Carter House – Contemporary Two Storey Extension to a Victorian House

- Advertisement -

Carter House - Contemporary Two Storey Extension to a Victorian House

Project: Carter House
Architects: Adam Knibb Architects
Contractor: Wightley Construction Ltd
Structural engineer: Marbas Engineers
Location: Winchester City, United Kingdom
Text an photos courtesy of Adam Knibb Architects

The proposal, located within the Winchester City Conservation area, comprises of a full width ground floor extension, extending 1500mm out from the existing rear extension footprint. The proposal is to utilise the ground floor extension to create a large open plan living area with a contemporary woodburner, playroom and kitchen area. Internally the reconfiguration will allow space to create a new utility room with direct access from the living / dining area and a new WC towards the front of the house. Glass sliding doors have been introduced to open up the space and merge the indoors with the outdoors whilst large skylights allow natural light to be brought into the open plan area.

Carter House - Contemporary Two Storey Extension to a Victorian House

At first floor, the single simple box extension provides a contemporary architecture that is of this time. Sitting lower than the neighbouring rear extensions (thanks to the flat roof), the impact of this element is reduced considerably with a timber cladded facade, creating a timeless exterior. This contemporary timber box allows for the creation of an additional bedroom and reconfiguration of the bathroom. To the second floor there will not be any external modifications however a new staircase will be installed to allow access to the loft area creating the 6th bedroom of the Carter house.

living room, Adam Knibb Architects

Timber cladding is left to silver naturally creating a less austere façade than its white rendered neighbour. The natural product is also beneficial in low maintenance compared to the continual upkeep of the neighbouring property. The vertical rhythm of the cladding also helps our design dialogue which links back to the surroundings, with this vertical element mimicking the vertical nature of the trees.

interior design, Adam Knibb Architects

A sedum roof is used to soften the exterior and provide a continuation of the garden from first floor window outlooks.

Carter House - Contemporary Two Storey Extension to a Victorian House

bathroom, Adam Knibb Architects

kids room, Adam Knibb Architects

Contemporary Two Storey Extension to a Victorian House

- Advertisement -

Trout Lake Retreat by Olson Kundig

The Trout Lake retreat contains four distinct buildings arranged in two groupings. The first grouping contains the main house, a woodworking shop, and a carport all contained under a single roof in a T-shape. A covered courtyard connects the three spaces in the middle of the “T”.

At Will Apartment, Combination of Elegance and Industrial Design

At Will Apartment - interior design project realized by Ganna Design Studio - is distinguished by the combination of elegance and raw industrial elements. Apartment is located in Taipei, capital of Taiwan. 

Valle Vista House / Giulietti Schouten Architects

A modern design with an open plan was desired, and an existing 2-story Valle Vista House house in NW Portland was vetted for a potential renovation. The existing main level was reorganized and opened up, and a third level addition for a master suite was added atop.

Paseo de las Lilas House / Taller David Dana

The Paseo de las Lilas House stands 15 meters above ground. The main floor seats at the treetops level. This atypical architectural intervention seeks to create a direct bonding with the surrounding nature & also to maximize views & daylighting.

Furrow Table by Taeg Nishimoto

FURROW table is a prototype of outdoor/indoor side table made of cast concrete for the top, using the corrugated cardboard roll as the mold for the surface texture.

Fresh Update to an Aging Home for a Young Couple

On a lushly treed street in midtown Toronto, this project brought a fresh update to an aging home for a young couple with a growing family. Central to their desire was an open communal space that would accommodate their extended family and large social gatherings.

FWH Vipiteno House / Jab Studio

FWH Vipiteno House is a mountain home recently designed by Milano-based Jab Studio. The house is a mountain mansard where tradition and innovation are related continually.

Casa Piraja in Sao Paulo Renovated by Estudio BRA

Belonging to the third generation of the same family, Casa Piraja in the city of Sao Paulo was renovated to receive the new residents, a young couple and their dog. The overly compartmentalized spaces with low lighting and low ceiling did not meet expectations.

Contemporary Glass House / House Ber by Nico Van Der Meulen Architects

Architects: Nico Van Der Meulen Architects Project: House Ber - contemporary glass house Location: Carlswald, Johannesburg, South Africa Residence size: 720 m² Photography: Victoria Pilcher The inspiration for this...

Fall House : anchored in the imposing beauty of the Californian coast

This holiday house is situated on the spectacular coast Big Sur, anchored in the imposing beauty of the Californian landscape. The place, located at...

Endless Encinitas Summer by Matrix Design

Matrix Design has designed Endless Encinitas Summer, a contemporary house in San Diego, California, US. Project description: On top of a low coastal divide, the...