Hidden Vallery Desert House / Wendell Burnette Architects

- Advertisement -

Hidden Vallery Desert House / Wendell Burnette Architects

Architects: Wendell Burnette Architects
Project: Hidden Vallery Desert House
Project Team: Wendell Burnette, Qianyi Ye, Austin Nikkel, Rebecca Gillogly
Location: Cave Creek, Arizona, United States
Area: 2,500 gsf (conditioned)+1,250 sf (shaded outdoor space)+625 sf (garage/storage)
Year: 2018
Photographer: Bill Timmerman

This small humble house sited on a south-facing desert slope extends a prominent flow of pinkish-red schist-shale into a simple elevated plinth that parallels the contours of the site, which run east-west. Hovering above the plinth is a large shade canopy that embodies the necessary sustenance for this shelter as a home. The thickened canopy will harvest the majority of the energy and some of the water needed for a carbon neutral house, as well as housing all mechanicals. The expansive canopy is supported by a dispersed core of peripheral mass elements that minimize overall glass percentages while framing focused views for a range of indoor / outdoor living programs north, south, east, and west. The west end of the land-based plinth is inhabited as a thick cave, while the main level of the plinth is open in all directions and, at times, has no discernible distinctions between inside and outside.

Hidden Vallery Desert House / Wendell Burnette Architects 1

Hidden Vallery Desert House / Wendell Burnette Architects 2

Hidden Vallery Desert House / Wendell Burnette Architects 3

Hidden Vallery Desert House / Wendell Burnette Architects 4

Hidden Vallery Desert House / Wendell Burnette Architects 5

Hidden Vallery Desert House / Wendell Burnette Architects 6

Hidden Vallery Desert House / Wendell Burnette Architects 7

Hidden Vallery Desert House / Wendell Burnette Architects 8

Hidden Vallery Desert House / Wendell Burnette Architects 9

Hidden Vallery Desert House / Wendell Burnette Architects 10

Hidden Vallery Desert House / Wendell Burnette Architects 11

Hidden Vallery Desert House / Wendell Burnette Architects 12

Hidden Vallery Desert House / Wendell Burnette Architects 13

Hidden Vallery Desert House

Hidden Vallery Desert House / Wendell Burnette Architects 14

- Advertisement -

Le Corbusier Apartment 50 at the Unité d’Habitation in Marseille

The apartment 50 remains an "Historical Monument" in the collective memory of the Unité d'Habitation in Marseille. Italian architect and designer Alessandro Mendini has...

BS House by Elias Rizo Arquitectos

BS House was built upon a relatively flat, treeless area. Unlike most of Tapalpa, which is covered with lush coniferous forests, the landscape surrounding the house appears alien; colored in ochres and sepias, and sprinkled with boulders and patches of high grasses.

This House is Like an Archaic Stone Block in Middle of the Forest

This concrete house was designed by Swiss studio Wespi de Meuron Romeo Architects in Caviano, Switzerland. Description by architect: The house, designed as a residence for a...

The Shop Souflaki Etc by M.O.B Interior Architects

Nicosia-based M.O.B Interior Architects has designed The Shop Souflaki Etc, a modern tavern that serves Greek and Cypriot cuisine. The designer’s presentation: We are delighted to...

This Mexican Bungalow is Conceived as a Refuge in an Idyllic Jungle Site

LMM project is a Mexican bungalow designed as a retreat by Cadaval & Sola Morales. Description by Cadaval & Sola Morales: The bungalow is the first...

Contemporary Dutch Villa by EVA Architecten

The villa is situated overlooking the river Hollandse IJssel. The riverside has been kept transparent to maximise the view, the dyke side has a more modest, closed character to guarantee privacy.

Woodpeckers House / Ström Architects

The Woodpeckers house sits on a low brick plinth which provides a raised entrance area, as well as larger terraces around the house. The ground conditions mean that the gardens can suffer with boggy lawns at times.

Family Beach House in Eagle Bay, Western Australia

Eagle Bay House, located in the coastal south western town of Western Australia, was designed by architect Matthew Crawford in collaboration with Rosie Burton, daughter of the owners and graduate architect. The project sees the major addition and alterations to an existing family beach house.

Art House 2.0 / Carol Kurth Architecture

Nestled into a wooded property in Westchester, Art House 2.0 is an award-winning, new construction, modern passive solar house that showcases the clients’ modern...

Martello Tower Home by Luigi Rosselli Architects

Martello Tower Home is a private residence located in Clontarf, Australia. It was renovated by Luigi Rosselli Architects. Situated on the highest point of a...

Spectacular Forest Retreat Hidden in the Forested Hills of Northern California

The clients sought a family forest retreat hidden in the forested hills of Northern California, where an extended community of family, friends and colleagues could gather. We wondered, What if the forest itself was the house?