Desert Wash Residence / Kendle Design Collaborative

- Advertisement -

Desert Wash Residence / Kendle Design Collaborative 1

Architects: Kendle Design Collaborative
Project: Desert Wash Residence
Lead Architects: Brent Kendle
Location: Paradise Valley, Arizona, United States
Area: 6700.0 ft2
Project Year 2016
Photographs: Chibi Moku, Michael Woodall

Desert wash. A home where the line between inside and out is so blurred that nature sometimes comes crawling into your room. Take a moment and look at Desert Wash Residence images, a home designed by Kendle Design Collaborative. It will change your perspective about what site sensitive modern architecture can be. A jagged wash bisecting the property is the site’s defining topographical feature and point of departure for the design as it provides a unique inspiration for the arrangement of the architectural elements and exterior spaces.

Desert Wash Residence / Kendle Design Collaborative

Desert Wash Residence is a unique modern home designed to celebrate nature and desert living. A home that turns an unwelcome obstacle for traditional residential design, a desert wash which periodically floods throughout the year, into a focal feature of natural beauty that delights and inspires a young energetic family, teaching life lessons everyday about living as one with nature. The project is characterized as discrete rectilinear forms tumbling across the site as if they’d floated down the flooded wash like driftwood during the spring’s Monsoon storm and remained stranded on its edge by the receding waters.

Desert Wash Residence / Kendle Design Collaborative 2

Rammed earth walls, expansive glass and floating steel and wood clad roofs shelter a family in modern beauty and provide the perfect backdrop for their extensive collection of art and Asian artifacts. The video is a perfect example of how everyday living in the desert, amongst natures ever changing wonder, can be.

Desert Wash Residence / Kendle Design Collaborative 3

The three primary building components strung together along the wash are physically connected with bridges, hovering roof forms and stone walks. The rammed earth walls and oxidized steel privacy panels bordering the property create a secluded residence that’s rests lightly on the site. Horizontal planes edged in soft gray metal float above walls of earth and glass creating a lightness and dramatic juxtaposition that plays off the rooted, sedimentary rammed earth fins protruding upward from the arid site. Light spills inward at the gap between the walls and drifting roof planes animating ethereal shadows across the stone floor.

Desert Wash Residence / Kendle Design Collaborative 4

Desert wash uses the indigenous materials of the site to define the main living spaces. Rammed earth walls brings the earth to the interior. Welcoming one into the home and unifying it with nature simultaneosly. Throughout the home you experience the site sensitivity of the project through its unique pallets and how the residence respects the natural qualities of the site. The home nestles its self into the earth while also respecting the natural topography of the site by spanning over the ancient wash.

Desert Wash Residence / Kendle Design Collaborative 5

Desert Wash Residence / Kendle Design Collaborative 6

Desert Wash Residence / Kendle Design Collaborative 7

Desert Wash Residence / Kendle Design Collaborative 8

Desert Wash Residence / Kendle Design Collaborative 9

Desert Wash Residence / Kendle Design Collaborative 10

Desert Wash Residence / Kendle Design Collaborative 11

Desert Wash Residence / Kendle Design Collaborative 12

Desert Wash Residence / Kendle Design Collaborative 13

Desert Wash Residence / Kendle Design Collaborative 14

Desert Wash Residence / Kendle Design Collaborative 15

Desert Wash Residence / Kendle Design Collaborative 18

Desert Wash Residence / Kendle Design Collaborative 17

Desert Wash Residence / Kendle Design Collaborative 18

Desert Wash Residence / Kendle Design Collaborative 10

Desert Wash Residence / Kendle Design Collaborative 20

- Advertisement -

North Toronto Addition by Heather Asquith Architect

This project began as a simple addition to the rear of a two storey detached house in Bedford Park. Through the design and construction process the renovation expanded to include a full renovation weaving a new and modern aesthetic into the existing house.

As-Built Arquitectura has a new office in Ferrol

These new offices are owned and made by architecture company As-Built Arquitectura from Ferrol, Spain. By designing these new offices, the staff of the...

Pure Apartment Designed by JS Space, Taiwan

Pure Apartment is a private residence completed recently by Taiwanese studio JS Space.

Industrial Loft With Gothic Accents in Salt Lake City

This industrial loft is located in a 1925 building in Salt Lake City and was designed by City Home Collective. When Hollie and Sean Strasburg...

Red Creek Road Residence / Marvel Architects

Marvel Architects designed this weekend house, for year-round use, on Red Creek Road in the town of Southampton, New York. Situated on a 3.64 acre site, the house has stunning views to both The Great Peconic Bay and the forest.

Central Otago House by Sumich Chaplin Architects

Central Otago House is a traditional mountain refuge designed by New Zealand studio Sumich Chaplin Architects. Description by Sumich Chaplin Architects: This mountain house is...

Ravine House Designed by Wheeler Kearns for Nature Lovers in Illinois

The clients, both avid cyclists and nature enthusiasts, sought to create a modestly scaled single-floor house that supports their active lifestyle and personal interests while quietly engaging with the ravined site.

Contemporary Industrial Home in Atlantic Beach, Florida

The site is located in the heart of Atlantic Beach, just a few blocks from the Atlantic Ocean. Our clients came to us looking for a contemporary industrial home, their knowledge of architecture inspired us!

Stairway House, Tokyo / Studio Nendo

Stairway house is a two-family home in a quiet residential area of Tokyo. With other houses and apartment buildings pressing around the site, the architectural volume was pushed to the north to take in daylight, ventilation, and greenery

Delta Road Cottage / Teeple Architects

Located on the shores of Sparrow Lake, near Gravenhurst, Ontario, this wood and glass residence captures the striking views of both the lake and the surrounding woods.

Family House in Litvínovice / Atelier 111 Architekti

The floor plan of the house can be described as a letter T inscribed into an irregular quadrangle with one rounded corner, which is a shape given by the site. In the northern part of the house there is an entrance hall with cloakroom, garage and utility room.