Michigan Lake House by Desai Chia Architecture

Michigan Lake House

Architects: Desai Chia Architecture in collaboration with Environment Architects
Project: Michigan Lake House
Structural: Apex Engineering & Management
Mechanical: Bayshore Engineering
Lighting: Christine Sciulli Light + Design
Landscape architect: Surface Design Inc.
Envelope Consultant: James R. Gainfort AIA AV Waara Technologies
Landscaper: Darling Botanicals
Location: Leelanau County, Michigan, US
Area: 4,800 SF
Photography: Paul Warchol

Michigan Lake House is a weekend retreat completed in 2016 by Desai Chia Architecture in collaboration with Environment Architects.

Project description: Perched on a woodland bluff overlooking Lake Michigan, this home is an assemblage of three offset structures that play off each other— the ‘gathering’ structure contains the living room, kitchen and a covered ‘vista’ seating terrace; the two ‘sleeping’ structures house the master bedroom suite and three children’s bedrooms. A dining area breezeway connects all three structures.

Michigan Lake House 1

The roofscape has gentle undulations that follow the movement of the natural terrain and make a playful reference to the vernacular architecture of nearby fishing villages. The resulting rhythm of exposed wood beams provides layers of asymmetrical vaults throughout the interiors. At the southern end of the house, a 20 foot cantilevered roof extends over the ‘vista’ terrace, providing a protected, unobstructed view of Lake Michigan and the surrounding woodlands.

Michigan Lake House 2

The exterior of the house is clad in ‘shou sugi ban,’ a traditional Japanese method of charring wood so it becomes rot resistant and bug resistant. The charred texture and the modulation of deep facade members enhances the shadows across the facade as the sun rises and sets.

Michigan Lake House 3

We reclaimed dying ash trees from the site and milled them down to be used as interior cabinetry, flooring, ceiling panels, trim work, and custom furniture throughout the house. The interiors of the house embody the indigenous landscape that once thrived with old growth ash.

Michigan Lake House 4

Landscape design strategies were closely tied to the design of the house. A tight palette of native vegetation highlights views while also managing storm water run-off. Locally sourced stone creates outdoor seating areas, pathways, and steps.

Michigan Lake House 5

Michigan Lake House 6

Michigan Lake House 7

Michigan Lake House 8

Michigan Lake House 9

Michigan Lake House 10

Michigan Lake House 11

Michigan Lake House 12

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Historical Barn Converted into a Wellness Retreat – Stadl Altenbach

Designed by Ernst Giselbrecht + Partner, Stadl Altenbach is a historic “Kellerstöckl” (an agricultural building) transformed into a wellness retreat in southern Styria, Austria. This...

Portuguese Minimalist House Built on the Ruins of an Old Building

The "House of Messines", is based on an existing building, already in ruins, but with a fantastic orientation East-West, and with a rhythm of openings for light source already very inviting.

L’Arbre Blanc – Best Architectural Design in Montpellier

The City of Montpellier has chosen Sou Fujimoto Architects, Nicolas Laisné Associés and Manal Rachdi Oxo architects’ “L’Arbre Blanc” (White Tree) as winner of the “Architectural Folie of the 21st Century” competition.

Tukurito Architects Designed the Arakabe House Using Traditional Japanese Construction Methods

By valuing a long-established, traditional construction method in Japan as well as natural materials, we aimed to design a sustainable indoor environment for the Arakabe house. Lawns with rich green plants are located on the south and east sides of the house.

A 1960s Brick Barn Turned into a Beautiful Live and Work Space for an Artist

A brick barn from the 1960s turned into a workplace for the artist, an experimental and creative environment where light and the surrounding hills shapes the architecture. The needs of the client are translated into design gestures consistent with the essence of the building.

Whitworth Locke Hotel in Manchester, England / Grzywinski+Pons

Whitworth Locke is a 160 room hotel with a bar, cafe, lounge and co-working space at the ground floor that we designed in Manchester, England.