Deer Haven Residence / Mathison Mathison Architects

Deer Haven Residence, Mathison Mathison Architects

Architects: Mathison I Mathison Architects
Project: Deer Haven Residence
Location: Grand Rapids, Michigan, United States
Area: 3,000 sq. feet
Date completed: 2017
Photography: Jason Keen

Deer Haven Residence is a 3,000sf home conceived as a narrow bars of space that follow and step down with the subtle contours of the site and unfold to the South to take advantage of the daily path of the sun and natural site air movements. Nestled into its wooded 1-acre setting, the building carefully occupies the space between the ground and the tree canopy with an unfolding spatial sequence that connects the occupants to both through extensions of the ground plane and manipulation of clerestory light.

Deer Haven Residence, Mathison Mathison Architects 1

On the main level, horizontal space is extended into the rear landscape through the use of cedar ceilings along the primary circulation path that continue into deep cedar exterior overhangs and a sun-shading trellis. The expansive triple-pane European style windows on the main level have a dark finish and articulate an intimate relationship to the trees beyond through irregular patterning and intentional positioning that enhance the ever-changing perspective of the occupant. The public spaces on the main level are organized so occupants will naturally follow the path of the sun throughout the course of the day.

Deer Haven Residence, Mathison Mathison Architects 2

Playful roof forms characterize the upper level with sloped ceilings and deep overhangs for a heightened awareness of the tree canopy and sky through varied spatial, lighting and viewing conditions from each interior space. The windows become white at the upper level to enhance the effect of dappled light through the tree canopy without the distraction of a wood frame in the foreground. Attention has been paid to providing cross-ventilation throughout the house, including a two-story shaft of space along the South-facing window wall to allow for natural stack-effect air movement.

Deer Haven Residence, Mathison Mathison Architects 3

The North side of the site provides entry access to the house through more insulated walls and smaller window openings. The South side of the site is defined by the form of the house and program of the interior through the use of almost 500 square feet of triple pane glass. The kitchen and master bath face to the Northeast, while the dining and living areas as well as the outdoor decks face to the South and Southwest.

Deer Haven Residence, Mathison Mathison Architects 4

Deer Haven Residence is deeply rooted in sustainability from its placement and orientation to its coordinated assemblies and systems. A 3-ton horizontal ground loop geothermal-to-air HVAC system will provide heat and air conditioning for the building, which calculates to a peak heating load of 35kBtu/hr and a peak cooling load of 31kBtu/hr. The electric consumption of Deer Haven is estimated to be less than 8,000kWh/yr including all appliances, LED lighting and HVAC loads, and a 5.04kW solar PV system will be installed that is estimated to produce 6,354kWh/yr. Deer Haven Residence will also be participating in the Experimental Advanced Renewable Program that will allow the energy produced by the solar array to be purchased directly by Consumers Energy and put back into the grid.

Deer Haven Residence, Mathison Mathison Architects 10

Deer Haven Residence is constructed of SIPS panels sourced in Michigan and wrapped with an additional 2” of rigid foam. Tilt/turn European style triple-pane windows are used throughout which have a U-value of .10 and SHGC of .50. Half of the main level floor is structural concrete slab-on-grade for thermal mass and the flat roof area over the kitchen will have a live green roof tray system installed for thermal mass and to control water runoff.

Deer Haven Residence, Mathison Mathison Architects 11

Deer Haven Residence, Mathison Mathison Architects 5

Deer Haven Residence, Mathison Mathison Architects 6

Deer Haven Residence, Mathison Mathison Architects 7

Deer Haven Residence, Mathison Mathison Architects 13

Deer Haven Residence, Mathison Mathison Architects 8

Deer Haven Residence, Mathison Mathison Architects 12

Deer Haven Residence, Mathison Mathison Architects 9

Deer Haven Residence, Mathison Mathison Architects 14

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Housing Reform for a Couple of Audiovisual Producers and Their Dog

Housing Reform for a Couple of Audiovisual Producers and Their Dog

A couple decides to move to an old house located on the third floor of a block built during the 1950s in a famous working-class neighborhood of the city of Granada. With a very poor factory enclosure, these blocks are defined by a structure of two crunches of load walls of 1 foot of large format ceramic hollow brick.

Old Barn Transformed into a Small Cottage for a Young Family

Located on the beautiful sunny slopes of the village of Sarreyer, Switzerland, this old barn of 25 m2 of floor area has been transformed...
Sequence Apartment, Scenographies of Living for a Bachelor in Madrid

Sequence Apartment, Scenographies of Living for a Bachelor in Madrid

The aim is to enhance this condition, which has now become a desire, with the floor plan of the project being the result of a complete emptying of the Sequence Apartment that organises the domestic space in a unique atmosphere that is compatible with the spatial strategy of the walls of the initial state.
Fox River Residence, Wisconsin / dSPACE Studio

Fox River Residence, Wisconsin / dSPACE Studio

The design of Fox River Residence is driven by the site, allowing each room to have expansive views of the landscape. The main living spaces are created by intersecting rectangular volumes flanked by a double-height entry space anchoring the house.
Church House is an Adaptation of an Existing Heritage Church into a Unique Family Home

Church House is an Adaptation of an Existing Heritage Church into a Unique Family...

The Church House is a 2 storey hillside residential extension and adaptation of the heritage listed ‘Church of Transfiguration’ in the Brisbane suburb of Norman Park. The family home incorporates elements of subtropical design and emphasises a connection to the natural and built context of the site.

More Articles Like This