The Corrie House Was Designed on the Remains of a Former Church Building

The Corrie House Was Designed on the Remains of a Former Church Building

Architects: Rural Design Architects
Project: Corrie House
Project Team: Alan Dickson, Nick Thomson, Steven McKenna, Gill Smith, Hazel Roe-Bose
Location : Torridon, Wester Ross, Scotland
Size: 440m2
Photography: Nigel Rigden

Our Corrie house project combines the old and new in an outstanding location on the shore of Loch Torridon.

The Corrie House Was Designed on the Remains of a Former Church Building 4

The core of the project is formed from the remains of a former church building, this incorporates the main living spaces within a volume that recalls the the open volume and diagonal roof structure of the original building.

The Corrie House Was Designed on the Remains of a Former Church Building 2

The facade has been “cut” to open up the view from the inside to the south, the original narrow slit windows have been reconstructed within the living room as a screen between the dining space and the main sitting space. A quiet sitting space and music room are contained on a gallery that sits above the living space.

The Corrie House Was Designed on the Remains of a Former Church Building 3

The bedrooms are all contained within a black zinc clad structure, the master bedroom has outstanding views through a structure free corner window, and a sheltered balcony to the outside.

The Corrie House Was Designed on the Remains of a Former Church Building 5

A swimming pool is contained in a semi basement structure, also enjoying the view, it is screened in a massive stone wall that wraps around the whole building which slides down into the landscape.

The Corrie House Was Designed on the Remains of a Former Church Building 6

Externally the materials include caithness stone and board marked concrete.

The Corrie House Was Designed on the Remains of a Former Church Building 7

Rural Design were involved in a site finding exercise at the outset of this project, which followed on with a design and planning exercise, and ultimately working with specialist kitchen designers and swimming pool consultants to achieve and outstanding project in an outstanding location.

The Corrie House Was Designed on the Remains of a Former Church Building 8

The Corrie House Was Designed on the Remains of a Former Church Building 9

The Corrie House Was Designed on the Remains of a Former Church Building 10

The Corrie House Was Designed on the Remains of a Former Church Building 11

The Corrie House Was Designed on the Remains of a Former Church Building 12

The Corrie House Was Designed on the Remains of a Former Church Building 14

The Corrie House Was Designed on the Remains of a Former Church Building 15

The Corrie House Was Designed on the Remains of a Former Church Building 16

The Corrie House Was Designed on the Remains of a Former Church Building 17

The Corrie House Was Designed on the Remains of a Former Church Building 18

The Corrie House Was Designed on the Remains of a Former Church Building 18

The Corrie House Was Designed on the Remains of a Former Church Building 10

The Corrie House Was Designed on the Remains of a Former Church Building 21

The Corrie House Was Designed on the Remains of a Former Church Building 22

The Corrie House Was Designed on the Remains of a Former Church Building 23

The Corrie House Was Designed on the Remains of a Former Church Building 24

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Whitworth Locke Hotel in Manchester, England / Grzywinski+Pons

Whitworth Locke is a 160 room hotel with a bar, cafe, lounge and co-working space at the ground floor that we designed in Manchester, England.

Hi-Lo Hotel Lobby Lounge / Jessica Helgerson Interior Design

Our design challenge for the Hi-Lo Hotel was to create a space that met the client's vision; an elegant marriage of high and low. When we first visited the space it was basically gutted, a beautifully dusty space with raw concrete columns and concrete floors bathed in soft natural light.

Sonoma weeHouse – Prefabricated House Consisting of Two Minimalist Open-Sided Boxes

Alchemy’s Sonoma weeHouse was designed in Minnesota for a client in San Francisco, built in Oregon, and shipped to its Santa Rosa, CA site 90% complete. The client, an architect himself and Apple’s Director of Store Design...

Chantry Farm Barn / Hudson Architects

It’s a well-established architectural concept that introducing contemporary designs into old structures generates a visually and texturally rich building: the juxtaposition between the old...

Burnett Way Residence / Serrao Design and Architecture

Located in Sacramento, California, the Burnett Way Residence is a modern home designed by Serrao Design and Architecture for a young family. The home was conceived...

A Traditional 1950s House Has Been Updated for a Modern Lifestyle

Hibou House was designed for a young family that values connection – both with one another and with their friends and neighbours. The renovation thoughtfully updates an existing traditional 1950’s house for a more modern lifestyle – one that feels relaxed and comfortable yet easily adapted for entertaining.