Deepwater House / Tobias Partners

Deepwater House by Tobias Partners

On a spectacular site, Deepwater House celebrates its iconic location and the remarkable narrative of a fruitful marriage. Commissioned by a well-travelled couple in their 60’s, the house is a platform – a relaxing place to accommodate family and friends – and a container: a curiosity cabinet for their most treasured possessions.

Perched on the high tide line at Bondi Beach, harsh environmental conditions and limited access dictated the form and fabric of the robust outer shell, which sits quietly among its neighbours on Ben Buckler Point. To counteract the relentless activity outside and achieve design clarity throughout, the design employs a sense of intentional restraint: a consistent material palette allows indoor and outdoor spaces flow seamlessly.

Deepwater House by Tobias Partners 1

Divided into a classical-style vertical and horizontal grid, the five levels are treated subtly differently. Ceiling heights vary, and rooms and balconies sit within and project beyond the exoskeleton, an approach that overcomes the site’s modest footprint, helps to capture views, and enables the house to be easily divided into two spacious apartments when guests stay over.

Deepwater House by Tobias Partners 2

The deliberately spare interiors feature hand-crafted joinery and hardware. A carefully curated display of paintings, sculptures, furniture and heirlooms evokes memories of travel and family history, with some newly commissioned artworks that converse with the architecture.

Deepwater House by Tobias Partners 3

The building also speaks to its landscape: a series of operable devices mediate the threshold, bringing in sea breezes, warm sunshine, salty air and dappled light, resulting in a home that is always naturally comfortable, regardless of the weather.

Deepwater House by Tobias Partners 4

A true collaboration between design disciplines and construction experts, every detail is built to the highest standard. The landscape design speaks to the public realm as well as the occupants, with endemic species and hardy palms greening the beachside and street elevations.

Deepwater House by Tobias Partners 5

Whether the owners are enjoying time at home together, or have their grandchildren staying over; or hosting casual family dinners or entertaining on a grand scale, this timeless home is always intimate and inviting. And with the ability to function equally well as platform and container, it conveys a precise distillation of this family’s unique narrative.

Architects: Tobias Partners
Project: Deepwater House
Location: Bondi, NSW, Australia
Photography: Justin Alexander

Deepwater House by Tobias Partners 6

Deepwater House by Tobias Partners 7

Deepwater House by Tobias Partners 8

Deepwater House by Tobias Partners 9

Deepwater House by Tobias Partners 10

Deepwater House by Tobias Partners 11

Deepwater House by Tobias Partners 12

Deepwater House by Tobias Partners 14

Deepwater House by Tobias Partners 15

Deepwater House by Tobias Partners 16

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Penthouse in Palermo Studio DiDeA

Penthouse in Palermo / Studio DiDeA

Studio DiDeA reconfigures a two levels penthouse in Palermo to create a luminous and spacious house, overlooking the city harbor. The 180 smq apartment is...

Bright colors and fresh design, by Jessica Helgerson

The Brooklyn Brownstone house in the Fort Greene neighborhood from Brooklyn belongs to a young couple with a penchant for pop art, bright colors...

MMC Design Explores Poetry and Eternity in a Office and Exhibition Space

MMC DESIGN conceived an office and exhibition space for textile manufacturing company Springair in Hangzhou, China.

Tasman Lifestyle Home by Bell Stephenson Architects

Tasman Lifestyle Home is a family home designed by Stephenson Bell Architects. Description by Bell Stephenson: Stage one of this permaculture inspired new home and...
Lakeview Residence, A Parallel Architecture 12

Lakeview Residence / A Parallel Architecture

Situated at the apex of a natural sphere created by a convex cliff-lined bend in Lake Austin, the house welcomes one from the realm of suburban banality through a focused entry procession and into another world- one of verdant woods, rocky promontories, and meandering waterways.

More Articles Like This