Residential ArchitectureApartmentsCrown Street Apartment by Brooke Aitken Design

Crown Street Apartment by Brooke Aitken Design

Crown Street Apartment by Brooke Aitken Design

Project: Crown Street Apartment
Architecture and Interior Design: Brooke Aitken Design
Location: Darlinghurst, New South Wales, Australia
Phootol Credits: Katherine Lu

Nestled within the busy inner-city of Sydney, this warehouse converted apartment is infused with elemental Japanese design to create a minimalist, sustainable oasis that invites reflection and relaxation for a retired couple.

dining area, Brooke Aitken Design

The Crown Street Apartment is located at the back of a ground level 4-floor old warehouse in the heart of a busy inner-city area famous for its restaurant life. All windows overlook two small internal lightwell courtyards that provide no aspect to the street, nor any views. At times, no direct sunlight penetrates the apartment altogether. It did however have expansive ceiling heights which had been lost within a warren of small rooms on different floor levels. We saw the potential that it could provide a level of introspection and calm from the city.

Crown Street Apartment by Brooke Aitken Design

Having been influenced by their travels to Japan, our clients wished to reduce household possessions and enjoy their retirement in a minimalist calm oasis whilst being connected to the buzz of society on their doorstep. We deleted a bedroom and created a large living area grounded by a polished concrete floor. We emphasised the great ceiling height with timber screening that acts as a backlit interior forest of soft coloured oak. A change in floor height indicates the change to the ‘night’ level of the dwelling, timber-floored for bare feet use of a study, bedroom, and bathroom. Throughout, materials were chosen for their minimalist and natural properties.

kitchen, Brooke Aitken Design

This project is a re-imagining of what retirement living can be. Our clients expect to live out their lives in this property. Details and materials were not only considered for their aesthetic effect and the corresponding mental health effect to the occupants, but also for their longevity, durability, and practical use. Kitchen size reduced to increase well-ordered storage space, whilst concurrently the previous family home possessions were filtered to a minimum. The focus became the aesthetic experience of a day passing in an emptier living space and each element within was chosen to increase enjoyment, ease of use and comfort.

Crown Street Apartment by Brooke Aitken Design

Crown Street Apartment by Brooke Aitken Design

bedroom, Brooke Aitken Design

bedroom, Brooke Aitken Design

Crown Street Apartment by Brooke Aitken Design

Crown Street Apartment by Brooke Aitken Design

Subscribe to our newsletter

Namelok Completes Anne Frank House Museum Cafe in Amsterdam

Rush and reflection are the two contradictory vital elements on which Namelok has based the entire design of the museum cafe in the Anne Frank House. Of course, we were inspired by the place's history: especially the post-war period ....

New Planning Laws: Full Extent of Radical Planning Reform

Discussed and consulted on for at least four years, a range of new permitted development rights to build upwards came into force in August and September 2020.

Tinhouse: Rural House on the Isle of Skye / Scotland

Tinhouse is located on the northwestern tip of the Isle of Skye, on a steeply sloping site overlooking The Minch, the body of water...

Brick Addition: Extension to a Protected Structure in Dublin

Brick Addition is designed by NOJI Studio and is located in Dublin, Ireland. NOJI is an RIAI accredited Architecture and Design practice based in Sligo Town, Ireland. The studio has recently received an RIAI commendation award for ‘Brick Addition’ project.

VHRS Vacation House by Broides Architects

The two-level house is situated at the center of the lot, in a manner that each level enjoys a spacious yard. A decorative pool reveals a waterfall facade towards the entrance of the lot and is surrounded by an access ramp leading to the upper level of the house.

Recommended Stories