Residential ArchitectureRenovation ProjectsWashington Avenue House by Chan Architecture

Washington Avenue House by Chan Architecture

Modern Rear exten, Chan Architecture

Project: Washington Avenue House
Architects: Chan Architecture Pty Ltd
Location: Malvern East, Victoria, Australia
Project size: 239 m2
Site size 627 m2
Completion date 2020
Building levels 1
Photo Credits: Tatjana Plitt
Courtesy of Chan Architecture

What was the brief?
A modern rear extension to a double fronted Edwardian house in Malvern East. The brief was to add two bedrooms, 2 separate living spaces, 2.5 bathrooms and a new family room that would connect to the backyard.

Washington Avenue House by Chan Architecture

Located on a typical quarter-acre site in the leafy suburb of Malvern East, this project sought to renovate and restore a double fronted Edwardian residence with a new modern extension added to the rear.

Living space, Chan Architecture

Our approach was to retain and restore the front hallway and front four bedrooms, converting one bedroom into a master walk in robe/ensuite and the other into a sitting room/library. The new modern addition included two additional bedrooms, a shared main bathroom, powder room and hallway which lead into the new modern kitchen, dining, living area at the rear.

Dining area, Chan Architecture

By locating the main family space lengthways along the south sound of the block with high ceilings and full height north-facing windows, the expression of light and space is particularly striking. Internally a material palette of exposed brick, natural timbers and stone adds warmth and character to the main living spaces.

floor plan

Main Living space, Chan Architecture

Washington Avenue House by Chan Architecture

Washington Avenue House by Chan Architecture

Washington Avenue House by Chan Architecture

Washington Avenue House by Chan Architecture

Panal House by Estudio Dikenstein Arquitectos

Panal House offers at the same time a radical experience and an experimental way of living as it integrates all spaces: the outside and the inside, vertical and horizontally.

Apartment Finger Wharf Features Theatrical and Sophisticated Luxury Interiors

Architects: Studio Prineas Project: Apartment Finger Wharf Lead Architect: Eva-Marie Prineas Location: Woolloomooloo Finger Wharf, Sydney Harbour, Australia Area: 86 sqm Photography: Catherine Lu, Chris Warnes Apartment Finger Wharf is...

Torquay Beach House / Luke Fry Architecture & Interior Design

The Torquay Beach House has large floor to ceiling glass doors opening out onto cantilevered concrete decks which take in the views. A brand-new home for a retiring couple which makes to most of the 180-degree uninterrupted views across nearby wetlands and sand dunes.

Old Clay Timbered House Renovated in Belgium by Burobill

This old clay timbered house is located in rural Heers, Belgium. The house was completed renovated by Brussels-based Burobill studio.

Vermont Modern Barn by Joan Heaton Architects

The Vermont modern barn, a small, simple, get-away home is sited to take advantage of southern exposure and views to the west. The barn, modeled on the local form, is updated with a structural system of steel beams and big expanses of glass in the windows and doors.

Related Articles