Dalarna House in Sweden by Dive Architects

Dalarna House in Sweden by Dive Architects

Architects: Dive Architects
Project: Dalarna House
Location: Viksö, Borlänge, Sweden
Area: 121 sqm
Photography: French + Tye

There is a strong summer house tradition in Sweden celebrating the great outdoors and enjoying the precious sun-filled days in the countryside. Located three hours north of Stockholm, in a forest area of silver birch and pine trees on an isolated 2000 square metre plot, Dive Architects have designed a home that will increasingly merge with the surrounding nature over the years.

Dalarna House in Sweden by Dive Architects

It is situated on a steep sloping site, along a ridge, divided into two rectangular volumes with lean-to roofs sloping in opposite directions; one for living, the other for sleeping. The roof shapes orientation is articulated with vertical and horizontal cladding. At the meeting point of the two volumes the house is slightly angled forming the main entrance and a sheltered outdoor seating area. This also makes the most of the different views depending on whether you look up to the forest or down to the lake.

Dalarna House in Sweden by Dive Architects 2

The Dalarna house was specifically situated along a north to south axis so that the homeowners can have the morning sun at breakfast and, as the day goes on, enjoy the sunset from the master bedroom. The construction uses timber framing built on a concrete floor slab and is clad in pine treated with a traditional timber preservative. A mix of sliding doors and fixed glass was used throughout the house. Every bedroom has access to the outside, allowing access from the bedrooms to the outdoors.

Dalarna House in Sweden by Dive Architects 3

The living room, dining area and kitchen are fused together around a rendered brick fireplace and kitchen island which forms the focal point. The outdoor deck is partly covered extending the kitchen for outdoor dining. The whole setting offers an uncomplicated and relaxing home.

Dalarna House in Sweden by Dive Architects 4

Dalarna House in Sweden by Dive Architects 5

Dalarna House in Sweden by Dive Architects 6

Dalarna House in Sweden by Dive Architects 7

Dalarna House in Sweden by Dive Architects 8

Dalarna House in Sweden by Dive Architects 9

Dalarna House in Sweden by Dive Architects 10

Dalarna House in Sweden by Dive Architects 11

Dalarna House in Sweden by Dive Architects 12

Dalarna House in Sweden by Dive Architects 13

Dalarna House in Sweden by Dive Architects 14

Dalarna House in Sweden by Dive Architects 15

Dalarna House in Sweden by Dive Architects 16

Dalarna House in Sweden by Dive Architects 17

Dalarna House in Sweden by Dive Architects 18

Dalarna House in Sweden by Dive Architects 19

Dalarna House in Sweden by Dive Architects 20

Dalarna House in Sweden by Dive Architects 21

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Home.Two by Breathe Architecture

New Student Precinct Pop-Up by Breathe Architecture

As part of the New Student Precinct, Melbourne University were looking to build a triple bottom line student experience. It was to build on cultural diversity, be wholly sustainable, socially responsible and provide a new and unique student offering ...
Greenwich Estate - Decor Aid Reimagine a 1970s-era New England Colonial 1

Greenwich Estate – Decor Aid Reimagine a 1970s-era New England Colonial

Greenwich Estate is an interior design project recently completed by Décor Aid. Project description: It’s easy to see why New Yorkers are drawn to Greenwich,...
Lofthouse in Amsterdam 6

Lofthouse in Amsterdam / Marc Koehler Architects

Lofthouse project is a single-family house designed by Dutch studio Marc Koehler Architects. Lofthouse is located in Amsterdam, The Netherlands. Project description: In this corner house,...
Origami Rock House , AGi Architects 1

Origami Rock House in Kuwait / AGi Architects

Origami Rock House is a single family house located on a corner plot of the residential district of Abdulla Al Salem, Kuwait. The concept stems from a controversial duality imposed by the clients need for complete privacy as well as the desire for distinguishing the house into an iconic building from within the neighborhood.
Refurbishment of a 27m Long Flat 4

Refurbishment of a 27m Long Flat in the Eixample Quarter of Barcelona

This project consists in the refurbishment of an existing old flat from the Eixample of Barcelona, transforming it through the elimination of the long...

More Articles Like This