Residential ArchitectureHousesSchultz House - Impressive Architecture and Delighting Interior Design in Colorado

Schultz House – Impressive Architecture and Delighting Interior Design in Colorado

Schultz House - Impressive Architecture and Delighting Interior Design in Colorado

Architects: Blueline Architects
Project: Schultz House
Location: Vail, Colorado, United States
Size: 3900 sf
Photography: James Florio

The Schultz house is a primary single-family residence of approximately 3900 sf that was designed for an active couple in Vail, Colorado. Having previously designed a renovation to the owner’s successful clothing shop in Minturn, the couple returned to Blueline Architects for the design of their new home.

Schultz House - Impressive Architecture and Delighting Interior Design in Colorado 1

Blueline arrived at the proposed design solution with several important factors in mind: solar orientation, natural light and ventilation, views, snow storage and safety, impact on the land, connection to the site (inside and outside), and, in this particular case, the client’s desire to have uninterrupted views to the west. The design’s footprint minimizes disturbance to the site by building where a previous home footprint was located. Additionally, the Schultz house is tucked into the site by burying the northeast corner into the hill, while nestling the garage and master bedroom wing into the existing trees on the site.

Schultz House - Impressive Architecture and Delighting Interior Design in Colorado 2

This configuration minimizes the home’s impact on neighboring properties as well. The exterior material palette also helps to root the home in its mountain context by using rustic reclaimed barn wood siding, naturally stained cedar siding (clear cedar for a cleaner, contemporary feel), and a buff colored drystack stone veneer.

Schultz House - Impressive Architecture and Delighting Interior Design in Colorado 3

The low sloping main roof (standing seam metal), although not necessarily common to the area, helps alleviate snow sliding and storage concerns, while opening up the living room to distant views to the west. The stone site wall along the entry walkway and lower level patio creates a clean separation between the man-made landscape and the natural landscape.

Schultz House - Impressive Architecture and Delighting Interior Design in Colorado 4

Large lift-and-slide glass doors allow the living room to have an uninterrupted connection with the exterior, while the polished concrete floors, custom steel/wood open riser stair, and butt-glazed corner windows create the clean, contemporary feeling that the clients desired.

Schultz House - Impressive Architecture and Delighting Interior Design in Colorado 5

Schultz House - Impressive Architecture and Delighting Interior Design in Colorado 6

Schultz House - Impressive Architecture and Delighting Interior Design in Colorado 9

Schultz House - Impressive Architecture and Delighting Interior Design in Colorado 8

Schultz House - Impressive Architecture and Delighting Interior Design in Colorado 12

Schultz House - Impressive Architecture and Delighting Interior Design in Colorado 13

Schultz House - Impressive Architecture and Delighting Interior Design in Colorado 14

Schultz House - Impressive Architecture and Delighting Interior Design in Colorado 15

Schultz House - Impressive Architecture and Delighting Interior Design in Colorado 16

Cedar Cottage for Ski Weekends / Paul Bernier Architecte

A mountain cedar cottage for ski weekends, for a family with 2 children. The project simply draws itself through the landscape as a black stroke hurtling down the slope. This axis, heavily marked by the shape of the house, points towards the south as well as Mount Sutton ...

Esters Apartment in Berlin / Ester Bruzkus Architekten

Ester Bruzkus Architekten’s design ideas found an ideal stage in the remodelling and renovation of Ester Bruzkus’s own apartment. A bright and extensive space...

Aldgate East Apartment – Design Led Apartment Living / 2 Lovely Gays

Aldgate East Apartment is an interior design project completed in 2016 by London studio 2 Lovely Gays. Project description: Finding the homely, personal touch in...

L-Shaped Home Organized Around a Central Steel Staircase

The house us built on a square lot of 600m2 in diameter, designed as an L shaped bench facing the gard. The two sides of the L-shape home contain the public functions, facing the yard and wrapped around the outdoor sitting area. The swimming pool is located at the back of the yard.

Slim House in London by alma-nac

alma-nac managed to construct the Slim House, on budget and within these tight constraints. The characteristic sloped roof greatly reduces the cost of construction, with staggered rooflights providing views out while ensuring light penetrates to the centre of the property.

Related Articles