Dancing Light Residence / Kendle Design Collaborative

Dancing Light Residence / Kendle Design Collaborative

Project: Dancing Light Residence
Architects: Kendle Design Collaborative
Lead Architects: Brent Kendle
Interior Designer: David Michael Miller
Landscape Architect: GBtwo Landscape
Architects Builder: Desert Star Construction
Location: Paradise Valley, Arizona, United States
Area 5600.0 m2
Project Year: 2016
Photographer: Alexander Vertikoff

Desert form, indigenous materials, natural light, and mountain views inspire this home. Layered walls of rammed-earth, metal, concrete, and glass create a playful collection of organic forms within a natural desert setting while visually articulating the various functions within.

Dancing Light Residence / Kendle Design Collaborative

The signature feature of the Dancing Light Residence is its floating roof canopy, the underside of which is comprised of tectonic-like forms inspired by the local geology and monsoon cloud formations. More than just sculpture and protection from the elements, this canopy balances the owner’s desire for both grandeur and coziness, starting low within the interior living spaces and rising dramatically towards the 180-degree mountain view. All lighting and mechanical devices are carefully concealed within the fissures of this feature, allowing the form and materials to be the focus.

Dancing Light Residence / Kendle Design Collaborative

A passive feature includes interior spaces arranged about a central outdoor atrium, allowing modulation of daylight and breezes to provide natural interior comfort. Natural light brings this home to life, seeping in through carefully articulated crevices or reflecting off the strategically located pool, constantly transforming the mood of this home. At times water-reflected light dances across the fractured planes of earth and wood while other times providing a Zen-like sense of calm.

Dancing Light Residence / Kendle Design Collaborative

Dancing Light Residence / Kendle Design Collaborative

bedroom / Kendle Design Collaborative

bedroom / Kendle Design Collaborative

Dancing Light Residence / Kendle Design Collaborative

bathroom / Kendle Design Collaborative

dining room / Kendle Design Collaborative

kitchen / Kendle Design Collaborative

outdoor / Kendle Design Collaborative

Dancing Light Residence / Kendle Design Collaborative

Dancing Light Residence / Kendle Design Collaborative

plan

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Studio Ben Allen Designed Flexible Furniture to Provide Extra Space for a London Flat

Studio Ben Allen Designed Flexible Furniture to Provide Extra Space for a London Flat

Designed for a flat in London’s Barbican Estate, the brief was to find space for a children’s bedroom within the existing layout of a one bedroom apartment, a workspace to enable working from home as well as to provide additional storage space.
Pivot Apartment 1

Pivot Apartment – a Responsive Interior Space for Urban Living

Pivot Apartment is inspired by the Swiss Army knife design; compact and well-crafted with independent functions available when desired. Located in New York City, Pivot...
Torquay Beach House / Luke Fry Architecture & Interior Design

Torquay Beach House / Luke Fry Architecture & Interior Design

The Torquay Beach House has large floor to ceiling glass doors opening out onto cantilevered concrete decks which take in the views. A brand-new home for a retiring couple which makes to most of the 180-degree uninterrupted views across nearby wetlands and sand dunes.
Asolidplan Creates A Flexible Living Space With Movable Walls

Asolidplan Creates A Flexible Living Space With Movable Walls

The client is a couple who wanted a Fun and Flexible living space in their newly bought HDB apartment, without compromising on their programmatic requirement.

Upper West Side Townhouse Renovated for a Young Family

Upper West Side Townhouse is a family home renovated by New York-based DHD Interiors.   Description by DHD: This stately townhouse underwent a full renovation from...

More Articles Like This