Residential ArchitectureRenovation Projects1950’s Duplex Home Redesigned with a Focus on Natural Lighting and Interior...

1950’s Duplex Home Redesigned with a Focus on Natural Lighting and Interior / Exterior Transitions

1950’s Duplex Home Redesigned with a Focus on Natural Lighting and Interior / Exterior Transitions

Architects: Kevan Hoertdoerfer Architects
Project: 1950’s Duplex Home Redesign / Metamorphosis House
Interior Design: Karen Baldwin
Location: Charleston, South Carolina, United States
Photographer: Chris Edwards

Description by Kevan HoertdoerferThe single family residence built in Wagener Terrace close to Hampton Park in Charleston, South Carolina was originally a squat exposed cinder block duplex home from the 1950’s that saw little modification over the years. The transformation that ensued saw the full spectrum of responses about the design and construction, from excitement and wonder to shock and disdain. Now complete, the single family residence has found it’s place and added to the context of the neighborhood.

1950’s Duplex Home Redesigned with a Focus on Natural Lighting and Interior / Exterior Transitions 1

The broad brush design of the house was to generate a light filled, airy volume for an owner with contemporary taste in art and design. With houses on either side and limited views the approach was to introduce natural light with translucent panels along the sides facing the neighboring residences and large glass panels framing the views of the trees and sky to the south. The double height main area that includes the entry, kitchen, two dining areas is the hub of the duplex home. From here the floating stairs leads up to the loft-esque master suite with views out to the trees framed by the angled roof lines and the front deck. Through the hub, you see into the rear yard that has contemporary landscaping and an open air cabana.

1950’s Duplex Home Redesigned with a Focus on Natural Lighting and Interior / Exterior Transitions 2

The most striking feature of the house is the shape of the roof. It is dictated by the sun angles, the circulation on the interior space and exterior deck space while framing a view from the inside on both levels.

1950’s Duplex Home Redesigned with a Focus on Natural Lighting and Interior / Exterior Transitions 3

There was use of local craftsman and artisans throughout the construction of the duplex home including the front door, exterior railing, cabinetry, custom metal chandelier, stained wood flooring and stair treads, metal awnings and a favorite poem written on the exterior wall in the stucco.

1950’s Duplex Home Redesigned with a Focus on Natural Lighting and Interior / Exterior Transitions 4

1950’s Duplex Home Redesigned with a Focus on Natural Lighting and Interior / Exterior Transitions 5

1950’s Duplex Home Redesigned with a Focus on Natural Lighting and Interior / Exterior Transitions 6

1950’s Duplex Home Redesigned with a Focus on Natural Lighting and Interior / Exterior Transitions 7

1950’s Duplex Home Redesigned with a Focus on Natural Lighting and Interior / Exterior Transitions 8

1950’s Duplex Home Redesigned with a Focus on Natural Lighting and Interior / Exterior Transitions 9

1950’s Duplex Home Redesigned with a Focus on Natural Lighting and Interior / Exterior Transitions 10

1950’s Duplex Home Redesigned with a Focus on Natural Lighting and Interior / Exterior Transitions 11

1950’s Duplex Home Redesigned with a Focus on Natural Lighting and Interior / Exterior Transitions 15

1950’s Duplex Home Redesigned with a Focus on Natural Lighting and Interior / Exterior Transitions 12

1950’s Duplex Home Redesigned with a Focus on Natural Lighting and Interior / Exterior Transitions 14

1950’s Duplex Home Redesigned with a Focus on Natural Lighting and Interior / Exterior Transitions 17

1950’s Duplex Home Redesigned with a Focus on Natural Lighting and Interior / Exterior Transitions 18

1950’s Duplex Home Redesigned with a Focus on Natural Lighting and Interior / Exterior Transitions 19

Sardenya Apartment by Raul Sanchez Architects

The previous state of the Sardenya apartment belonged to a way of living incompatible with the requirements of the new owner. These new requirements, even starting from the domestic conventionality, left enough freedom to treat the new apartment in a less corseted way.

Lovely Weekend Home Incorporating Green Features: Compass House

Located on the Niagara Escarpment, this weekend home for a family of six transcends ordinary domestic programming to create a place of spiritual resonance. Through its siting, tectonics and materiality, it balances intimacy and expansiveness, light and dark, land and sky — orienting and heightening one’s experience of the surrounding environment.

Aether Apparel Headquarters by Assembledge+

Aether Apparel engaged Assembledge+ to renovate an existing 1953 bow truss building and design a new, dynamic headquarters to echo the brand’s value and provide for a transparent and creative workspace.

1950s Ambulance Station Converted into a Vacation Home

Architects: Marta Nowicka Project: St Johns Ambulance Station Location: Rye, East Sussex, UK Photographs: Vojteck Ketz London interior architecture firm Marta Nowicka & Co has recently aquired the old...

La Duette House, Montreal / Natalie Dionne Architecture

A new home for two families brings new life to a quiet Montréal neighborhood dating back to the 50’s and 60’s. In its own, unassuming way, this recent building is part of a movement that is gradually transforming Montréal’s traditional streets, as a growing number of young families are moving in.

Related Articles