simplicity, emphasizing the materials’ richness. Surrounded by black slatted wood, the central fireplace creates a relaxing ambience and an oasis of comfort in the vast living room. Built-in benches offer private spaces in common areas and cleverly include hidden storage. The living room and its gaming table encourage the children to make the space their own, providing playful and relaxing family time.

Charming Traditional House Gets a Modern Extension 3

The architects designed the new master bedroom at the lower level. Nested in a cliff, the room benefits from the descending topography of the site and receives plenty of sunlight.

Charming Traditional House Gets a Modern Extension 4

The transition from the old house to the new one takes place on a glass bridge. From the extension, an oak wood frame directs views toward the inside of the existing house, the frame’s warm shade matching the old wood planks. The truncated shape of the bridge makes it wide enough to occupy: a welcomed pause in the landscape, floating over a garden. The bridge’s axis aligns the kitchen of the existing building and the new living room. Even when they are seated apart, family members can keep an eye on each other and share quality time.

Charming Traditional House Gets a Modern Extension 5

The transformation orchestrated by ACDF marries the lovely patina of the traditional house to the extension’s clean lines. A variety of new spaces inside the family home gives the owners a place to enjoy each other and the landscape.

Charming Traditional House Gets a Modern Extension 6

Charming Traditional House Gets a Modern Extension 7

Charming Traditional House Gets a Modern Extension 8

Charming Traditional House Gets a Modern Extension 9

Charming Traditional House Gets a Modern Extension 10

Charming Traditional House Gets a Modern Extension 11

Charming Traditional House Gets a Modern Extension 12

Charming Traditional House Gets a Modern Extension 13

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Villarroel Apartment in Barcelona, Raul Sanchez Architects

Villarroel Apartment in Barcelona / Raul Sanchez Architects

In summary, from the client's predetermined conventional organization, the Villarroel apartment proposes adding layers of complexity to the interior experience of the house, adding ambiguity to the classic labels of each room, as well as to the way they relate to each other, so that all this will eventually translate into greater spatial richness.
Myrtle View House, Portland / In Situ Studio

Myrtle View House, Portland / In Situ Studio

Tucked on a steeply sloping site with expansive views of the city and mountains, Myrtle View House is a complete reimagining of an existing 1950's residence.  The compact low form with dark stained wood and simple detailing allows the house to maintain a low profile and quietly nestle into the slope. 
2001 Odyssey - Porch House 6

2001 Odyssey: Porch House with Modular Design

2001 Odyssey is a project of modular homes conceived by Lake Flato Architects, located in Wimberley, Texas. The architects focused on porches and other...

Domestic Gathering – Carpet by Stephanie Langard

By using appropriately primitive materials and craft techniques, designer Stephanie Langard has created Domestic Gathering Carpet. Its purpose is to bring people together who...
Railley House , Daniel Marshall Architects

Railley House / Daniel Marshall Architects

Jeremy and Emma approached Daniel Marshall Architects late in 2015 after they had recently purchased a 1970's St Heliers house designed by the architect, Robert Railley, for his own family home.

More Articles Like This