Residential ArchitectureLA Cool - Outdoor Living Space Addition by Carter Williamson Architects

LA Cool – Outdoor Living Space Addition by Carter Williamson Architects

LA Cool by Carter Williamson Architects

Project: LA Cool – outdoor living space addition
Architects: Carter Williamson Architects
Design Team: Shaun Carter, Julie Niass
Engineer: Cardno
Location: Newport, Australia
Completion date 2019
Photo Credits: Ben Guthrie
Text and photos: Courtesy of Carter Williamson Architects

LA Cool is an outdoor living space addition to realise the original vision of our 2015 project, Newport House. Perched above Newport Beach in Sydney’s spectacular Northern Beaches, LA Cool embraces the beautiful views of Newport Beach and Pittwater, the infinity pool, pavilion and living spaces equally ideal vantage point to soak in the views.

outdoor living space addition, Carter Williamson Architects

Alongside is LA Cool’s generously sized pavilion, featuring both a covered and uncovered section, allowing the space to be used throughout changing seasons and weather. The Pavilions roof is pierced with strategically placed skylights to allow natural light to bathe the comfortable living space.

LA Cool by Carter Williamson Architects

LA Cool by Carter Williamson Architects

Fitted with a fireplace, kitchen amenities and woodfire pizza oven, it was vital to our clients to be able to use the outdoor living space all year round, rather than it be relegated purely for use during the summer months. These amenities allow the space to be used throughout the year, be it for dining, entertaining or simply relaxing.

LA Cool by Carter Williamson Architects

LA Cool was inspired by the sleek, low-lying modernist outdoor living spaces of American West-Coast modernism. Favoured by the American jet-set, these low-slung living spaces are modest, unobtrusive to surrounding homes, yet simultaneously provide overhead shelter, allowing the view to be soaked in.

LA Cool by Carter Williamson Architects

Naturally, LA Cool’s pure colour palette was inspired by the existing Newport House, which we designed in 2015. By employing the same pure, natural colour and material palette of Newport House, the two halves marry together seamlessly, creating the ideal home with both indoor and outdoor living spaces.

outdoor pavilion, Carter Williamson Architects

LA Cool by Carter Williamson Architects

Ultimately, the largest inspiration for the design was the 180-degree views of Newport engulfing the site, and how to best capture them, whilst simultaneously allowing the outdoor living space to be used 365 days a year. Our solution was a series of strategic, sculptural cut-outs in LA Cool’s western wall allow evening light to pierce through the pavilion, onto the living space, not only opening the space, but creating a wonderful, ephemeral, breathable environment, further embracing the natural Australian landscape and views surrounding the home.

dining area,Carter Williamson Architects

fireplace, Carter Williamson Architects

kitchen, Carter Williamson Architects

Subscribe to our newsletter

Summerhill Home Renewal by VFA Architecture + Design

Longtime homeowners sought to renovate their classic Summerhill home to suit their evolving lifestyles. Now empty nesters and casual entertainers, we completely reorganized their ground floor to better meet their needs.

Raw Concrete Space Converted into an Impressive New Showroom

Complete interior design of the new showroom by our Principal Golbou Rad, to convert it from a raw concrete space to a finished interior. The process included a complete space planning in accordance with the Building Code.

Modern Victorian by Frank Franco Architects

The design objective was to bring the 110-year-old dwelling up to contemporary standards by adding a three-story rear addition, improving the overall layout, and updating the interior finishes.

Sunshine Canyon House by Renee del Gaudio Architecture

Sunshine Canyon House is a private residence designed by Renée del Gaudio Architecture, located in Boulder, Colorado, US.

Barton Hills House: Modern Architecture and Spacious Roof Deck

Project: Barton Hills house Architects: A Parallel Architecture Architect in Charge: Eric Barth, Ryan Burke Structural Engineer: JM Structures General Contractor: David Wilkes Builders Architect in Charge: Eric Barth,...

Recommended Stories