Cottage Pod Bukovou by Mjölk Architects

Cottage Pod Bukovou by Mjölk Architects

Project: Cottage Pod Bukovou
Architects: Mjölk architekti
Location: Jiřetín pod Bukovou, Czech Republic
Completion year 2020
Built-up Area: cottage 85,5 m2 + sauna 21 m2
Usable Floor Area: 94,7 m2
Budget: 160 000 €
Photographer: BoysPlayNice
Text and photos: Courtesy of Mjölk architekti

The winter wind blows over Buková mountain. It travels from the North Sea across the German plains and gains strength in the rocky hills above church in Hejnice, to reach the other side of the mountains and talk about upcoming winter there. In these places, where that cold fingers of the north winds still reach, we have repaired the cottage.

Cottage Pod Bukovou by Mjölk Architects

Above the valley of Horská Kamenice river fallen beeches rustle and the wind plays a strange melody. White smoke rises from the black house and suggests that the cottage is not empty. The original face of the unfinished cottage from the eighties has changed beyond recognition. The gray brizolite was replaced by black wood paneling, which the owners tanned themselves. The wood also extends to the roof areas and the main house, even with a small cottage, looks very abstract. Terms such as roof, wall or chimney merge into a single shape. There is a house with windows and a terrace. Some of the windows cut the facade cladding into a round shape. The Cottage Pod Bukovou looks like an overgrown birdhouse.

Cottage Pod Bukovou by Mjölk Architects

The Cottage Pod Bukovou is cozy. The flames of the fire lick the glass in the large fireplace, the wood cracks and pillows of white Jizera mist roll over the windows. Tufts of water vapor sweep the valley and above them white spots of slopes on Špičák. The worst weather here can actually be the best.

floor plan

Cottage Pod Bukovou by Mjölk Architects

The interior is simple and functional. The original layout has changed. The original living space remained in place, but the sleeping layout changed. There are now two bedrooms in the house. One is large, accessible by secret stairs in the closet. The second, slightly smaller, is accessible by a ladder from the kitchen. Opposite the fireplace is an invention called the “sleeping window”, where an unexpected visitor sleeps comfortably.

Cottage Pod Bukovou by Mjölk Architects

Fresh powder of snow crunches underfoot and we get to a smaller cottage that hosts a sauna and a bedroom for visitors. The birch halo soaks in the bucket and the sauna smells of wood. It’s getting dark and in the twilight you can see the first naked people in bathrobes who are going to taste the magic of the sauna with the best view in Jizerky.

Cottage Pod Bukovou by Mjölk Architects

We are lucky with people. Together with our clients, we realize things that we used to just admire in magazines. It is always a courage to repair an old house, because it is never entirely clear what awaits you during the work. A wall falls here, here it is found again that the house has no foundations, or there are a few bones from the Middle Ages somewhere and everything has to change. We are all the happier when everything goes well. It just wants to have strong nerves and a bunch of people who trust in you. Thanks!

kitchen, Mjölk Architects

Materials
brick, wood, steel, concrete, glass, floor tiling

Products and Brands
construction — AronHouse\www.aronhouse.cz
inbuilt furniture — AronHouse\www.aronhouse.cz
windows — OTHERM\www.otherm.cz
sauna stove — Harvia\www.harvia.cz
furniture, kitchen units — Ikea\www.ikea.com

dining area, Mjölk Architects

Cottage Pod Bukovou by Mjölk Architects

plan

Cottage Pod Bukovou by Mjölk Architects

bedroom, Mjölk Architects

bathroom, Mjölk Architects

Cottage Pod Bukovou by Mjölk Architects

Cottage Pod Bukovou by Mjölk Architects

Cottage Pod Bukovou by Mjölk Architects

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Bristol Old Vic — a New Public Face for a Georgian Theatre

Bristol Old Vic — a New Public Face for a Georgian Theatre

We have completed a radical new front of house space and studio theatre for the Grade I listed Bristol Old Vic, the oldest continuously working theatre in the English-speaking world

Eco Friendly House Design – Villa Jewel Box with an Multifaceted Garden Outer Shell

Name: Villa Jewel Box Architects: Design Paradigms Project Team: Felix Bonnier, So Kwok Yun, Nicole Ni Location: Lausanne, Switzerland Type: residential Floor Area: 299.19m2 Completed: 2014 Text by Design Paradigms Design Paradigms...

CC-Studio Rebuilt Thoreau Cabin into the Netherlands Noorderpark

Thoreau Cabin was rebuilt recently by Dutch architects from CC-Studio. Description by CC-Studio: As part of the 5900 acre Noorderpark just north of the city...
San Antonio Retreat Designed as a Peaceful Escape 18

A San Antonio Retreat Designed as a Peaceful Escape from the Busy City

Ravine Retreat is a home designed to be a peaceful escape focused on the natural realm within the conditions of an established neighborhood. Three-dimensionally keyed into the site, the house is carefully situated ...
Magnificent Residence Show Flat by Qiran Design Group

Magnificent Residence Show Flat by Qiran Design Group

The project is a show flat of an upscale residential development named Greentown • Magnificent Residence in Hangzhou, China.

More Articles Like This