Deep Point Road House by BFDO Architects

- Advertisement -

Deep Point Road House by BFDO Architects

Architects: Barker Associates Architecture Office – BAAO Architects (previously BFDO Architects)
Project: Deep Point Road House
Principal: Alexandra Barker AIA
Location: Montross, Virginia, United States
Project End Date: June 2017
Photography: Francis Dzikowski/OTTO

A 1950s ranch house failed to make the most of its 17-acre site overlooking two converging creeks. The owners wanted to enlarge the house and take advantage of the sweeping vistas and light reflected off the water. The Deep Point Road house was torn down to its foundation, which had to be kept in part due to the building’s proximity to the water. (The Chesapeake Bay Act would have required that a new structure shift significantly away from the shore.)

Deep Point Road House by BFDO Architects 1

A new entry on the east facade divides the original south-facing volume from the den extension to the north, creating a breezeway with a water view and access to a wraparound desk. An exterior stair continues the breezeway sequence, which culminates in a rooftop garden. Inside, the living spaces feature a three-sided, storefront-like glass enclosure offering views to the south, west and north, with large sliding doors leading to the deck. The open plan of the kitchen, living and dining rooms is punctuated by a two-sided fireplace, which separates dining and living areas. Skylights on either side allow light to bounce off the surface of the chimney volume. The L-shaped kitchen has a 12-foot-long island, topped in Namibian white marble—the same material used for both fireplace surrounds.
Deep Point Road House by BFDO Architects 2

Adjacent guest bedrooms are located at the eastern end of the first floor; each offers sweeping waterfront vistas. The bathroom for one of them doubles as a powder room for guests.

Deep Point Road House by BFDO Architects 3

The den wing has been extended to incorporate an interior stair leading to the new second floor master suite. In the master bathroom, the tub is raised up two steps in the northwest corner of the bathroom to afford bathers a multidirectional treetop view. A skylight over the bed washes the yellow wall behind the headboard in light. Outside, planted rows of herbs and flowers comprise a “capsule farm” on the rooftop. The flora delineates an outdoor seating area while giving the master bedroom added privacy.

Deep Point Road House by BFDO Architects 4

Deep Point Road House by BFDO Architects 6

Deep Point Road House by BFDO Architects 7

Deep Point Road House by BFDO Architects 8

Deep Point Road House by BFDO Architects 9

Deep Point Road House by BFDO Architects 10

Deep Point Road House by BFDO Architects 11

Deep Point Road House by BFDO Architects 12

Deep Point Road House by BFDO Architects 13

Deep Point Road House by BFDO Architects 14

Deep Point Road House by BFDO Architects 15

Deep Point Road House by BFDO Architects 16

Deep Point Road House by BFDO Architects 17

Deep Point Road House by BFDO Architects 5

Deep Point Road House by BFDO Architects 18

Deep Point Road House by BFDO Architects 19

- Advertisement -

Mixing Architecture Styles to Fit San Francisco’s Design Vernacular

Charming cottage style in the front. Cool modern multi-level design in the back. We renovated this 4500-sf family house, located in San Francisco, to maximize views while preserving the architectural integrity of the neighborhood.

Rear Window House by Edward Ogosta Architecture

Rear Window House, the private family residence of Edward Ogosta, AIA, is a discreet yet decidedly modern addition and remodel to a 1944 bungalow in an area abundant with intact dwellings of the same era. Key to the serene, minimal design was a sensitivity to context to lessen the addition’s impact on the neighborhood.

Homy feeling within an industrial shell: loft apartment in SoHo

This loft apartment with an area of 2500 sqf is located on Broadway, in an emblematic building in SoHo district, New York. A project...

Casa Por Do Sol / Vilela Florez Studio

Casa Por Do Sol is a project of two houses, located in the municipality of Tibau do Sul, inserted in an irregular terrain of 642m² on a slope that dominates the amazing views to the Guaraíras Lagoon and the spectacular dunes of Malemba beach.

Windsor Place Townhouse / Jane Kim Design

Sunlight floods this Windsor Place Townhouse following a full gut renovation. After removing the interior walls on the ground floor, the open living and kitchen areas share a floor-through view from the entrance to the expansive rear yard and deck.

Public Project Collection: Oak Furniture Handmade Using Traditional Methods

"Public Project" is a collection of oak furniture designed and manufactured by Polish studio Loft Kolasiński. Description by Loft Kolasinski: On DMY Berlin 2015 we showed...

Brazilian Country House Designed in Contemporary Style

Chácara is a brazilian country house designed by Juliana Lahóz. The country residence was built in an area of ​​54,000 square meters, in Araucária, Paraná. The...

Rosedale Residence / KUBE Architecture

The Rosedale Residence is a ground up 6,000 sf house on the last available site adjacent to the historic Rosedale Conservancy, located in Cleveland...

Green Magic Homes Brings Next Generation Sustainable Building Technology

Green Magic Homes, based in Miami, Fl, announces the official launch of their sustainable building technology Worldwide, and the introduction of their dynamic new...

Lo Curro House by Iván Bravo + Bruno Gilberto Architects

Iván Bravo + Bruno Gilberto Architects have recently completed Lo Curro House, a family home located in Santiago, Chile. Photography by Aryeh Kornfeld.

New Canaan Retreat for a Landscape Architect and Her Family

Situated on the edge of a protected wetlands area, the New Canaan Retreat offers a flexible and multi-purpose space for a landscape architect and her family. As an office, poolhouse, studio, or space for entertaining, the modular home offers oblique views up and down the wetland valley.