This Copper-Clad Writer’s Studio Changes Color in the Shifting Light of the Day

This Copper-Clad Writers Studio Changes Color in the Shifting Light of the Day

Architects: Andrew Berman Architect
Project: Writers Studio
Location: Long Island, New York, United States
Area: 2,000 sq ft
Photography: Michael Moran

This building was commissioned as a library and writing studio for a historian. It is located on a property adjacent to the client’s home, and is approached on foot through a stand of trees. There is no drive or path. The library sits at the threshold of an open field and a wood. A tidal stream is visible through the woods, at the rear ofthe property.

This Copper-Clad Writers Studio Changes Color in the Shifting Light of the Day 1

A twelve-foot tall door is the entry façade. Due to the siting and geometry of the building, little else of the building is visible on approach. A wood staircase is immediately seen on entering, leading up to an unrevealed but glowing space. The library space is at the top of the stairs, apparently set in the tree canopy of the woods. The library was conceived as a tranquil day-lit space for reading, writing, and thought. Light fills the room from above, and animates the space with the changing brightness and color of the day.

This Copper-Clad Writers Studio Changes Color in the Shifting Light of the Day 2

The walls of the study are lined with books. The windows are integrated into the bookcases, creating a sense of being enveloped by books and the surrounding foliage. The kitchens, bathrooms, storage and dumbwaiter are all concealed in a core structure within the single volume of the building. The staircase, interior wall lining,bookcases, cabinetry are straight grain Douglas fir.

This Copper-Clad Writers Studio Changes Color in the Shifting Light of the Day 3

The structure of the library is a series of parallel steel portal frames that were shop built and delivered to the site. Wood framing spans between the steel frames. All of the exterior facets of the building are sheathed in copper.

This Copper-Clad Writers Studio Changes Color in the Shifting Light of the Day 4

The copper and geometry of the building work in concert to create a building whose form and presence change in the shifting light of the day and color of the seasons. The copper can be both reflective and matte, depending on the viewing angle and light. It can be brilliantly reflective as well as deep velvety brown and violet. Eventually, the copper will patina to green. It is a simple structure with a mutable presence in the landscape.

This Copper-Clad Writers Studio Changes Color in the Shifting Light of the Day 5

This Copper-Clad Writers Studio Changes Color in the Shifting Light of the Day 6

This Copper-Clad Writers Studio Changes Color in the Shifting Light of the Day 7

This Copper-Clad Writers Studio Changes Color in the Shifting Light of the Day 8

This Copper-Clad Writers Studio Changes Color in the Shifting Light of the Day 9

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Residence Hung in New Taipei City by Fu Design

Upon entering the door, you can see a row of white cabinets floating. On the right, there is an open cabinet where you can place coats and temporary items when going home and below which is the storage space reserved for the baby carriage.

Masuto House is a Contemporary Urban Oasis that Emphasize the Feeling of Openness

Masuto is a duplex project in the Melbourne, Australia. The elongated duplex residence is its own contemporary urban oasis; it enjoys an abundance of natural light, has a feeling of openness, is connected to the landscape, is spatially refined and efficient and beautifully textured and sophisticated.

A Bold Transformation, a Professional and Innovative Environment

The Fédération des établissements d’enseignement privés, FEEP, is now displaying its colours with its completely redesigned building. Dating back to 1960, the building offered spaces ill-suited to today's professional needs.

Two-Level Apartments near Kiev / Martin Architects

The project was created and implemented in 2016. Two-level apartments are located in LCD "White Chocolate" and represent an open space of 65 sqm. The apartment is designed for young, active people who will appreciate the non-standard solutions realized in small apartments.