Residential ArchitectureRenovation ProjectsChild Friendly House in Ealing, London / Office S&M

Child Friendly House in Ealing, London / Office S&M

Child Friendly House in Ealing, London 1

Architects: Office S&M
Project: Child Friendly House
Location: Ealing, London, UK
Photography: French & Tye

From the architect: A family in Ealing, with three children, commissioned Office S&M to refurbish their house and extend to create a generous living space on the ground floor and a new bedroom in the loft, so that each child had their own space in the house.

Child Friendly House in Ealing, London

We created a child friendly house in the broadest sense of the word, adding curves to the walls, a playful snakes-and-ladders bannister to the new room, and an arched window for each child. Meanwhile the adults are treated to a rich variety of materials, from encaustic floor tiles and glazed herringbone tiles, to fabric banquettes, plywood finger pulls, and marble handrail ends.

Child Friendly House in Ealing, London 2

A palette of colours and materials were used to reflect warm, yellow light through the spaces. By opening up numerous windows, a view to the hall, and a lightwell past the stair, this warm light created a feeling of volume in the existing Victorian house. Day-to-day and from season to season, the passage of time is marked by changing light conditions throughout the house. As the children grow up, the house will change with them too, with the rounded cedar shingles on the outside, weathering and changing colour over the years.

Child Friendly House in Ealing, London 3

The colours
In this project colour was treated as an essential building material. Colours were discussed with the clients from the outset, and after many drawings, models, and on-site tests, the final palette was chosen.

Child Friendly House in Ealing, London 4

Using earthy, bold hues on the walls of the house allowed for a complete transformation of the spaces. The wall running alongside the staircase was painted in deep blue tones with a yellow lantern at the top, allowing ever changing light to be carried through into the spaces below. Colour was used to reflect a softer light into the different rooms through roof lights and arched windows.

Child Friendly House in Ealing, London 5

This also ensured that the light would constantly be changing in the rooms throughout the day and the seasons. The myriad of materials, textures and colours used in the house allowed for a feast for the senses.

Child Friendly House in Ealing, London 6

Child Friendly House in Ealing, London 7

Child Friendly House in Ealing, London 8

Child Friendly House in Ealing, London 18

Child Friendly House in Ealing, London 9

Child Friendly House in Ealing, London 10

Child Friendly House in Ealing, London 11

Child Friendly House in Ealing, London 12

Child Friendly House in Ealing, London 13

Child Friendly House in Ealing, London 14

Child Friendly House in Ealing, London 15

Child Friendly House in Ealing, London 16

Child Friendly House in Ealing, London 17

Arts District Loft – Amazing Transformation of a 1924 Los Angeles Warehouse

The Arts District Loft is an amazing transformation of a 2,000-square-foot condominium loft in the Toy Factory Lofts, a 1924 warehouse located in the Arts District in Downtown Los Angeles.

210 sqm Apartment Renewal in Brianza, Italy / Bartoli Design

Designer: Bartoli Design Project: 210 sqm Apartment Renewal Project Team: Arch. Carlo Bartoli, Arch. Anna Bartoli, Arch. Paolo Bartoli Location: Brianza, Italy Area: 210 sqm Photography: Diana Lapin Quite a...

Independent Home by HAO Design: Migration & Vibration Project

The design scope includes the basement and four and half floors above ground, with green space for planting large trees in front of the house. The owners of this house are a couple who are both dentists.

Milagro Springs Retreat in Texas Hill Country

Situated on a sweeping Texas Hill Country meadow, Milagro Springs Retreat is defined by a series of jagged roof peaks inspired by the rise and fall of the surrounding hills. Lovingly referred to it as “The Sanctuary” by its owners, an active couple of ordained ministers, and executed on a very modest budget

Oatlands Close House by SOUP Architects

We were asked to look at renovating and extending an existing 4-bedroom house on a long north/south axis site in Surrey. The existing house had a very poor connection to a fantastic rear garden. The plot is on the bend of the road and makes the Oatlands Close house sit at an angle to the long rear garden, which for us created an interesting dynamic and great opportunity.

Related Articles