Residential ArchitectureApartmentsApartment Rehabilitation During the COVID-19 Pandemic by the Atelier Paulo Moreira Architecture

Apartment Rehabilitation During the COVID-19 Pandemic by the Atelier Paulo Moreira Architecture

Apartment Rehabilitation During the COVID-19 Pandemic by the Atelier Paulo Moreira Architecture

Project: Apartment Rehabilitation
Architects: Paulo Moreira Architectures
Team: Paulo Moreira, Hermínio Santos, Flavia Micelli, Alex Kirschstein, Joana Graça, Mario Martínez, Veronika Muzikářová, Zuzana Kropšová
Builder: José Silva
Carpentry: Pinho e Matos
Electricity: Nuno Lopes
Location: Porto, Portugal
Year 2020
Area: 120 m2
Photography: Ivo Tavares Studio
Text by Paulo Moreira Architectures

The apartment was renovated during the COVID-19 pandemic. This meant that the construction process had to be adapted for safety reasons, especially as the site had no outside space. In the hall, an area of transition from outdoors to indoors, a small sink and a shoe rack were installed to encourage new domestic habits.

Apartment Rehabilitation During the COVID-19 Pandemic by the Atelier Paulo Moreira Architecture

The original spatial layout was ‘back to front’, with the bedrooms facing the street to the south and the living room and kitchen at the rear of the building facing north. The layout was reversed to make it more functional: the living room and kitchen were moved to the front of the building, and the bedrooms to the rear.

Apartment Rehabilitation During the COVID-19 Pandemic by the Atelier Paulo Moreira Architecture

The common areas are open and fluid, with the furniture helping to define their function. The concrete pillars and beams were left visible and became part of the spatiality of the apartment. A hybrid, semi-open room may be used as a study. Next to it, there is a toilet and laundry room.

Apartment Rehabilitation During the COVID-19 Pandemic by the Atelier Paulo Moreira Architecture A new hierarchy was created in the bedroom area, with one small bedroom (with a disproportionately sized pillar), a medium-sized room (which could be en-suite, as the toilet has two doors), and a master suite.

living room, Atelier Paulo Moreira Architecture

The suite, which occupies the area where the living room was previously located, is divided into three areas: bed, closet and bathroom. A concrete beam runs the full length of the room, bringing natural light to the suite.

Apartment Rehabilitation During the COVID-19 Pandemic by the Atelier Paulo Moreira Architecture

The materials used in the apartment are simple and clearly defined: expressive ceramic flooring, a radiant heating conductor; white, textured walls; a structure made visible by the use of cement-based mortar; and light-coloured wooden blocks at sporadic intervals providing a warm, cosy feel.

Apartment Rehabilitation During the COVID-19 Pandemic by the Atelier Paulo Moreira Architecture

plan

Apartment Rehabilitation During the COVID-19 Pandemic by the Atelier Paulo Moreira Architecture

Apartment Rehabilitation During the COVID-19 Pandemic by the Atelier Paulo Moreira Architecture

bathroom, Atelier Paulo Moreira Architecture

Apartment Rehabilitation During the COVID-19 Pandemic by the Atelier Paulo Moreira Architecture

bathroom, Atelier Paulo Moreira Architecture

bedroom, Atelier Paulo Moreira Architecture

Apartment Rehabilitation During the COVID-19 Pandemic by the Atelier Paulo Moreira Architecture

Tree-ness House, Tokyo / Akihisa Hirata

The Tree-ness House is a complex building of houses and galleries built in Tokyo, Toshimaku. One tree is organically integrated with a combination of parts having different characteristics, such as a trunk, a branch, and a leaf.

Apartment at Rambla de Raval by Transfodesign

Transfodesign has designed this apartment for Casc Antic, a real estate agency in Barcelona. For the manufacture of furniture the designers have used recycled...

La Papillon Residence by Luc Plante Architecture + Design

The spectacular transformation of this house makes it easy to forget its modest origins. Its assertive form, which leaves no one indifferent, sets the house gracefully apart from its neighbours.

P2 House by Monovolume Architecture+Design

P2 House is located at the foot of the Mendel mountain, amidst green linear rows and warm spring sunsets. It is a residential building in which three generations live together under one roof.

Phillip Island House is an Architectural Solution for an Exposed Coastal Site

The Phillip Island House evolved from a pragmatic response to the challenges of occupying an exposed coastal site. Winds, often extreme, shaped the design with the house acting as a barrier and protecting the external courtyard tucked in behind.

Related Articles