Residential ArchitectureHousesCork Oak House by Hugo Pereira Arquitetos

Cork Oak House by Hugo Pereira Arquitetos

Cork Oak House by Hugo Pereira Arquitetos

Project: Cork Oak House
Architecture office: Hugo Pereira Arquitetos
Team: Hugo Pereira, Diogo Jordão
Location: Celorico de Basto, Portugal
Year: 2020
Photo Credits: Ivo Tavares Studio
Text by Hugo Pereira Arquitetos

The objective of the project was the construction of a single family house on a plot of extraordinary morphological characteristics, which remained almost intact and unchanged. The land, with approximately 12 thousand square meters, is located in an area of ​​natural protection due to the existence of several cork oak trees, where the implantation of the house allowed the maintenance of all the existing trees.

Cork Oak House by Hugo Pereira Arquitetos

The development of the Cork Oak House took into account the strong relationship with nature, making it an integral part of the house and a key element in the enhancement of interior spatiality. The natural environment and the panorama that is enjoyed were the decisive elements for its construction.

Cork Oak House by Hugo Pereira Arquitetos

The lightness of this construction is accentuated by the details and environments related to each other, and the mixture of green of the various trees and shrubs, a constant presence in any space of the house.

Cork Oak House by Hugo Pereira Arquitetos

The choice of construction elements was defined taking into account the visual impression caused and the framing in the surroundings. The outside of the house is all built in concrete with the traditional process using pine wood boards and with the stereotomy designed according to the scale of the surfaces and the whole set. The slope on the façades suggests the continuity of the land, disguising the house in the ground and in nature also by choosing the color, whose tonality allows to highlight the green of the surroundings.

swimming pool, Hugo Pereira Arquitetos

The concrete walls remain inside the house contrasting with the glass walls that allow abundant natural light, from east to west, and the nature that abounds on the outside, whether as large trees or shrubs that flavor the environment and attract magnificent species of insects.

pool, Hugo Pereira Arquitetos

Inside the Cork Oak House, there are big and bright spaces, the kitchen opens into the dining and living room. On the perpendicular are the three suites and on the upper floor a wide and panoramic space. The floor is covered in black tiles, continuing the external patios, both on the roof and on the ground floor. The dark tint of the pavement contrasts with the wood of two key elements: the flowing, suspended furniture that runs through the kitchen, dining room and living room and whose asymmetry is similar to the house and the furniture in the corridor, also suspending, that starts a tone end and “tearing” the door to the master suite.

Cork Oak House by Hugo Pereira Arquitetos

The existing pieces of furniture and the decorative elements were carefully chosen and framed in the architecture of the house.

living room, Hugo Pereira Arquitetos

The access to the house is by a Portuguese granite road that goes around the cork oak trees and ends into the asymmetrical flap of a great volumetry that gives grandellinence to the entrance of the house. The lighting was strategically placed in a less aggressive and artificial way.

dining room, Hugo Pereira Arquitetos

The narrow pool, with salt and crystalline water, is a space of excellence for contemplating nature with the birds chirping as background noise.

bedroom, suite, Hugo Pereira Arquitetos

bathroom, suite, Hugo Pereira Arquitetos

Cork Oak House by Hugo Pereira Arquitetos

pool, Hugo Pereira Arquitetos

Cork Oak House by Hugo Pereira Arquitetos

Cork Oak House by Hugo Pereira Arquitetos

Creative Extension to a Traditional South-Tyrolean Farmhouse

The young owner who bought the Felderhof farmstead was conscious of its unique nature from the very beginning. The ensemble, consisting of two uniform structures, was built slightly offset and in accordance with the hillside profile.

New Headquarters for a Health & Wellness Engagement Agency Located in Manhattan

The Bloc is an internationally acclaimed health & wellness creative engagement agency. Its new headquarters, located in Manhattan’s Financial District on the edge of the East River, brings together over 200 employees previously split between two locations.

19th Century Manhattan Townhouse Renovated by Lubrano Ciavarra Architects

At only 15 feet wide, this petite Manhattan townhouse expands beyond its envelope. A sophisticated palette of materials including white washed wood floors, tinted concrete, stainless steel, and white onyx provides a gallery-like setting for the client’s modern art collection.

Kawagoe House is a Spacious Room Under a Large Gabled Roof

Project: Kawagoe House Architect: Tailored Design Lab. Location: Kawagoe-city, Saitama, Japan Construction: 2013.12 ‒ 2014.07 Site Area: 250.12 m² Building Area: 81.98 m² Total Floor Area: 104.35 m² Photography: Yuji Nishijima Tokyo-based...

A Quiet and Sunny Flat in the City Centre of Genoa / Gosplan

The quiet and sunny flat is situated in a XIX Century neighborhood in the city centre of Genova. The new layout of the flat is ruled by a huge piece of furniture, a sort of “domestic continuous monument” that cuts the house in two and strongly connotes the entry room, welcoming the guests.

Related Articles