Kenure House / TDO Architecture

Kenure House by TDO Architecture

Architects: TDO Architecture
Project: Kenure House
Location: Holland Park, London W11, UK
Area: 200 sqm
Photography: Ben Blossom

Located a short distance from leafy Holland Park, Kenure House is a unique modern dwelling comprising of a Victorian townhouse and two adjoining mews houses. London architecture studio TDO was invited by developer Echlin to create this contemporary home. The site for this mid-terrace house is the historic Old Church Street – on which Walter Gropius, Maxwell Fry and Serge Chermayeff contribute to the heritage.

Kenure House by TDO Architecture 1

This newly built turnkey residence spans 3,800 sq ft of internal area to include five bedrooms and generous lateral living spaces, complete with a large integral garage and two-storey living wall.

Kenure House by TDO Architecture 2

Legibility and contextual design were the key drivers behind the TDO’s scheme. Old Church Street has a rich heritage of buildings built of their time. The principle street facing elevation is both a response to its context and an expression of the internal functions.

Kenure House by TDO Architecture 3

The design responds to the elevational rhythm present in the street. This sets out a grid, within which differing scales of fenestration reflect the uses of the rooms inside: Living areas have large prominent apertures compared with the more private areas of the house such as the master dressing room. Opening solid panels combine with fixed glazing to provide ventilation, security and privacy.

Kenure House by TDO Architecture 4

The materials used are principally bronze and brick. The use of brick draws on the language of the street and it’s inherently rough nature is contrasted by the bronze, which is used to express details throughout the building in a precious and precise manner. The use of bronze continues into the interior, where the stairs and floor plate at ground level are pulled back from the boundary walls to give a sense of space and legibility at the moment of entry with long views through the building. The staircase is cantilevered from the floor plates, allowing natural daylight to travel from a skylight at the top of the house deep into the lower ground level kitchen.

Kenure House by TDO Architecture 5

Kenure House by TDO Architecture 6

Kenure House by TDO Architecture 7

Kenure House by TDO Architecture 8

Kenure House by TDO Architecture 9

Kenure House by TDO Architecture 10

Kenure House by TDO Architecture 12

Kenure House by TDO Architecture 13

Kenure House by TDO Architecture 14

Kenure House by TDO Architecture 15

Kenure House by TDO Architecture 16

Kenure House by TDO Architecture 18

Kenure House by TDO Architecture 16

Kenure House by TDO Architecture 17

Kenure House by TDO Architecture 19

Kenure House by TDO Architecture 20

Kenure House 1

Kenure House

Kenure House by TDO Architecture 21

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Complete Renovation of a 4-story Romanesque Revival House

CWB Architects in collaboration with designer Tamara Eaton have redesigned Park Slope Lighthouse, a Romanesque Revival House located in Brooklyn, New York. Description by CWB...

The Tree House in Mérida, Mexico / AS Arquitectura

The protagonist of the project is an 80-year-old "Pich" tree. The Tree House is design around the tree, through the use of an "L" scheme, geometrizing the land, an opening gesture is achieved towards the tree.

Micro Apartments in London Designed by Bicbloc

The existing property consisted of a four-storey Victorian terraced house divided into 11 bedsits with a back garden. The client wished to convert the property into a new co-living concept to cater to the strong rental demand in London and changing living habits. Bicbloc managed to reconfigure the original layout into 14 serviced 18 sqm studio apartments.

Studwork House with Beamed Ceilings – Skardsøya Cabin

TYIN Tegnestue Architects have designed a small cottage in contact with the Norwegian Sea. Description by TYIN Tegnestue Architects: The cottage holds a special place...

RBI Apartment / Coletivo Arquitetos

The space includes the living room and delimits the wooden ceiling that runs along the main axis of the RBI apartment.

Unconventional Cabin with a Strongly Scandinavian Aesthetic

This 160 sq.ft. all concrete structure is one part Scandinavian minimalism and two part Virginia countryside. With a crackling fire that heats the hot tub, solar panels, cisterns, murphy bed, shower and compost toilet this off-grid structure ...