Open-Floor Family Home in Campinas Instills Peacefulness

- Advertisement -

Open-Floor Family Home in Campinas Instills Peacefulness

Architects: Studio Otto Felix
Project: Open-Floor Family Home – Casa OF
Architect in Charge: Otto Felix
Co-Author: Philip Alder
Interior Design: Tici Andriani, Vic Calil
Location: Sousas, Campinas, São Paulo, Brazil
Area 420.0 m2
Project Year 2016
Photographer: Denilson Machado – MCA estudio

Idealized in neutral colors and natural materials, as wood and stone, for example, the house keeps a simple essence and elegance at the same time. We sought inspiration in contemporary architecture to create integrated environments and value the use of natural materials and coatings. “The idea was to translate the cosmopolitan life, integrated spaces, ideal to welcome people over. Besides that, we decided to add a modern atmosphere which values nature”, says Otto Felix.

Open-Floor Family Home in Campinas Instills Peacefulness 1

The main intention of this open-floor family home project was to incorporate the external spaces into the social spaces of the house, bringing nature to the living areas. To enable this integration between spaces without losing privacy in the most intimate areas of the house, the main divisions between spaces were made through slatted wood folding doors. This way we have the option to integrate or not these spaces, according to the needs of the client.

Open-Floor Family Home in Campinas Instills Peacefulness

The main protagonist of the project is the volume that corresponds to the social areas of the house with the Gourmet area, Living and Dining Room. This environment is surrounded by glass panels that open completely, releasing the passage of natural light and ventilation, creating a fluid and contemporary atmosphere. The residence has also a kitchen, dining room, TV room, master suite, guest suite and service area, distributed in a private block in “L” shape, that opens outwards through the wood folding doors.

Open-Floor Family Home in Campinas Instills Peacefulness 3

Another highlight is the landscape project, which includes a biological pool skirting the gourmet área. This natural pool was the starting point for the composition of the rest of the garden, with tropical and lightness air the landscaping values the architecture in which it is inserted. The structure of the house seems to float above the pool, creating the feeling that the landscaped elements were already on site before the construction. In addition, the biological treatment does not use chemicals, allowing the residents to swim with the carps and contemplate nature.

Open-Floor Family Home in Campinas Instills Peacefulness 4

For the construction, the architect opted for the Light Steel Frame (LSF) solution, a system that doesn’t require bricks and concrete, which are replaced by a galvanized steel structure covered with panels ready to receive paint and coatings. This choice made the construction cleaner and generated much less debris than traditional construction works. The choice for natural and warm materials and coatings, such as stone and wood, also provide better thermal comfort and a much greater sense of coziness. The lighting that prevails on a day-to-day basis is natural, and at night it was designed to highlight details of architecture and landscaping, creating a cozy and welcoming atmosphere.

Open-Floor Family Home in Campinas Instills Peacefulness 5

Open-Floor Family Home in Campinas Instills Peacefulness 6

Open-Floor Family Home in Campinas Instills Peacefulness 7

Open-Floor Family Home in Campinas Instills Peacefulness 8

Open-Floor Family Home in Campinas Instills Peacefulness 9

Open-Floor Family Home in Campinas Instills Peacefulness 10

Open-Floor Family Home in Campinas Instills Peacefulness 11

Open-Floor Family Home in Campinas Instills Peacefulness 12

Open-Floor Family Home in Campinas Instills Peacefulness 13

Open-Floor Family Home in Campinas Instills Peacefulness 14

Open-Floor Family Home in Campinas Instills Peacefulness 15

Open-Floor Family Home in Campinas Instills Peacefulness 16

Open-Floor Family Home in Campinas Instills Peacefulness 17

- Advertisement -

Wall mounted kraft paper roll display: Studio Roller by George and Willy

Studio Roller is an idea put into practice by George & Willy in New Zealand and materialized in a wall mounted kraft paper roll...

Prahran House, a Brutalist Home in a Former Textile Factory

Sitting behind an industrial facade is the striking brutalist Prahran House. An escape from the streetscape, our design provides a nod to the style of the original building with the restored facade of the former textile factory.

Small Town House, London / Studiomama

Situated in London’s vibrant East End, this former carpenter’s workshop was transformed into a bespoke multi-level living space by Studiomama. Small Town House has an...

An Arbat Apartment in a Minimalist Aesthetic in the Center of Moscow

The Arbat apartment of 120 sq.m is located in the most popular area of Moscow city called Arbat. The windows of this apartment overlooks the main church of Moscow patriarchy The Church of the Christ the Savior.

MXMA Strike a Resonating Chord with Renovation of Historic RCA Victor Studio

Newsam Construction and MXMA Architecture & Design are proud to announce the rebirth of the former RCA Victor Studio in the St-Henri district, in Montreal. La Hacienda Creative, a leading Canadian sound creation studio, becomes the new tenant of the emblematic 5,000 sq. ft. (465 m²) space.

Unfinished House by Yamazaki Kentaro Design Workshop

Yamazaki Kentaro Design Workshop planned a space that could accommodate an increasing assortment of clothing and hobbies. Unfinished House is located in Masuo, Kashiwa, Chiba,...

A Rejuvenated Circa 1980 Modernist House / Mark Brand Architecture

San Francisco-based Mark Brand Architecture was hired to rejuvenate a circa 1980 modernist house clad in deteriorating vertical wood siding. From the architect: We opened up...

Darling Point House: Alteration and Addition of an Existing Victorian Cottage

This project is the alteration and addition of an existing Victorian cottage in Darling Point, Sydney. In recognition of the local suburbs’ vernacular, the ambition was to pay homage to a traditional grand home within a limited footprint.

IF Residence / Martins Lucena Architects

The IF Residence design started from the intention of creating large rooms which comfortably would promote dialogue between the exterior and the interior of the residence, using an architectural language inspired by international style.

A Mill Valley House Made of Red Cedar and Glass

When Charles and Ralph found this house made of red cedar and glass, for rent on the hills of San Francisco, a work of...

Havai House, Brazil / Grupo Garoa Arquitetos and Chico Barros

The Havai House turns itself to the inside, in a way it is introspective, a feature that comes from the place's specific constraints - the linear conformation of the lot, 5x35m, and its neighbour's tall lateral walls.