Corten Extension for Family Home in Warsash / Adam Knibb Architects

Corten Extension for Family Home in Warsash / Adam Knibb Architects

Project: Malone House – Corten Extension
Architects: Adam Knibb Architects
Location: Warsash, Hampshire, United Kingdom
Area: 126 m2
Year: 2019
Photo Credits: Martin Gardner

Adam Knibb Architects were approached to design a contemporary house corten extension in Warsash. The clients lead a very active lifestyle based near the waterfront, and looked for an inventive solution to their needs, opening up the interiors and bringing the family together. The new proposal does not extend beyond the footprint of the a conservatory that sat to the rear of the property previously.

interiors, Family Home in Warsash / Adam Knibb Architects

The proposed open plan arrangement contains a new kitchen, along with an integrated breakfast bar, as well as a casual seating area that enjoys views out into the garden. The ground floor of the extension remains well lit through a high provision of glazing: a large set of sliding doors along with carefully arranged rooflights. One rooflight is formed by a window wrapping up and over the breakfast bar, creating a seamless link between indoor and outdoor spaces.

kitchen, Family Home in Warsash / Adam Knibb Architects

A new snug forms a small first floor area above the extension below. This is accessed by a bespoke floating spiral stair and looks out onto the garden via a projecting bay window seat that allows the space to enjoy plenty of light. This first floor element has been designed and angled in a way that sympathises both with the existing dwelling’s gable end and the massing of the neighbouring properties to either side. The space created is the perfect reading nook whilst looking out towards the natural scenery beyond.

Family Home in Warsash / Adam Knibb Architects

Corten steel cladding provides an industrial aesthetic that references the maritime character of Warsash. Wrapping the material around the rear elevation offers a contemporary cladding option that mimics the tone of the existing brickwork, ensuring that the proposal is visually linked to the existing dwelling. The corten cladding is a key driver behind the concept of Malone House.

Family Home in Warsash / Adam Knibb Architects

A sedum roof sits above the single storey element, meaning that views from the existing first floor are not disturbed by a grey roof finish. A green roof instead provides a continuation of the garden, emphasising the views out from the existing dwelling.

Corten Extension for Family Home in Warsash / Adam Knibb Architects

Corten Extension for Family Home in Warsash / Adam Knibb Architects

plan

Corten Extension for Family Home in Warsash / Adam Knibb Architects

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Modern Small Townhouse Excellently Designed for a Modest Budget

Liam designed and built this small townhouse as an opportunity to test a number of design concepts and construction details first hand. The result is a contemporary yet respectful townhouse style project. "I wanted to design, detail and build a home with design merit on a modest budget."

Adela House in the Coastal Town of Salinas, Spain

Adela House is a family home located in the coastal town of Salinas, on a residential street with prominent height and arrangement. It stands between party walls and complies with the regulatory standards of a 192 square metres land plot.

Ex-House: Away from the City Noise, by GarcíaGermán Arquitectos

The Ex-House project, carried out by GarcíaGermán Arquitectos has proposed and succeds to provide a feeling of silence and isolation, of seclusion, away from...

Church Hill Barn by David Nossiter Architects

Church Hill Barn has been renovated and restored by David Nossiter Architects. The site, situated on the Essex/Suffolk borders within the landscape immortalised by Constable...

Stylish Open-Plan House Inspiring Freedom and Serenity in Mexico

This stylish open-plan house is born with 3 basic principles, LIGHT, VIEW, and SPACE. The house is planned to be a 1 level construction and the main desire is to catch the views from the lake, in order to achieve that, the site was needed to be elevated approximately 18 feet above the initial level.

Piano Shelf – creativity and ingenuity by Sebastian Errazuriz

  The Piano Shelf, as the name suggests, is a structure made of rows of wooden keys, like the keys of the piano, that can...