Somerville House Renovation / Maryann Thompson Architects

Somerville House Renovation

Architects: Maryann Thompson Architects
Project: Somerville House Renovation
Project manager: Ryan Lemmo (Lemmo Architecture and Design)
Location: Somerville, Massachusetts, United States
Photography: Chuck Choi Architectural Photography

The Somerville House Renovation started with a dark, 3 story single family home with great potential. The design intent was to maintain the original character of the 1860’s façade on the street, and yet open to the small urban garden and southern light offered by the back façade. The combined living-dining-kitchen space created by the renovation forms a large L-shaped room that nestles like a puzzle piece into the resultant L-shaped garden. An undulating ribbon of glass negotiates the dialog of house and garden, allowing light, views of the garden, and airflow to conceptually and perceptively link the house and garden as one.

Somerville House Renovation 1

The double-height south-facing façade of glass enables a passive solar strategy that, with hot water radiant floors holding the sun’s energy, create a stack-effect where warm air rises and disperses throughout the house. PV panels and solar thermal heating on the roof provide the home with all of its hot water and 50% of its electricity. An existing sycamore tree shades the double-height glass in the summer, and allows light and warmth into the house in the winter when the leaves have dropped. Cross-ventilation is created between the high and low windows, propelled by ceiling fans. A strip of mirror placed horizontally at the living room edge playfully throws the southern light onto the ceiling deep into the space. The renovation on the 2nd and 3rd floors involved the creation of five small bedrooms and three baths for the family of six.

Somerville House Renovation 2

As much of the existing walls, floors, doors and trim as possible were maintained or salvaged and reused. The newly introduced palette of white washed maple, whitewashed oak and carrara marble harmonizes beautifully with the existing and salvaged material, which was also whitewashed to blend old and new together. Maple floor to ceiling sliding doors ring the living space, which can be completely opened up to the outdoors. The result is a clean, calm, quiet and light filled home, right in the middle of the city.

Somerville House Renovation 2

The off pink walls and casework of the interior and exterior of the house are a nod to the existing large smoketree in the small urban yard which blooms from April to October with blush pink flowers.

Somerville House Renovation 10

Somerville House Renovation 4

Somerville House Renovation 5

Somerville House Renovation 6

Somerville House Renovation 7

Somerville House Renovation 8

Somerville House Renovation 9

Somerville House Renovation 11

Somerville House Renovation 12

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Beachfront House in New Jersey Designed for a Family of Five

This beachfront house is located on the Atlantic coast in New Jersey. The lot is on the beachfront, but very small, tucked away from the street, and had many code-regulated square-footage and height restrictions.

Single-Story Ranch with Large Atrium Spaces

Nest Architectural Design in collaboration with Cadre General Contractors designed this contemporary ranch house in Belcaro, a neighborhood of Denver, Colorado. This flowing, single-story ranch with large atrium spaces was designed with a master suite and children’s sleeping zones connected by shared public spaces.

Delta House by De Jaeghere Architectuuratelier

The Delta house is situated on a seemingly lost and unusual triangular lot in Tielt but it is actually very well-oriented from a commercial point of view. It faces a busy crossroads and thanks to a green area, dominated by a beautiful, solitary oak tree there is enough breathing space to regard the project in its entirety.