Double Bedroom Apartment Renovation in the Barcelona’s Gothic Quarter

Double Bedroom Apartment Renovation in the Barcelona’s Gothic Quarter

Architects: Nook Architects
Project: End The Roc – double bedroom apartment
Location: Barcelona, Spain
Area: 45 m²
Year 2017
Photography: Yago Partal

With the experience of the previous projects in mind, this time we decided to do away with anything that we considered to be superfluous, leaving us with a clean, structural enclosure and granting a greater degree of freedom. The functional brief, similar to that of the previous apartments, was to develop a house with a double bedroom, kitchen area, dining room, living room and complete bathroom.

Double Bedroom Apartment Renovation in the Barcelona’s Gothic Quarter 1

Each of the different uses have been arranged in such a way as to be connected directly with the outdoor space via the existing windows. Just as with the previous projects, the daytime area was positioned along the main façade, capitalizing on the nature light from the balcony and window. The bedroom, located at the much quieter rear of the apartment, is ventilated thanks to a restored window. There is also access to rear balcony via the adjacent bathroom, which itself doubles up as a laundry room.

Double Bedroom Apartment Renovation in the Barcelona’s Gothic Quarter 2

Steel profiles were installed to strengthen the structural walls, which had developed cracks. We used these profiles not only to define the layout of the bathroom and kitchen, but also to house the installations and lighting systems. At the same time, this allowed us to optimize the volume of the rooms and create spacious, overhead storage areas. In smaller houses, where the arrangement of the main structural elements leaves limited space for storage on the same level, overhead storage can prove to be an effective alternative. The construction of the mezzanine level above the bathroom and kitchen, is the ideal place for storing less frequently used possessions.

Double Bedroom Apartment Renovation in the Barcelona’s Gothic Quarter 3

In terms of materials, we made use of a paper wall-covering with plants, which gives a greater sense of depth and also creates a visual effect, juxtaposing real plants with the painted ones behind them. We were also able to retain the floor tiles throughout most of the property. Where this was not possible, we used portland cement. In line with the previous projects, we employed finishings such as small format tiles and wooden furniture, as well as the black colour of the storage spaces and draws. This colour theme was continued in some of the partitions in the kitchen, bathroom and bedroom.

Double Bedroom Apartment Renovation in the Barcelona’s Gothic Quarter 4

The approach of our intervention at END THE ROC, as with those at CASA ROC, TWIN HOUSE, ROC CUBE and G-ROC, revolved around the restoration and consolidation of the building’s original character. The space was split into the daytime area – in the noisier part of the house – with the bedroom to the rear.

Double Bedroom Apartment Renovation in the Barcelona’s Gothic Quarter 5

Double Bedroom Apartment Renovation in the Barcelona’s Gothic Quarter 6

Double Bedroom Apartment Renovation in the Barcelona’s Gothic Quarter 7

Double Bedroom Apartment Renovation in the Barcelona’s Gothic Quarter 8

Double Bedroom Apartment Renovation in the Barcelona’s Gothic Quarter 9

Double Bedroom Apartment Renovation in the Barcelona’s Gothic Quarter 10

Double Bedroom Apartment Renovation in the Barcelona’s Gothic Quarter 11

Double Bedroom Apartment Renovation in the Barcelona’s Gothic Quarter 12

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Shoreditch Loft / Nomade Architettura e Interior Design

The Shoreditch loft is the result of the conversion of an industrial building, the loft par excellence, in one of the most fashionable areas...

M4 House / ZOOCO Estudio

M4 House is the result of the rupture of the pure volumes regarding a strict sense of orientation. Located at the top of the land, you can see the forest of pines, oaks, and cedars that grow to the south, framing the views.

i.s.m.architecten Have Transformed a Row House into a Light-Filled Family Home

AV is a renovation of a row house in Sint-Niklaas. Starting from a typical Belgian situation of historically grown extensions, the first step was to sanitise the existing building and bring it back to its former self.

Reddish Residence / Sparano + Mooney Architecture

The Reddish residence responds to the site by acting as a moderator between interior spaces and the landscape. Arcades, overhangs, courtyards and site walls articulate that relationship. An arcade marked by a gesture to the street bisects an entry courtyard.

Burbiskiu Apartment, Vilnius / Rimartus Design Studio

Burbiskiu Apartment was recently completed by Rimartus Design Studio in Vilnius, Lithuania. Combination of black, white, grey, a little wood coziness and warmth, less items and decor...

Partiggiano – the Piazza for Foodies by CuldeSac Custom

A corner of Italy in Valencia. Innovative, cheerful, eco and passionate. This is how Partiggiano, 'The Social Foodie Club', breaks into the on-trade market.