Cozy Lakefront House in Egremont, Massachusetts / Red House Design

- Advertisement -

Cozy Lakefront House in Egremont, Massachusetts, Red House Design

Architects: Red House Design
Project: Lakefront house
Location: Egremont, Massachusetts, United States
Area: 1500 SF
Year 2017
Photographs: Aaron Thompson

Description by architect: The inspiration for the exterior of this 1500 SF lakefront house was an abandoned mine building in Telluride, Colorado. The 100 year old reclaimed wood barn boards blend with rust-painted siding and iconic roof forms to capture the essence of a utilitarian vernacular structure.

Cozy Lakefront House in Egremont, Massachusetts, Red House Design 1

Our challenge was to create a comfortable 2 bedroom 2 bath home on a 60’ x 75’ lot. Limitations of local codes, proximity to water’s edge and environmental guidelines restricted us to building within a 25’ x 25’ footprint.

Cozy Lakefront House in Egremont, Massachusetts, Red House Design 2

Utilizing the sloping site we created a lower level open living area and kitchen that walk directly out to the lake, connected by an illuminated custom steel spiral stair to a mid-level pair of bedrooms and bathroom, and a top floor family room and sun deck. To provide privacy in a house whose front face is merely 25 feet from the roadway, we limited windows and exposure on the road side and opened the living spaces to the lake.

Cozy Lakefront House in Egremont, Massachusetts, Red House Design 3

This lakefront house is designed to be zero-net energy and is pending LEED Platinum status. The selection of recycled and low-impact building materials, high efficiency mechanical systems, rigorous waste management and double wall construction are critical components to this approach. A geothermal well, PV solar panels with battery back-up, low flow plumbing fixtures, high performance glazing and a restriction from using fossil fuels meet the baseline criteria for designing such a low carbon-footprint structure.

Cozy Lakefront House in Egremont, Massachusetts, Red House Design 4

The drought-tolerant non-invasive native plant landscaping will fill in and provide natural habitats for wildlife as well as minimizing watering needs and controlling ground water runoff. Permeable pavers on the driveway serve as a growing medium for a thyme ground cover and a low-albedo stone patio limits the heat island effect while reducing the maintenance requirements.

Cozy Lakefront House in Egremont, Massachusetts, Red House Design 5

Cozy Lakefront House in Egremont, Massachusetts, Red House Design 6

Cozy Lakefront House in Egremont, Massachusetts, Red House Design 7

Cozy Lakefront House in Egremont, Massachusetts, Red House Design 8

Cozy Lakefront House in Egremont, Massachusetts, Red House Design 9

Cozy Lakefront House in Egremont, Massachusetts, Red House Design 11

Cozy Lakefront House in Egremont, Massachusetts, Red House Design 12

Cozy Lakefront House in Egremont, Massachusetts, Red House Design 13

Cozy Lakefront House in Egremont, Massachusetts, Red House Design 10

Cozy Lakefront House in Egremont, Massachusetts, Red House Design 14

Cozy Lakefront House in Egremont, Massachusetts, Red House Design 15

Cozy Lakefront House in Egremont, Massachusetts, Red House Design 16

- Advertisement -

Lincoln Road House – Extension and Renovation in North London

Lincoln Road House is our latest project in the "county roads" of East Finchley. Following a visit to our Durham Road project while it was under construction, the homeowners Ed and Elena signed us up to help renovate and extend what was perhaps the last unloved house in the neighbourhood.

Quetzal Armchair – 14 Overlapped Bicolor Pillows Creates an Amazing Visual Impact

French designer Marc Venot, has created an armchair named Quetzal for Spanish furniture manufacturer Missana. Inspired by the Quetzal bird, 14 overlapped bicolor pillows...

Rustic Retreat Updated with Contemporary Interiors

Located in Wyoming, Yellowbell is a rustic retreat recently transformed and renovated by Carney Logan Burke Architects. Project description: The Owners desired a new contemporary...

Sheldon Avenue House / Finkernagel Ross Architects

If your house isn’t quite working for you, it can be tricky to put your finger on why. Often, that’s because it’s a combination of things. In this case, the spaces didn’t quite flow, the basement was dark, and there was little connection between inside and out.

Fifteen Doors Apartment in Paris / Kid A

Fifteen Doors Apartment by Kid A is a 53 sqm home situated in the residential neighborhood of Belleville in Paris. The apartment opens towards...

Lagenhet Apartment by AllartsDesign Studio

Located in the city of Pern, Lagenhet apartment was designed by Russian studio AllartsDesign. Description by AllartsDesign: The owner of this apartment is a prosperous...

Family House in Litvínovice / Atelier 111 Architekti

The floor plan of the house can be described as a letter T inscribed into an irregular quadrangle with one rounded corner, which is a shape given by the site. In the northern part of the house there is an entrance hall with cloakroom, garage and utility room.

Lakeway Residence in Austin, Texas / Clark Richardson Architects

The Lakeway Residence is a contemporary luxury home located in Lakeway, Texas, nestled in the rolling Central Texas Hill Country. This 4 bedroom, 4 bath residence is positioned on a gently sloping site oriented toward distant views that emerge as the treetops descend down the hillside.

Madrid Loft – “House Within a House” Inspired by Japanese Architecture

The Madrid Loft project consists in building a house inside of a house, which means that it is more similar to the process of building a single-family house than an interior rehabilitation.

Pivot House, British Columbia / Splyce Design

The Pivot House is located on an irregularly shaped lot in a Burnaby suburb. Pinched on the north end and steeply sloped to the front door, the footprint of the house is shaped by the site, which fans out on the south, allowing for a broad walk-out living space.

Glen Isla House by Bryant Alsop Architects

he journey through the Glen Isla house takes visitors along a timber-clad wall punctuated by slot windows framing views to the garden. The interior scheme of the ground floor reflects the formal materiality – solid, grounded concrete terraces and rendered block balanced with polished-concrete screed floors and charcoal coloured ceilings.